Caffeine update, een stukje geschiedenis

caffeine update

Een van de belangrijkste updates: Caffeine update

De Caffeine update is een van de belangrijkste updates omdat het een nieuw indexeringssysteem was. Dit was geen poging van Google om de ranking van websites te beïnvloeden. Het indexeringssysteem dat Google gebruikte, dateerde van 1998 en toen waren er veel minder websites en veel minder mensen op het web dan in 2009. Het was dus de hoogste tijd voor een innovatie.

Opruimen

Stel je maar voor dat je in je eentje in een knus huisje woont. Alles keurig opgeruimd. En dan ga je samenwonen en alle spullen van je partner komen erbij. Dan zul je toch iets moeten doen met je opbergsysteem, want het past allemaal niet meer.

Google heeft met de Caffeine update een nieuw opruimsysteem bedacht waardoor hij sneller kon indexeren. Hierdoor verbeterde de kwaliteit van de zoekresultaten.

Snelheid waarmee het web zich aanpaste

Want nu kunnen we ons dat niet meer voorstellen, maar voor de Caffeine update kon het weken duren voor je nieuwste artikel zichtbaar werd op het web. Een web dat vol met oud nieuws staat is natuurlijk veel minder goed bruikbaar voor mensen dan een web met de nieuwste content.

Caffeine update

Dit is dus al heel lang geleden gebeurd als je nu je website gaat optimaliseren, dan kun je er op rekenen dat je snel beter zichtbaar wordt. Tegenwoordig duurt het geen weken meer. Hoe lang het wel duurt hangt af van meerdere factoren.

Ik las laatst dat een grote krant in Amerika eens per 8 minuten een Google bot op bezoek krijgt om de nieuwste content op te halen. Ik verwacht niet dat hij zo vaak bij mij op bezoek komt en dat hoeft ook niet, want in dat tempo publiceer ik niet.

Meer over Google updates

Hieronder vind je een paar artikelen waarin je nog meer kunt lezen over Google updates. En dan vind je een rode draad die door al die updates heenloopt en daar kun je op inspelen. Die rode draad is het verbeteren van de gebruikservaring van de degene die de zoekmachine gebruikt.

Judith de Vries

Over Judith de Vries

SEO interesseert en fascineert me. Ik vind het prachtig om te ontdekken hoe je een webpagina hoog in de zoekresultaten kunt krijgen. Mijn eerste SEO cursus volgde ik in 2012 en ik ben er nooit mee gestopt. Ik heb zelf ook SEO-cursussen gegeven en experimenten uitgevoerd met mijn eigen websites.Tegenwoordig kun je SEO aan me uitbesteden.

Scroll naar boven