Open source intelligence

Open Source Intelligence (OSINT)

Open Source Intelligence ofwel OSINT heeft niets te maken met Open Source software. Open Source Intelligence (OSINT) gaat over informatie die vrij beschikbaar is.

Bijvoorbeeld via de social media, via (vak)tijdschriften, radio, tv, maar ook de stickers op je auto en de namen van je hele gezin bij je deur. En alles op je website inclusief je adres, telefoonnummer en wat je daar nog meer hebt neergezet.

Die losse flarden informatie zijn op zichzelf geen nieuws, maar gecombineerd kan er een beeld door ontstaan dat voor allerlei doeleinden gebruikt kan worden.

OSINT: onderzoek doen

Je kunt deze informatie dus ook gebruiken om onderzoek te doen. En dat doen mensen dus ook. Heel verschillende beroepsgroepen doen onderzoek naar deze vrij beschikbare informatie. Denk hierbij aan journalisten, HR managers.

Of denk aan mensen die contact met je willen die je daarom willen gaan bellen. Voor je gaat bellen is het handig om eerst zoveel mogelijk informatie te verzamelen om bijvoorbeeld raakvlakken te vinden. En de informatie is ook goed te gebruiken door mensen met minder goede bedoelingen zoals hackers en inbrekers.

Tools

Daar zijn ook tools voor. Een heel simpel voorbeeld van zo’n tool is de mogelijkheid om social profiles toe te voegen aan de profielen van je abonnees op Mailchimp. Dat is een tool de social media kanalen van je abonnee opspoort zodat jij gemakkelijk kunt zien wat daar allemaal staat. Het is dus zaak om na te denken voor je iets publiceert of deelt want niet alleen je vriendjes zien het. Ook je vijanden zien graag dat je persoonlijke informatie deelt.

Ook sock puppets en fake nieuws zijn in deze cursus besproken.

Open Source Intelligence (OSINT)

Deze cursus over Open Source Intelligence vind ik een aanrader voor iedereen die beter wil leren begrijpen hoe het web in elkaar zit en hoe gevaarlijk het kan zijn om persoonlijke informatie op het web te plaatsen.

Inhoud van de cursus

De cursusinhoud kun je hier vinden en als je deze cursus zelf zou willen doen, hij staat hier. Aanrader, want het is nogal belangrijk dat je je er bewust van bent dat alles wat je op het web plaatst, gelezen kan worden door vriend en vijand. En dat al die informatie samen een beeld onthuld van wie jij bent. Je kunt dit dus zelf ook gebruiken. Bijvoorbeeld om een klantprofiel te maken.

Judith de Vries
Scroll naar boven