Bijgewerkt op 23 september 2023

Affiliatelinks en betaalde links nofollow maken

Als je je bezig gaat houden met SEO dan moet je iets weten over de attributen nofollow en sponsored om je niet per ongeluk een buil te vallen.

Wat is nofollow

Nofollow en sponsored zijn een stukjes code die je soms toevoegt aan een aanklikbare link. Die code heet een attribuut.

Niet schrikken van het woord “code” want je kunt vast uitstekend kopiëren en plakken en aanvinken en meer hoef je er niet voor te kunnen.

Waarom

Google volgt de links op je website, ook als dat links zijn naar een andere website. De link die je plaatst geeft een beetje “link juice” door aan die andere website. Dat betekent dat die andere website er een beetje profijt van heeft als jij die link plaatst. Soms wil Google niet dat die andere website daar profijt van heeft en dan moet je een nofollow attribuut toevoegen aan de link. Dit heeft Google in 2005 bedacht.

Wanneer

Er zijn situaties waarin Google niet wil dat de andere website er profijt van heeft dat robots de link volgen. Natuurlijk heeft de andere website altijd profijt van een link want mensen kunnen die link volgen. Maar er zijn 3 situaties waarin Google beslist niet wil dat de andere website er SEO-profijt van heeft. Dat zijn deze 3 situaties:

  • als je wordt betaald om een link te plaatsen, denk hierbij aan affiliate links
  • wanneer je de website waar je naartoe linkt niet vertrouwt
  • als je geen informatie hebt over de betrouwbaarheid van een site, zoals bij reacties op je blog

In deze situaties vraagt Google van je om de link nofollow te maken. En dat betekent dus dat je er een stukje code aan de link toe moet voegen.

Hierdoor zou je kunnen denken dat je, om hoger in de zoekresultaten te komen, alleen links zou moeten plaatsen met het attribuut nofollow. Er zijn echter aanwijzingen dat Google dit als misleiding ervaart. En het is geen goed idee om Google te misleiden. Voeg daarom “nofollow” of “sponsored” toe als het moet en plaats anders een normale uitgaande link.

rel=”nofollow

Vroeger was dit de enige nofollow link

rel=”sponsored”

Dat is het attribuut dat je toevoegt als het om een affiliate link gaat of een andere link waar je voor betaald wordt. Dit geldt ook als je alleen betaald wordt als die affliliatelink het gewenste resultaat oplevert. En de wet vraagt van je dat je aangeeft dat het een affliatelink is .

rel=”ugc”

Dat is het type link dat je website toevoegt aan de comments op je blog en daar hoef je zelf niets aan te doen.

Google wil dat je betaalde links het attribuut “sponsored” meegeeft, omdat Google het betalen voor links niet wil belonen met een hogere ranking.

Het attribuut “sponsored” is in gebruik sinds maart 2020. Voor deze datum vroeg Google om betaalde links het attribuut “nofollow” mee te geven. Als deze wijziging je ontgaan is, is dat niet erg, je kunt “nofollow” gewoon laten staan.

Maar als jij je hierin niets van Google aantrekt en Google ontdekt dit, dan heeft dat een negatief effect op de positie van jouw site in de zoekresultaten. Je kunt er zelfs een penalty door krijgen. Andersom betekent dit dat het geen zin heeft om mensen te betalen om een link naar je website te plaatsen! Google waardeert dergelijke links niet.

Affiliate links: links waar je nog niet voor betaald bent, maar die je geplaatst hebt omdat je hoopt ervoor betaald te gaan worden vallen hier natuurlijk ook onder.

Geen vertrouwen

Een andere reden om een link te plaatsen die geen linkwaarde doorgeeft is: je vertrouwt de website waar je naartoe linkt niet. Bijvoorbeeld omdat je denkt dat daar dubieuze links op zouden kunnen staan. In dat geval kun je je eigen website beschermen door aan de link het attribuut “nofollow” toe te voegen.

Geen linkwaardigheid

En je kunt een link nofollow maken als je vindt dat de pagina waar je naartoe linkt niet linkwaardig is. Hier moet je echter heel voorzichtig mee zijn, want Google kan anders denken over de linkwaardigheid van een website.

Als je WordPress met de Gutenberg editor gebruikt is dit heel gemakkelijk:

  • Maak een link zoals je dat altijd doet
  • en zet het schuifje om als het een nofollow link of een sponsored link moet zijn.

Een sponsored link is een link waar je voor betaald wordt of een affiliate link.

Schuifje omzetten om een link nofollow te maken

Gebruik je een andere editor?

Als je een andere editor gebruikt die waar het geen kwestie is van alleen een schuifje omzetten, dan moet je een stukje code toevoegen aan de HTML-kant van je link. Dat zijn naar keuze deze stukjes code:

  • rel=”nofollow”
  • rel=”sponsored”
  • rel=”ugc”

Aan de HTML-kant van je website ziet dat er zo uit:

nofollow
Voorbeeld van een nofollow link

Als je ze door elkaar haalt

Misschien haal je deze verschillende soorten links door elkaar en ben je nu bezorgd over wat er dan gebeurt. Sponsored en nofollow door elkaar halen is niet erg en Google doet er niks mee. Hij ziet sponsored als een hint. En als je per ongeluk “nofollow” gebruikt terwijl “sponsored” logischer zou zijn, ook dan is er helemaal niets aan de hand. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je het fout doet en dat dit schadelijke gevolgen voor je website zou hebben want dat is niet zo.

, Affiliatelinks in een nieuwsbrief

SEO tips voor nitwits

SEO tips voor nitwits zijn tips voor jou als niets of weinig over SEO weet en ook niet weet welke makkelijke mogelijkheden je hebt om betere resultaten te krijgen met je website.

Over de auteur

Scroll naar boven