Bijgewerkt op 12 juli 2023

Cornerstone en concurrentie met jezelf

Concurrentie met jezelf in de zoekresultaten is nou echt zo’n SEO dingetje waardoor je site niet hoog in Google komt. Concurrentie met jezelf ontstaat doordat je voortdurend over hetzelfde schrijft. En dat je voortdurend over hetzelfde schrijft is onvermijdelijk want je website heeft een onderwerp.

Wat is concurrentie met jezelf?

Concurrentie met jezelf betekent dat je eigen pagina’s en blogposts met elkaar concurreren in de zoekresultaten. En als ze met elkaar concurreren duwen ze elkaar naar beneden.

En het is onvermijdelijk dat zoiets gebeurt. Want je website heeft een onderwerp. En over dat onderwerp schrijf jij keer op keer. Al die pagina’s en blogposts die min of meer over hetzelfde onderwerp gaan concurreren met elkaar.

En Google moet verzinnen welke van jouw pagina’s of blogposts het beste past bij een specifieke zoekopdracht. Dat is een lastige klus voor hem waar je hem een beetje bij moet helpen.

Fouten maken

En je kunt ook nog fouten maken doordat je het allemaal niet goed begrijpt. Bijvoorbeeld: ik ben een keer op een website geweest waar 78 blogposts stonden die dezelfde focus zoekterm hadden.

De eigenaresse van die site dacht dat SEO een soort gok was: als het ene artikel niet scoort op die zoekterm, nou dan gebruik je ‘m nog een paar keer bij andere artikelen. Op hoop van zegen. Zo werkt het niet, dit was een recept om alle pagina’s naar beneden te duwen.

Cornerstone artikel

Een cornerstone artikel schrijven is ook een uitstekend idee als je concurrentie met jezelf in de zoekresultaten wilt voorkomen of oplossen.

Cornerstone: een topartikel

Dit betekent dat je een topartikel gaat schrijven. Het beste artikel dat je ooit geschreven hebt graag. Minstens 900 woorden. Maar 2000 woorden mag ook. In dit artikel mag je helemaal los gaan. Dit artikel is het paradepaardje van je website.

Als je dat artikel af hebt, dan heb je een artikel dat beter is dan de rest van je artikelen. En misschien ook wel beter dan de artikelen van je concurrent. Naar deze pagina ga je vanuit je andere artikelen een linkje plaatsen. Hierdoor breng je focus aan.

Wat doet Google met je cornerstone

Als Google dan een zoekopdracht krijgt waar jouw website als antwoord voor in aanmerking komt, dan hoeft hij niet meer te twijfelen welke pagina hij moet nemen. Want dat weet hij dan gewoon. Dat moet natuurlijk je top artikel zijn.

Concurrentie met jezelf verminderen

Concurrentie met jezelf verminderen is een belangrijke zaak als je wilt dat je website beter gaat presteren. En concurrentie met jezelf verhelpen is daarom beslist je tijd en aandacht waard. En dat is ook niet moeilijk om uit te voeren.

  • Schrijf een geweldig artikel van meer dan 900 woorden.
  • Plaats op alle pagina’s en blogposts waar dat relevant is een linkje naar dat artikel.

En dan weet Google welk artikel hij aan moet bieden als hij het even niet meer weet.

Over concurrentie in de zoekresultaten is nog meer interessants te zeggen. Want heb je je wel eens gerealiseerd dat je in de zoekresultaten concurreert met websites van mensen die eigenlijk helemaal geen concurrent van je zijn?

SEO tips voor nitwits

SEO tips voor nitwits zijn tips voor jou als niets of weinig over SEO weet en ook niet weet welke makkelijke mogelijkheden je hebt om betere resultaten te krijgen met je website.

Over de auteur

Scroll naar boven