Datum bij artikelen of niet?

datum bij je artikelen

Bijgewerkt op 7 december 2023

Plaats je een datum bij je artikelen of niet? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen van een datum bij artikelen? En wat zijn je opties?

Tijdloze content

Als je content totaal tijdloos is, dan zou je eventueel de datum bij je artikelen weg kunnen laten. Als je de datum weg wilt halen, dan kun je dit stukje CSS gebruiken. Daar heb je een plugin voor nodig, waarmee je CSS kunt aanpassen en dan gaat het meestal goed als je dit invult:.entry-meta .date { display: none; }

Waarom moet de datum bij artikelen weg?

Volgens mij heeft het geen voordelen om de datum weg te halen. Ik hoor vaak van mensen dat ze de datum weg willen halen, want ze denken dat een artikel minder goed gelezen wordt als er een oudere datum bij staat.

Maar ik zie in mijn statistieken niet dat artikelen die een minder recente datum hebben ook minder gelezen worden. Integendeel: ik heb een artikel uit 2012 op mijn website staan dat nog steeds akelig goed scoort. Hieronder zie je het staan op positie 1, direct onder een uitgelichte instructie op positie 0.

datum ouder artikel
Ouder artikel hoog in de zoekresultaten

Een ouder artikel kan dus prima scoren in de zoekresultaten en dit artikel wordt ook goed gelezen, ongeacht dat het al stokoud is. De datum is hier dus niet belangrijk in.

Datum in de zoekresultaten

En dat is ook niet zo gek als je weet dat er een Google patent is waarin o.a. staat dat voor sommige vragen oudere documenten gunstiger kunnen zijn dan nieuwere.

Je moet sowieso niet denken dat als jij de datum weghaalt, dat Google ‘m dan ook weghaalt. Niet dus. Google doet wat hij zelf wil. En als Google een datum in de zoekresultaten wil plaatsen dan doet hij dat gewoon. Ook als jij de datum op je blog verborgen hebt.

Datum van de laatste update

Als je content niet echt tijdloos is, dan kan de datum van de laatste update echt iets toevoegen, want waarschijnlijk zul je je blogposts af en toe controleren, opfrissen en vernieuwen.

Er zijn meerdere plugins beschikbaar om de datum van de laatste update te laten zien.

Maar een erg mooie oplossing biedt de plugin van WP Code. Deze plugin kan niet alleen de datum van de laatste update op een individuele blogpost zetten. Hij kan ook de publicatiedatum op de overzichtspagina van je blog aanpassen in de datum van de laatste update. Hoe je dat doet kun je hier zien op de website van WordPress Beginner.

Vormgeving van de datum

Hoe de datum eruit moet zien kun je instellen op WordPress, dus de vormgeving bepaal je zelf. Ga hiervoor in de zijbalk van WordPress naar:

  • Instellingen
  • Algemeen
  • Datumnotatie

En kies dan hoe de datum eruit moet zien.

Nadelen van geen datum bij je artikelen

Geen enkele datum bij je artikelen vind ik beslist een nadeel hebben: er mist een stukje informatie. En jij kunt wel denken dat je artikelen totaal tijdloos zijn, maar is dat ook zo? Blijkt nergens uit je inhoud of je artikel vandaag geschreven is of 10 jaar geleden?

Is de tekst in je artikel nog 100% actueel? Staan er instructies in je artikelen? Denk er dan aan dat instructies heel snel verouderen. En zeker als je een grote website hebt, dan heb je dat vaak niet direct in de gaten. Maar je lezer wordt dan op het verkeerde been gezet.

Maar als je de publicatiedatum bij je artikel hebt staan en liefst ook nog de datum waarop je het artikel voor het laatst hebt bijgewerkt, dan weet je lezer wat hij aan je heeft. Hij weet dan of hij nog kan bouwen op de inhoud van je artikel.

Dit is mijn mening maar niets is natuurlijk altijd en onder alle omstandigheden waar. Want SEO is een strategie. En als iets om strategisch denken gaat en niet om harde feiten, dan zijn er altijd verschillende uitkomsten mogelijk. Dus: kijk zelf wat past in jouw situatie.

En heb je ook nagedacht over datum archieven op je website? Of heb je de datum bij je artikelen weggehaald en in de zijbalk wel datum archieven neergezet?

Over de auteur

Scroll naar boven