404 pagina, niet gevonden

404 pagina niet gevonden

Laatst was ik op een website waar ik enthousiast aan het lezen was. Maar het gebeurde me meerdere malen dat toen ik een link aanklikte, ik op home kwam. Dat is een verbijsterende ervaring, want dat verwacht je niet en ik kwam er ook niet verder mee. Gelukkig begreep ik wat er gebeurde. Er is een plugin die de 404 pagina redirect naar de homepage. 404 naar home, is dat een snelle en goede oplossing of kun je dit maar beter niet doen?

Hoe ga je om met de 404 pagina?

Wat is een 404 pagina?

Een 404 pagina is een pagina op je eigen website. Mensen komen op deze pagina als ze een gebroken link op je website hebben aangeklikt.

Niet gevonden

Op iedere website zit standaard een 404 pagina. Die kun je vinden door in je webbrowser een niet bestaande URL in te typen. Bijvoorbeeld: jouwwebsite.nl/123345. Doe maar eens, dan kun je die 404 pagina even bekijken. En als die je niet bevalt, dan zijn er ook plugin waarmee je ‘m kunt aanpassen.

In de ideale situatie ziet geen mens je 404 pagina, want in de ideale situatie heb je geen gebroken links. Maar de praktijk is toch vaak anders en dan heb je wel gebroken links, en dus ook een 404 pagina nodig.

Als je Yoast Premium gebruikt dan heb je niet vaak gebroken links, want die plugin vraagt bij elke wijziging van een URL waar de bezoekers naartoe moeten. En dan kun je direct vanaf de pagina waar je aan het werk bent een redirect maken.

Je kunt ook zelf kijken of je gebroken links hebt. En er ook een plugin die je kan waarschuwen als je gebroken links hebt. Dit laatste lijkt ideaal, maar dat is het niet. De meeste hostingpartijen hebben er bezwaar tegen als je deze plugin installeert, omdat hij zoveel data neemt. Je hebt ‘m ook helemaal niet nodig, want waarom zou je dag en nacht moeten kijken of je gebroken links hebt? Zet gewoon een schema in je agenda en ga eens in de zoveel tijd even naar de checker. Terwijl hij checkt kun je iets anders gaan doen.

En je kunt je gebroken links ook zien in Google Search Console. Ga in de zijbalk naar Indexeren – Pagina’s en dan zie je daar o.a. een item: Niet gevonden. Als je dat aanklikt zie je daar alle pagina’s die Google niet gevonden heeft. Repareer ze op je website en start een nieuwe validatie.

404 naar home

Er zijn ook plugins die je een razendsnelle oplossing bieden voor al je 404 pagina’s. Met 1 muisklik redirect je alle 404 pagina’s op je website naar je homepage. Dat lijkt een fantastische en snelle oplossing die de problemen met een muisklik verhelpt. Maar is dat ook zo?

Maar ja, wat heb ik eraan als ik op een link op je website klik en ik kom dan op home?. En dan klik ik weer een link aan en hup, daar ga ik weer naar home. Op home vind ik daar geen oplossing voor. Het is eigenlijk een recept om mensen weg te jagen.

Hoe moet het wel een 404 pagina?

  • Als je een pagina verwijderd hebt, dan zoek je een pagina met inhoud die zoveel mogelijk lijkt op de pagina die je verwijderd hebt. Daar stuur je mensen naartoe met een 301 redirect.
  • In je template was een gebroken link, waardoor je nu heel veel 404 pagina’s hebt. Die moet je ook repareren met een 301 redirect.
  • Iemand zit te rommelen op je site want hij wil ‘m hacken, daarom probeert hij gewoon een paar URLs om te kijken of het lukt. Stuur die persoon maar lekker naar 404.
  • Iemand zoekt iets door een heleboel URLs te proberen, maar hij gokt verkeerd en kan het niet vinden. Dan is het prima als die persoon op 404 komt, want daar staat een zoekveld.

Onderhoud van je website

Regelmatig checken of je gebroken links hebt, hoort dus bij het onderhoud van je website. Want je kunt ook uitgaande links hebben die gebroken zijn en die moet je vervangen door iets anders. Maar voor SEO is een gebroken link geen drama. En een 404 pagina is niet fout. Een 404 pagina schept helderheid: de pagina die je bezoeker zorgt is er niet meer. Die helderheid moet je je bezoeker gewoon geven.

Zijn 404 pagina’s schadelijk voor SEO?

Dan de vraag of je 404 pagina’s schadelijk zijn voor SEO. In principe niet, een 404 pagina hoort er gewoon bij en je krijgt er geen straf voor. Maar het is natuurlijk wel zo, dat als je website wemelt van gebroken links, dit geen optimale gebruikservaring geeft, en dat is wel erg belangrijk. En er bestaat ook zoiets als crawlbudget. Dat is het aantal pagina’s per keer crawlt. Als hij tijdens tijdens het crawlen voortdurend op een 404 pagina komt, dan komt hij niet op een andere pagina. Hierdoor kan het langer duren voor je goede content geïndexeerd is.

,

Judith de Vries

Over Judith de Vries

SEO interesseert en fascineert me. Ik vind het prachtig om te ontdekken hoe je een webpagina hoog in de zoekresultaten kunt krijgen. Mijn eerste SEO cursus volgde ik in 2012 en ik ben er nooit mee gestopt. Ik heb zelf ook SEO-cursussen gegeven en experimenten uitgevoerd met mijn eigen websites.Tegenwoordig kun je SEO aan me uitbesteden.

Scroll naar boven