Bijgewerkt op 30 november 2023
Als je WordPress gebruikt dan kun je in de zijbalk in een widget een archief op datum plaatsen. Er ontstaat dan geleidelijk aan een lange rij in de zijbalk:
- augustus 2019 (4)
- juli 2019 (2)
- juni 2019 (3)
- mei 2019 (7)
En hoe langer je je website hebt, hoe langer die rij wordt. Als die rij te lang wordt, kun je ‘m opvouwen in een dropdown. Maar de vraag is nu: is dat een goed idee? Daar kun je niet zomaar “ja” of “nee” op zeggen, want dat hangt ervan af waar je website over gaat en welk type artikelen je schrijft.
Magazine of tijdschrift
Als je je website gebruikt als magazine of tijdschrift waar je tijdgebonden artikelen in schrijft, dan kun je alle nummers op deze manier netjes aanklikbaar in de zijbalk zetten.
Als je nu zegt: ja, dit gaat over mijn website, denk dan nog een keer na of je dit heel zeker weet want meestal is dit niet zo: plaats je echt alleen maar actualiteiten op je blog? Schrijf je echt alleen over zaken die volgende maand gedateerd zijn? Als je echt alleen actualiteiten plaatst, dan is het eventueel een goed idee om datumarchieven te plaatsen. In andere situaties is het meestal geen goed idee om datumarchieven op je website te zetten.
Doorzoekbaarheid
Ik zeg er niet voor niets “eventueel” bij, want de vraag is ook nog: zouden mensen je website gemakkelijker kunnen doorzoeken als je archief niet gebaseerd zou zijn op de publicatiedatum, maar op onderwerp?
Klantperspectief
Leef je eens in je bezoeker in. Je bezoeker ziet geen andere informatie dan de maand en het jaar waarin je de artikelen geschreven hebt en het aantal artikelen dat je in een specifieke maand geschreven hebt. Zijn de maand en het jaar waarin je een artikel geschreven hebt echt relevant voor de inhoud van je artikel?
Wat moet je bezoeker daarmee en kan je bezoeker er iets mee?
Bij nieuwssites kan je bezoeker er beslist wel iets mee, maar juist bij nieuwssites zie je zelden een archief op datum, want zij richten zich op de actualiteit waardoor een archief niet relevant is.
Evergreens
Als je artikelen schrijft om de vindbaarheid van je website te verbeteren, dan is het niet zo handig om tijdgebonden artikelen te schrijven. Als je artikelen slechts tijdelijk interessant zijn, dan betekent dit dat je er maar heel kort mee gevonden zult worden in de zoekresultaten. Om je website vindbaar te houden moet je dan heel vaak schrijven. Eigenlijk iedere dag. De praktijk leert dat je zoiets wel van plan kunt zijn, maar dat dit moeilijk vol te houden is.
Als je voor je bedrijf schrijft is het daarom handiger om het soort artikelen te schrijven waarop je ook over 10 jaar nog gevonden kunt worden doordat ze ook dan nog interessant en relevant zijn. Als het over je website gaat, denk dan liever aan een bibliotheek vol naslagwerken dan aan een krant met het nieuws van vandaag.
Datumarchieven in de index
Het is belangrijk je te realiseren dat een datum zelden echte informatie geeft over een artikel. Maar als je datumarchieven op je website zet en verder niets doet, dan worden je datumarchieven wel geïndexeerd.
Je geeft dan eigenlijk een stukje non-informatie aan zowel je bezoekers als aan Google. Je kunt er ook voor kiezen de titels van recente blogposts of populaire blogposts in de zijbalk te plaatsen. Dan heb je ook een archief op je website staan, maar dit is een archief dat echte informatie geeft waar mensen iets mee kunnen. Datumarchieven op je website zijn dus niet altijd verkeerd, maar vaak zijn er betere opties.
Datumarchieven en organische zoekresultaten
Als jij datumarchieven op je website hebt die je nu graag wilt verwijderen, doe dan dit:
- ga in je zijbalk naar Weergave
- kies voor Widgets
- ga naar je zijbalk
- open het widget van het datumarchief en verwijder het
Wat je op je website zet wordt door Google geïndexeerd, tenzij je hier iets aan doet. En Google heeft informatie nodig om te weten waar je website over gaat en welke bezoekers hij naar je toe moet sturen.
Denk daarom eens na wat er allemaal op je site staat dat eigenlijk niets toevoegt en waar noch je bezoekers noch Google iets aan hebben. Kijk eens of elementen zijn die je beter zou kunnen vervangen door andere elementen die relevanter zijn.
En kijk ook eens wat er niet staat en dat wel informatie toevoegt. Heb je bijvoorbeeld een datum bij je artikelen staan? En staan de categorieën en tags bij je artikelen? Denk dus na wat je weghaalt en laat staan en vraag je hierbij af of dat wat je laat staan informatie toevoegt waar mensen iets aan hebben.
Als je hulp wilt met het vindbaar maken van je website, dan kun je dit aan mij uitbesteden.