Afbeeldingen optimaliseren en uitgelichte afbeelding

afbeeldingen optimaliseren en uitgelichte afbeelding

Bijgewerkt op 7 december 2023

Afbeeldingen optimaliseren is heel gemakkelijk als je een WordPress website hebt en is ook aan te raden dat te doen want dan worden je pagina’s en blogposts beter gevonden in de zoekresultaten. Afbeeldingen plaatsen hoort bij het beheren van je pagina’s, want het is aan te raden ervoor te zorgen dat iedere pagina minimaal 1 afbeelding heeft.

Relevante en liefst unieke afbeeldingen

Het is natuurlijk niet zo boeiend als je een willekeurige afbeelding aan een tekst toevoegt, want dan begrijpt niemand wat die afbeelding op die pagina doet. Daaruit volgt:

 • Plaats relevante afbeeldingen.
 • Kies het liefst voor afbeeldingen die iets toevoegen aan de tekst. Afbeeldingen die de tekst meer betekenis geven of die je de tekst verduidelijken.
 • Het is misschien een open deur, maar plaats afbeeldingen die tekst verduidelijken ook in de buurt van de tekst die ze verduidelijken.
 • En als het kan: plaats dan unieke afbeeldingen.

Afbeeldingen op je website hoeven niet verschrikkelijk groot te zijn, maar de meeste plaatjes en foto’s zijn wel verschrikkelijk groot. Het is daarom aan te raden het plaatje voor het je het gaat uploaden eerst te verkleinen.

Het verkleinen van afbeeldingen zorgt ervoor dat je website sneller laadt, wat zowel voor de gebruikerservaring als voor de zoekmachineoptimalisatie gunstig is. Maar het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de afbeeldingen niet te klein worden, want dan verliezen ze hun scherpte en dat is niet mooi. Zoek de middenweg.

Formaten van afbeeldingen in WordPress

WordPress heeft standaard formaten voor afbeeldingen. Als jij een veel grotere afbeelding plaatst, dan ziet je bezoeker niet dat die afbeelding veel groter is. Maar hij merkt het wel doordat de pagina langzamer laadt. Te grote afbeeldingen zijn daarom niet goed, want niemand heeft er iets aan.

Standaard formaten in WordPress

Wat zijn de formaten van afbeeldingen in WordPress?

Standaard formaten in WordPress zijn:
150 x 150
300 x 300
1024 x 1024
Als je in de zijbalk gaat naar Instellingen → Media dan kun je zien of deze formaten ook gelden voor jouw website.

Bovendien kun je afbeeldingen ook nog comprimeren. Dat kun je buiten je website doen, maar met een plugin kun je dit ook binnen je website doen. En dat laatste is natuurlijk makkelijker. En als je een afbeelding maakt op Canva, dan kun je ook aangeven dat je wilt dat Canva de bestandsgrootte comprimeert.

afbeelding comprimeren op canva

Hoe je afbeeldingen toevoegt

Ga naar de pagina waar je de afbeelding wilt toevoegen. Klik daar op het plusje. Dat kun je linksboven op de pagina vinden.

gutenberg plusje

Kies het blog “Afbeelding”. Als je dat blok niet ziet staan, typ dan “Afbeelding” in het zoekveld. Het blok komt vanzelf naar boven.

gutenberg afbeeldingenblok

Voeg de afbeelding toe.

afbeelding toevoegen

Alt tekst: vul een alternatieve tekst in. Houd hierbij rekening met het doel van de afbeelding.

alt tekst

Afbeeldingen optimaliseren in WordPress

Benodigde tijd: 10 minuten

Het optimaliseren van afbeeldingen in WordPress doe je door alles in te vullen dat ingevuld kan worden:

 1. Eerst op formaat maken ofwel verkleinen vóór je de afbeelding gaat uploaden

  Als een afbeelding te groot is, dan ziet je lezer dat niet. Maar het laden van de pagina neemt dan wel veel meer tijd waardoor je website trager wordt.

 2. Geef ‘m voor het uploaden een relevante naam

  Foto’s hebben vaak een nietszeggende combinatie van cijfers en letters als naam. Doe daar vóór het uploaden iets aan want alle informatie is meegenomen.

 3. Comprimeren

  Met een plugin op je website kun je de afbeelding ook comprimeren.

