Canonical URLs goed gebruiken

canonical url

Hoe gebruik je canonical URLs?

Hoe gebruik je canonical URLs en wat zijn het eigenlijk? In dit artikel wil ik je uitleggen wat een canonical URL is en wat hij doet voor je SEO. Het is belangrijk om dit te weten. Vooral als je een shop hebt. Maar ook als je gastbloggen toestaat of als je zelf wel eens een blog op de website van een ander plaatst. Want in al deze situaties heb je te maken met de noodzaak van canonical URLs.

Meerdere maten en kleuren in je shop

Bij een shop is dit heel duidelijk. Je hebt bijvoorbeeld een T-shirt in je shop in 4 kleuren en in 5 maten. Dat zouden dan zomaar 20 pagina’s kunnen worden die nauwelijks verschillen. Dat is niet goed voor je ranking van je shop.

Als je deze situatie herkent, dan kies je 1 pagina van die 20 pagina’s. Die ene pagina die je kiest is de pagina die het meest representatief is voor die hele groep pagina’s. Op al die andere pagina’s plaats je een canonical link naar die ene representatieve pagina. En dan telt het niet meer als duplicate content.

Maar dit mag je niet fout doen. Want dan verdwijnen er pagina’s uit de zoekresultaten die je daar waarschijnlijk juist wel graag zou zien.

Pagination op je blog

Als je geen shop hebt, denk dan vooral niet dat je dit probleem niet hebt. Want denk bijvoorbeeld eens aan je blog. Op je blog plaats je regelmatig een nieuw bericht. En voor je het weet heb je 100 overzichtspagina’s op je blog staan. Die overzichtspagina’s verschillen onderling, dus dat is geen duplicate content. Maar de snippet van al die pagina’s verschilt geen sikkepit van alle andere pagina’s op je blog. Je vraagt dus eigenlijk aan Google om voor al die pagina’s dezelfde snippet te laten zien. Dat vindt Google helemaal niet leuk.

Yoast SEO plugin lost dit probleem op door op de achtergrond een canonical URL te plaatsen naar elke pagina op je blog. Dus pagina 2 krijgt een eigen canonical en pagina 3 ook. Jij hoeft daar niets meer aan te doen.

Don’t canonicalize a paginated archive to page 1. The rel=canonical on page 2 should point to page 2. If you point it to page 1, search engines will actually not index the links on those deeper archive pages.

Canonical advanced uses

RankMath doet dit anders. RankMath plaats een canonial link naar de eerste pagina van je blog of categorie. En zij stellen dat John Mueller gezegd heeft dat dit zo moet.

Google’s John Mueller stated that canonicalizing all paginated pages to the first page in the series is considered improper use of the rel=canonical tag. Page 2 in the series cannot be considered to be equivalent to page 1 so making use of canonicalization in this situation would be incorrect.

Canonical URL punt 6.2

Daar staat een link bij naar het Twitter account van John Mueller. Dat is autoriteit, maar er is niet gelinkt naar een tweet waar dit bevestigd staat. En gewoon linken naar een Twitter-account is natuurlijk geen bronvermelding.

Laten we daarom gewoon vaststellen dat Yoast en Rankmath van mening verschillen of hoe het moet met pagination op je blog en dat wij het dan dus ook niet weten. Maar welke van deze plugins je ook gebruikt, ze doen allebei iets aan de dubbele content van pagination op je blog. Geen van beide laten ze het gewoon zo. En hoe het ook is: jij hoeft er zelfs niets aan te doen.

Gastbloggen of content overnemen

Gastbloggen is publiceren op het blog van een ander. Als het goed is, zet je daar unieke content neer. Maar het kan ook gebeuren dat je content overneemt van een ander. Dat doe je uiteraard uitsluitend met toestemming. Maar als je dat doet, dan staat hetzelfde artikel tweemaal op het web en dat is duplicate content. Als je dit helemaal netjes wilt doen, dan moet de kopie een canonical URL plaatsen naar het origineel.

Consequenties van canonicals voor de social media

Als je op je website canonicals gebruikt, dan heeft dat consequenties voor de social media. Want als je de kopie deelt op de social media, dan verschijnt het origineel. Dat is niet erg als het om T-shirts in verschillende maten of kleuren gaat, maar dat is wel vervelend als je content hebt overgenomen van iemand anders. Doordat je dan een canonical toevoegt, verschijnt het artikel op het blog van de ander op de social media. Goed om te weten.

Hoe maak je een canonical URL?

Zowel bij de plugin van Yoast als bij de plugin van RankMath staat de mogelijkheid om een canonical URL toe te voegen onder het artikel onder het tabblad Advanced.

Yoast SEO plugin

RankMath SEO plugin

Je kunt nog meer lezen over bijzondere links in het artikel over hoe je een nofollow link maakt en wanneer en waarom je dat soms zou moeten doen.

Judith de Vries

Over Judith de Vries

SEO interesseert en fascineert me. Ik vind het prachtig om te ontdekken hoe je een webpagina hoog in de zoekresultaten kunt krijgen. Mijn eerste SEO cursus volgde ik in 2012 en ik ben er nooit mee gestopt. Ik heb zelf ook SEO-cursussen gegeven en experimenten uitgevoerd met mijn eigen websites.Tegenwoordig kun je SEO aan me uitbesteden.

Scroll naar boven