Afbeeldingen en de snelheid van je website

Bijgewerkt op 7 december 2023

De laadtijd van je website is een ranking factor. Dat betekent dat Google de laadtijd belangrijk vindt en meeweegt bij het bepalen van de positie van jouw website in de organische zoekresultaten. En naarmate je afbeeldingen zwaarder zijn, wordt de laadtijd van je website langer. Dat heeft als gevolg dat je website gaat dalen in de gratis zoekresultaten.

Afbeeldingen op formaat maken

Het is daarom raadzaam om je afbeeldingen vooraf op formaat te maken. Als je een WordPress website hebt, dan kun je de gangbare formaten op je website vinden als je deze navigatie volgt:

Welk formaat

Het is daarom raadzaam om je afbeeldingen vooraf op formaat te maken. Als je een WordPress website hebt, dan kun je de gangbare formaten op je website vinden als je deze navigatie volgt:

  • instellingen
  • media

En het heeft geen enkele zin om grotere afbeeldingen te plaatsen. Maar het kan wel en daar zie je helemaal niets van: ze passen gewoon op de pagina. Maar dit gaat ten koste van de laadtijd en dus van de plaats van je website in de zoekresultaten.

Comprimeren

Maar ook als je je afbeeldingen netjes op formaat maakt, kunnen ze nog steeds kleiner. Dat kun je doen door je afbeeldingen te comprimeren en daar zie je ook niets van, maar het helpt wel. Afbeeldingen comprimeren kun je doen met een compressor.

Plugin installeren

En je kunt ook een plugin installeren om je afbeeldingen te comprimeren. Bijvoorbeeld Smush. En als je dat doet, dan hoef je je afbeeldingen niet te uploaden naar een compressor.

Snelheid van je website

Misschien is dit helemaal nieuw voor je en wist je niet dat dit belangrijk was. Maar nu weet je dat wel dus je moet er nu iets aan doen als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Want er is nooit 1 dingetje dat zorgt dat je website gaat stijgen of dalen. Het is altijd een optelsom en al die kleine dingetjes helpen. En veel te grote afbeeldingen is geen klein dingetje, het is heel erg belangrijk dat je afbeeldingen niet te veel laadtijd nemen.

Maar als je je website hebt laten maken en er zelf nooit iets aan veranderd hebt, dan hoef je je hier zelden zorgen over te maken want als het goed is heeft je webbouwer dit dan voor jou geregeld. Bij twijfel: vraag het je webbouwer gewoon.

Je webbouwer kan je ook vertellen of je afbeeldingen op de juiste manier zijn geoptimaliseerd voor snelheid. Als dat niet het geval is, kan hij je adviseren over de stappen die je kunt nemen om de laadtijd van je website te verbeteren.

Snelheid van je website en afbeeldingen

Het optimaliseren van afbeeldingen is slechts een van de vele aspecten die van invloed zijn op de snelheid van je website. Andere factoren, zoals het minimaliseren van CSS en JavaScript, het gebruik van caching en het kiezen van een betrouwbare hostingprovider, kunnen ook een grote rol spelen in het verbeteren van de laadtijd.

Dus als je een website hebt en je wilt dat deze goed presteert in de zoekresultaten, dan is het belangrijk om aandacht te besteden aan de snelheid van je website. Het optimaliseren van je afbeeldingen is een goede eerste stap om de laadtijd te verbeteren en de positie van je website in de zoekresultaten te behouden of te verbeteren.

Over de auteur

Scroll naar boven