Blogpost of pagina optimaliseren

blogpost of pagina optimaliseren

Bijgewerkt op 9 november 2023

Een blogpost of een pagina optimaliseren, hoe pak je dat aan en wat zijn dan de aandachtspunten? Dat lees je in deze checklist voor bloggen.

Als je een blogpost of pagina gaat optimaliseren dan de plugin van Yoast je goede diensten bewijzen. Die plugin analyseert je tekst en maakt daar een spelletje van: zorg dat de bolletjes groen worden. En als het lukt om de bolletjes groen te krijgen, dan heb je een checklist gevolgd.

Checklist blogpost optimaliseren

De vuistregels als je een blogpost of pagina gaat optimaliseren zijn deze:

  • Zorg dat je blogpost of pagina over 1 onderwerp gaat.
  • Schrijf minimaal 300 woorden. Als het om een cornerstone gaat, schrijf dan minimaal 900 woorden.
  • Breek het artikel als dat nodig is af.
  • Kies 1 focus zoekterm.
  • Plaats ‘m in een categorie en geef ‘m als dat relevant is 1 of 2 tags mee (liever niet een heleboel tags want tags zijn niet hetzelfde als termen waar je op gevonden wilt worden).
  • Plaats een link naar een andere blogpost of pagina die op je eigen website staat.
  • En plaats een link naar je cornerstone (maar alleen als dat relevant is)
  • Plaats een link naar een andere website, bijvoorbeeld naar een bron of aanvullende content die iemand anders geschreven heeft.
  • Controleer of je afbeeldingen niet te zwaar zijn en of je ze alt tags hebt meegegeven.
  • Maak je pagina netjes op en gebruik daar kopjes bij.
  • Maak een handmatige samenvatting.

Structuur aanbrengen

Zorg dat je 1 onderwerp kiest en 1 focus zoekterm invult bij de plugin van Yoast. Want als je 1 onderwerp kiest dan heeft je artikel focus en dan is de kans dat je een echt goed en helder antwoord op een zoekopdracht schrijft veel groter dan wanneer je artikel over allerlei onderwerpen gaat.

Afbreken op overzichtspagina’s

Klik eens een categorie of een tag aan en kijk of je dan een pagina ziet waar complete blogposts op staan of dat je allemaal kleine stukjes van blogposts ziet staan. Als je complete blogposts ziet is het nodig dat je de artikelen handmatig afbreekt en er een “lees meer” link bij plaatst.

Categorie

Categorieën en tags brengen structuur aan in je website. En het is aan te raden om een artikel in een categorie te plaatsen, want als jij dat niet doet dan plaatst WordPress het artikel in de categorie “uncategorized”. Geef je artikel eventueel een tag mee, maar niet heel veel tags.

Plaats interne links en uitgaande links.

Wat is een interne link

Een interne link is een link binnen je eigen website naar een andere pagina of blogpost. Dat is natuurlijk een link naar aanvullende content of naar gerelateerde content.

Wat is een uitgaande link

Een uitgaande link is een link van jouw website naar een andere website. Bijvoorbeeld een link naar een artikel dat je als bron hebt gebruikt of een link naar een artikel met aanvullende content.

Een uitgaande link hoort bij het optimaliseren van een pagina omdat hij ervoor zorgt dat jouw artikel geen eindpunt op het web is. Want het is voor Google niet zo interessant om mensen te sturen naar een eindpunt. Hij stuurt liever mensen naar een knooppunt.

Blogpost optimaliseren: maak ‘m netjes op

Maak je artikel ook netjes op. Zorg dat je hierbij kopjes gebruikt, want daardoor zorg je dat je artikel leesbaar is. En hoewel sommige mensen denken dat leesbaarheid niet zo belangrijk is, heb je je artikel toch geschreven om gelezen te worden. En daarom wil je ook dat het gevonden wordt. Kijk daarom ook even wat het tabblad leesbaarheid van de plugin van Yoast zegt over de leesbaarheid van je artikel.

Afbeelding

Plaast een afbeelding en zorg dat je die afbeelding optimaliseeert.

Handmatige samenvatting

Door een handmatige samenvatting te maken optimaliseer je niet de blogpost waarmee je aan het werk bent. Je optimaliseert er de categorie- of tagpagina mee waar een klein stukje van je blogpost op komt te staan. Hierdoor worden je categorie- en tagpagina’s unieker.

Oude blogposts optimaliseren

Oude blogposts of pagina’s optimaliseren is soms nuttiger dan nieuwe blogposts en pagina’s schrijven. Want als een deel van je website niet zo goed meer is, dan kan dat een negatief effect hebben op je hele website. Maak daarom af en toe eens tijd om juist je oudere blogposts eens heel goed te bekijken en opnieuw te optimaliseren.

Geef je blogpost optimale kansen

Een blogpost of pagina optimaliseren is niet zo heel erg moeilijk maar wel intensief, want je moet heel veel nalopen. Zorg ervoor dat je je artikel of pagina alles meegeeft waardoor hij optimale kansen heeft om gevonden te worden. Als je dit een beetje teveel vindt, dan kan het goed zijn te weten dat je SEO ook aan mij kunt uitbesteden.

Over de auteur

Scroll naar boven