 4. Relevante titel

  Geef ‘m na het uploaden een relevante titel.

 5. Alt tekst

  Vul bij de alt tekst het doel van de afbeelding in. Als je geen alt-tekst wilt invoeren, vul dan twee aanhalingstekens in [“”]. Dan hebben slechtzienden en blinden er geen last van dat je niets hebt ingevuld.

Afbeelding uitlijnen

Je ziet hieronder ook staan dat je de afbeelding kunt uitlijnen. Speel daar even mee, want dan zie je vanzelf wat je er allemaal mee kunt.

afbeelding uitlijnen in Gutenberg

Alt tekst

Het is belangrijk om de alt tekst van afbeeldingen aan te passen. De alt tekst is de tekst die wordt weergegeven als een afbeelding niet kan worden geladen. Het is ook belangrijk voor zoekmachines zoals Google, omdat zij de alt tekst kunnen lezen en gebruiken om de inhoud van de afbeelding te begrijpen.

Wat is een alt tekst

Een alt tekst is een beknopte tekst die je onder een afbeelding plaatst. Deze tekst wordt gebruikt door zoekmachines om te begrijpen wat er op de afbeelding te zien is. En hij wordt gebruikt door blinden en slechtzienden die een voorleesprogramma gebruiken. Er is een beslisboom om je te helpen te beslissen wat de alt tekst moet zijn, want wat je daar neerzet hangt af van de functie van de afbeelding. Als het om een afbeelding gaat die je uitsluitend als illustratie neerzet, dan zet je als alt tekst dubbele aanhalingstekens neer. Want als je helemaal niets neerzet, stokt het voorleesprogramma van je blinde bezoeker.

Zorg ervoor dat de alt tekst relevante zoekwoorden bevat, maar houd ook rekening met de leesbaarheid voor gebruikers. Vuistregel: maak een beknopte omschrijving voor een blinde van wat er op de afbeelding te zien is.

De alt tekst vraagt bijzondere aandacht, want de plugin van Yoast geeft een rood bolletje als je de focus zoekterm niet in de alt tekst verwerkt. Maar besef dat de plugin van Yoast een tool is. Een hulpmiddel. En het doel van een hulpmiddel is niet het groen krijgen van alle bolletjes. Lees in de beslisboom wat je in jouw situatie precies moet doen.

Als je de alt tekst wilt veranderen, klik dan op het blok waar de afbeelding in staat. Daarna staat er een veld in de rechter zijbalk waarin je de alt tekst kunt aanpassen.

Onderschrift

Een onderschrift bij je afbeelding plaatsen is beslist een erg een goed idee, want onderschriften bij afbeeldingen worden erg goed gelezen.

Tekst op afbeeldingen

Tekst op de afbeeldingen kan er soms best leuk uitzien, maar als het om optimaliseren gaat dient tekst op een afbeelding nergens toe. Als je wilt dat Google die tekst ook kent, dan moet je ‘m niet op een afbeelding zetten maar gewoon op je website. Bijvoorbeeld als onderschrift.

Uitgelichte afbeelding

Je kunt ook een uitgelichte afbeelding gebruiken, die komt dan boven de tekst op je website te staan. Google adviseert om hiervoor de belangrijkste afbeelding te kiezen.

De betaalde plugin van Yoast geeft een voorvertoning van hoe je pagina er als zoekresultaat uitziet. Daar zie ik de uitgelichte afbeelding bij staan. En in de mobiele zoekresultaten is dat een vierkante afbeelding met afgeronde hoeken.

Mobile first

Bij het optimaliseren van je website geldt dat de versie voor de mobiele zoekresultaten het belangrijkste is. En dat geldt ook voor de uitgelichte afbeelding. Omdat de afbeelding voor de mobiele zoekresultaten een uitsnede is, moet je hier rekening mee houden bij het maken van je afbeelding. Zorg dat er in het midden van je afbeelding iets te zien is.

Afbeeldingen optimaliseren

Afbeeldingen optimaliseren maakt deel uit van het proces van het verbeteren van de positie van je website in de zoekresultaten. Door dergelijke eenvoudige zaken te verbeteren kun je een enorme verbetering van je positie bereiken. En als je nog meer wilt bereiken met je website, dan kun je SEO ook aan mij uitbesteden.

Over de auteur

Scroll naar boven