Bijgewerkt op 8 november 2023
Ik ben een paar websites aan het optimaliseren en ik vind daar dingen die jij eigenlijk zou moeten weten om mij niet nodig te hebben. Dit gaat over problemen met concurrentie op zoektermen. Dat moet je eigenlijk eerst even onderzoeken voor je schrijven. Want anders doe je een heleboel werk voor niets.
Concurrentie van zoektermen
Dit is natuurlijk niet hetzelfde als gewone concurrentie om klanten. Concurrentie van zoektermen is concurrentie om de aandacht: heb je kans om hoog genoeg te ranken om gevonden te worden. En dat kan fout gaat als je hier geen onderzoek naar doet.
Voorbeeld: veel te weinig concurrentie
Hier zie je een resultaat van een zoekterm die bijzonder weinig concurrentie heeft. Je ziet hier hoeveel documenten er op het web staan met deze zoekterm er in. Dat zijn er 2170 en dat is heel erg weinig. Je zou denken dat dat leuk is, want als er zo weinig documenten op het web staan met deze zoekterm er in, dan komt je blog waarschijnlijk helemaal bovenaan in de zoekresultaten.

Maar er is natuurlijk een reden waarom de zoekterm zo weinig concurrentie heeft. Heel waarschijnlijk wordt deze term zelden of nooit door iemand ingetikt. Dan heb je er niet zoveel aan natuurlijk.
Nog een voorbeeld: veel te veel concurrentie
Op een andere website kwam ik een zoekterm voor een blogpost tegen die veel te veel concurrentie heeft.

Als je onderzoek doet en je ziets zoiets, dan moet je even afvragen of jij DE autoriteit in je vakgebied bent. Want dan heb je een kansje om te ranken met die term. Maar jouw website nog klein is en je niet heel bekend bent, dan kun je het vergeten met zoveel concurrentie. Je kunt dan veel beter een zoekterm kiezen waar minder concurrentie op is, want dan liggen je kansen veel beter.
Een goede zoekterm kiezen
Het is dus niet genoeg dat je goede content schrijft. Je moet ook een goede zoekterm kiezen. Een eenvoudige manier om je kansen te berekenen:
Benodigde tijd: 2 minuten
Kansen bekijken om te ranken met je zoekter
- Ga naar browser Google Chrome
Met een andere browser lukt dit niet.
- Tik in het zoekveld de zoekterm die je bedacht hebt in
- Bekijk het aantal documenten op het web
Bovenaan verschijnt een getal. Kijk goed naar dat getal, want dat getal vertelt met hoeveel documenten je moet concurreren op het web.
- Kijk naar het soort zoekresultaten
Kijk ook even naar het soort zoekresultaten waar je tussen komt te staan met deze zoekterm. Controleer of jouw blogpost hier thuis hoort.
Dit zegt natuurlijk niet alles over het zoekvolume. Het zoekvolume is het aantal keren dat een zoekterm gebruikt wordt. Maar het zal zeer zelden gebeuren dat een zoekterm heel veel concurrentie heeft en nauwelijks zoekvolume.
Als je ziet dat de zoekterm die jij wilt kiezen zoveel concurrentie heeft, dan moet je er aan knutselen: zet de woorden eens in een andere volgorde of zet er een woordje achter.
Gunstige concurrentie van zoektermen
De vraag is nu natuurlijk: hoeveel concurrentie wil je hebben? Ofwel, hoeveel concurrentie kun je aan? En dat is een vraag die heel lastig te beantwoorden is, want dat hangt af van wie jij bent en van wat jij doet.
Vuistregel concurrentie kiezen
Maar jij wilt van mij natuurlijk graag horen voor hoeveel concurrentie jij moet kiezen. Met 6 slagen om de arm vertel ik je nu dat je waarschijnlijk goed zit als je een zoekterm construeert die een concurrentie heeft van minimaal 50.000. En als je ook nog een advertentie boven die zoektermen ziet staan dan zit je wel goed. En ik raad je ook aan ervoor te zorgen dat je onder 1.000.000 blijft. Want daarboven wordt het echt heel moeilijk.
Wat doe je?
Als jij werkt in een branche waarin sowieso niet zoveel concurrentie is en waar mensen ook niet zoveel verstand hebben van SEO, dan kun je misschien wel kiezen voor een hoge concurrentie. Dat kun je uitproberen. Kies eens voor een hoge concurrentie en kijk vaak in Google Search Console om te zien wat je blogpost precies doet. Hoe hoog staat hij?
Ik kan zoiets niet doen natuurlijk, want ik schrijf nu voor een branche waarin al mijn concurrenten precies weten wat ze doen als het om SEO gaat. Als ik dan kies voor een concurrentie van maar liefst 3.150.000 documenten, dan zal het erg moeilijk zijn om mijn blogpost vindbaar te krijgen. Dus dat doe ik niet. Ik kies voor een long tail zoekterm met weinig concurrentie. Dan wordt mijn blogpost niet zo heel vaak vertoond, maar mijn kansen dat ik een click krijg liggen wel een stuk beter.
Wie ben je?
Als je een bekende figuur bent in je branche en je website loopt als een tierelier, dan heb je waarschijnlijk een heleboel autoriteit opgebouwd. En dan kun je je meer concurrentie permitteren dan wanneer je net begonnen bent. Dat moet je dus ook afwegen.
Concurrentie van zoektermen
Mijn boodschap is dat je niet zomaar moet gaan schrijven en hopen dat je gevonden wordt, want meestal is dat niet de beste manier.
- Controleer de concurrentie op je zoekterm.
- En construeer een zoekterm die een gunstige concurrentie heeft.
Geef je blogpost alle kansen om te ranken. En na een poosje heb je genoeg data om je artikel eventueel te upgraden en dan gaat het nog beter.