Dubbele content verminderen

dubbele content verminderen

Bijgewerkt op 8 november 2023

Dubbele content en overlappingen op je website plaatsen is niet zo goed want alleen originele content voegt iets toe aan het web. Je kunt dubbele content op veel verschillende manieren op je website krijgen. Omdat Google nou eenmaal meer houdt van originele content stelt hij zichzelf deze vraag hij bepalen van de positie van jouw pagina’s:

Staan er op de site dubbele, overlappende of overbodige artikelen over dezelfde of soortgelijke onderwerpen met net andere sleutelwoorden?

Google productblog

Dit vraagt Google zich af omdat hij een verbetering wil van de kwaliteit van de zoekresultaten.

Wat is duplicate content?

Duplicate content of dubbele content is content die in precies dezelfde vorm meerdere malen op het web staat.

Dubbele content verminderen: tags

Als je denkt dat tags een soort zoektermen zijn voeg je aan ieder artikel een heleboel tags toe. Voor iedere zoekterm waarop je gevonden wilt worden voeg je een tag toe.

Hiermee maak je een heleboel pagina’s aan en op al die pagina’s staat precies hetzelfde. Dat kun je zien door naar je website te gaan en daar zo’n tag aan te klikken. Dan zie je daar een klein stukje van je artikel staan. En als je een andere tag aanklikt, dan zie je weer datzelfde stukje staan.

Er zijn een heleboel manieren waarop je dubbele content kunt verminderen als die dubbele content ontstaan is doordat je tags gebruikt:

  • Informatieve pagina’s maken van je tags
  • “Lees meer” gebruiken
  • Handmatige samenvattingen maken

Informatieve pagina’s maken van je tags

Je hebt niet helemaal ongelijk als je denkt dat een tag een soort zoekterm is, maar als je het op deze manier doet maak je dubbele content die niets toevoegt. Het is beter om wanneer je tags gebruikt, ze zo te gebruiken dat er informatieve pagina’s ontstaan met meerdere artikelen op die pagina. En die artikelen gaan dan allemaal over het onderwerp van die tag. Dat kan echt iets toevoegen en dan kun je ook gevonden worden als iemand de naam van je tag als zoekterm gebruikt. Voor categorieën geldt hetzelfde.

Lees meer

Sommige themes plaatsen op de pagina’s die WordPress maakt als je een tag of categorie aanmaakt de hele tekst van je artikel. Dan staat je complete artikel dus meerdere keren op je website. En alleen je nieuwste artikelen zijn voor je lezers bereikbaar, want wie gaat er nou door al die lappen tekst scrollen? Dit type dubbele content kunt je verminderen door het “meer blok” te gebruiken. Dan komt er een klein stukje van je tekst op de categorie- of tagpagina.

Handmatige samenvattingen of excerpts

Maar die kleine stukjes die op je categorie- en tagpagina staan, zijn precies hetzelfde als het begin van je blogpost. Ook hier kun je iets aan doen. Je kunt deze kleine stukjes uniek maken door je artikel een handmatige samenvatting mee te geven. En dan komt er een uniek stukje op je categoriepagina’s en tagpagina’s.

Voorbeelden van duplicate content

Hierboven heb ik al verteld hoe duplicate content kan ontstaan door een hele berg tags te gebruiken. Doe dat niet. Als je tags gebruikt zorg dan dat een pagina minimaal 3 tot 4 samenvattingen van artikelen bevat. Nu volgen nog een paar voorbeelden van dingen die je misschien doet en die duplicate content creëren.

Gastbloggen

Je gaat bijvoorbeeld gastbloggen op een andere website. Maar je plaatst dezelfde artikelen of artikelen die bijna hetzelfde zijn ook op je eigen website. Dan staan die artikelen dus 2x op het web. Maar Google vindt 1x genoeg, dus dit boeit ‘m niet.

De oplossing voor dit type dubbele content is eigenlijk heel simpel. Doe dit gewoon niet. Als je wilt gastbloggen, maak dan unieke content voor het gastblog. En maak ook unieke content voor je eigen website.

Andere sleutelwoorden

Ik kwam op een website waar een huis in een dorp te koop werd aangeboden. Datzelfde artikel stond wel 10x op die website, telkens met de naam van een ander dorp er in. De eigenaar van deze website kende ik, dus ik kon hem vragen waarom hij dat deed. Hij dacht dat hij zo beter vindbaar werd, want dan maakte het niet uit in welk dorp mensen een huis zochten (die dorpen lagen vlak bij elkaar). Maar dat zijn gewoon dezelfde artikelen die meerdere malen op de website staan helemaal niets toevoegen. Dat lijkt slim, maar dat werkt niet. Je kunt dan veel beter één artikel schrijven waarin je die verschillende zoektermen verwerkt. Daar bereik je meer mee.

