Broodkruimelpad op je website

broodkruimelpad op je website

Bijgewerkt op 8 november 2023

Broodkruimels laten je bezoekers de structuur van je website zien. Ze kunnen zien op welke pagina ze zijn en welke pagina’s de bovenliggende pagina’s zijn. Omdat breadcrumbs voor je bezoekers behulpzaam zijn om zich op je website te kunnen oriënteren, is een broodkruimelpad op je website zonder meer nuttig.

Broodkruimelpad op je website

Een vuistregel is: als het behulpzaam is voor je bezoekers, dan is het goed voor SEO. Zelfs als je iets doet dat nu nog niet speciaal nuttig is voor SEO maar dat wel behulpzaam is voor je bezoekers, dan kun je erop vertrouwen dat Google zal volgen.

Als het over broodkruimels gaat dan hoef je hier niet over te denken: Google volgt de broodkruimels op je site ook. Door breadcrumbs te plaatsen wordt je site dus beter geïndexeerd. Google kan hierdoor pagina’s vinden die hij anders niet zo gemakkelijk gevonden zou hebben. Plaats daarom breadcrumbs op je site.

Broodkruimels voor dummies

De plugin van Yoast geeft je de mogelijkheid om heel eenvoudig broodkruimels op je website te plaatsen.

Benodigde tijd: 5 minuten

We gaan nu een Yoast broodkruimelpad plaatsen

 1. Ga in de zijbalk naar de SEO plugin van Yoast

  Kies voor “Instellingen”, kijk in de zijbalk bij “Geavanceerd” en kies dan voor “Kruimelpad”.

 2. Schakel het kruimelpad in

  Dit doe je door het schuifje om te zetten, denk eraan dat je ook de teksten te wijzigen naar je eigen stijl.

 3. Geef de taxonomie aan

  Dat betekent moet aangeven of er een categorie of een tag in het kruimelpad moet komen bij je blogposts.

 4. Sla het op

  Daarvoor moet je naar beneden scrollen

 5. Shortcode

  Er is een shortcode die je overal op je website kunt plaatsen, waar je maar wilt. Dat is deze shortcode (ik heb er hier spaties ingezet, haal die spaties weg):
  [ wpseo_breadcrumb ]

Code in je theme zetten

Als je geen dummie bent kan het ook veel moeilijker door een code in je theme te plaatsen. Hoe je dat doet staat hier beschreven. Maar dat moet je echt alleen doen als je weet wat je doet, want je site kan er door breken.

Gutenberg editor

Als je de Gutenberg editor gebruikt en Yoast SEO geïnstalleerd hebt, dan heb je ook een broodkruimelblok. Dat blok komt naar boven als je zoekt naar “Yoast kruimelpad”.

Waar plaats je de broodkruimels?

Breadcrumbs plaats je gewoonlijk bovenaan je pagina’s en blogposts. Hier kunnen je bezoekers ze gemakkelijk zien en dat is waar het om gaat. Geen enkel element op je website heeft een zinvolle functie als je bezoekers er niets aan hebben. Een broodkruimelpad  kan enorm helpen bij het aanbrengen van structuur op je website, want als je structuur onlogisch is dan zie je dat direct zodra je de breadcrumbs plaatst.

Over de auteur

Scroll naar boven