Een andere situatie waarin dit kan voorkomen is als je landingspagina’s voor advertenties maakt. Je wilt dan dat de landingspagina precies past bij de doelgroep. Maar eigenlijk lijken die landingspagina’s sprekend op elkaar, ze hebben alleen elk een eigen titel en je hebt een paar woorden verandert. Als je dit herkent, houd die landingspagina’s dan uit de zoekresultaten en gebruik ze alleen voor je advertenties. Dan is er geen enkel bezwaar tegen.

Overbodige artikelen

Overbodige artikelen zijn artikelen die niet nodig zijn omdat alles er al is. Hier een voorbeeld van een overbodig artikel. Hierboven heb ik al twee voorbeelden genoemd: het huis dat te koop stond en waar 10 pagina’s voor waren gemaakt. En de landingspagina’s voor SEA die eigenlijk niet van elkaar verschilden.

Artikelen overnemen van andere websites

Artikelen overnemen van andere website is niet zo netjes, maar je bereikt er ook niets mee. Doe dat dus gewoon niet. Een artikel dat je van een andere website overneemt voegt niets toe aan het web.

Als anderen jouw artikelen overnemen weet Google gewoonlijk wel welk artikel het origineel is. Toch kan het vervelend zijn als je werk zonder jouw toestemming op andere websites staat. Of je artikelen overgenomen worden kun je checken op Copyscape. Vaak helpt het als je de webmaster gewoon een verzoek stuurt jouw content van zijn of haar site te verwijderen. Als dit niet helpt kun je bij Google een verzoek indienen om de andere website uit de zoekresultaten te verwijden.

Overlappende content

Ook overlappende content is niet gewenst. Misschien is het nodig dat je een klein stukje tekst en uitleg geeft dat je op meerdere pagina’s moet herhalen om je teksten begrijpelijk te houden. Soms kan dat niet anders en dan kun je twee dingen doen: schrijf telkens opnieuw een unieke tekst of gebruik eventueel een inhoudsblok of een herbruikbaar blok als er een stukje tekst is dat je op meerdere pagina’s wilt plaatsen.

Wat is unieke content?

Je moet dus unieke content plaatsen. Unieke content is originele content: content die alleen op jouw website staat. Maar dat is niet alles: deze content mag ook maar eenmaal op je website voorkomen. En dat is de kern van het probleem, want je website maakt spontaan pagina’s aan met iedere categorie en iedere tag die je aanmaakt.

Dubbele content moet je nooit welbewust op je website zetten en onbedoelde dubbele content moet je proberen te voorkomen. Het is allemaal geen ramp zolang je niet expres en welbewust dubbele content creëert. Maar je website wordt er beter van als je de hoeveelheid dubbele content vermindert. En dat zie je terug in de zoekresultaten. Normale dubbele content die ontstaat doordat je bijvoorbeeld op alle pagina’s dezelfde teksten in je voettekst hebt staan is geen enkel probleem.

Canonieke URL

Als je een dienstverlener bent zonder webshop, dan heb je dubbele content meestal zelf gemaakt. Bijvoorbeeld doordat je niet wist dat het geen goed idee is om heel veel tags aan een artikel toe te voegen.

Maar als je een shop hebt en je verkoopt een T-shirt in 6 kleuren en 3 maten, dan krijg je vanzelf heel veel content die je echt nodig hebt, maar die onderling nauwelijks verschilt. Dan moet je zelf 1 pagina met een T-shirt kiezen en dan geef je alle andere pagina’s waar al die andere kleuren en maten op staan een canonical link waarmee je verwijst naar die ene die je gekozen hebt.

canonieke url

Als je de plugin van Yoast gebruikt is dat niet zo moeilijk. Je vindt de canonical link onder het tabblad Geavanceerd. Onder dit tabblad staat een vakje waar je een link kunt invullen.

Dubbele content geeft geen Google penalty

Ik hoorde laatst iemand zeggen dat dubbele content niet belangrijk is want je krijgt er geen penalty voor. Dat is waar, je krijgt er geen penalty voor, maar is het doel van je website “geen penalty krijgen”? Of heb je een website om gevonden te worden en daar klanten door te krijgen? Want dan is duplicate content wel belangrijk, want dit voegt ook niets toe aan het web en daar gaat het om. Leg de lat niet te laag.

Over de auteur

Scroll naar boven