Excerpts of handmatige samenvattingen

Excerpts of handmatige samenvattingen

Bijgewerkt op 9 november 2023

Wat zijn excerpts?

Excerpts zijn handmatige samenvattingen die je aan je blogposts kunt toevoegen. Deze handmatige samenvattingen worden getoond op overzichtspagina’s van categorieën en tags.

Waarom maak je excerpts?

Je maakt excerpts om duplicate content op je blog te verminderen en/of om te zorgen dat er content in je RSS-feed komt.

Dubbele content verminderen

Duplicate content ofwel dubbele content behoort tot je grootste problemen als je een website hebt, want je website maakt voortdurend kopieën van je teksten. Hierdoor kan je website een heel vervelende website worden.

Als je een blogpost publiceert dan krijgt die blogpost een eigen URL en hij staat dan op een eigen pagina. Maar hij staat niet alleen op z’n eigen pagina. Hij staat ook op de overzichtspagina van je blog. Je website maakt een nieuwe pagina aan telkens als je een nieuwe categorie of tag aanmaakt.

Als het goed is staat er op de overzichtspagina van je blog alleen een klein stukje van die blogpost. Dat regelt je theme door de blogpost op de overzichtspagina af te breken. En als je theme dat niet doet, dan regel je dat zelf door het “meer”-blok te gebruiken. Maar hoe het ook is: er is altijd een stukje overlap.

Structuur aanbrengen

Als je een blogpost een tag meegeeft of als je een blogpost in een categorie plaatst, dan maakt een WordPress website spontaan een aparte pagina aan voor die categorie of die tag. Hierdoor ontstaan er pagina’s waarop alle artikelen staan die in dezelfde categorie geplaatst zijn of die dezelfde tag meegekregen hebben. Zulke pagina’s kunnen erg interessant zijn, want je vindt er meerdere artikelen over hetzelfde onderwerp. Maar ook op deze pagina’s staat het kleine overlappende stukje. Dit kleine overlappende stukje staat dus:

  • bovenaan de oorspronkelijke blogpost
  • op de overzichtspagina van je blog
  • en op de overzichtspagina van iedere categorie waarin je de blogpost geplaatst hebt
  • op de overzichtspagina van iedere tag die je de blogpost hebt meegegeven

Al met al staat dat kleine overlappende stukje dus heel vaak op je website. Toch is het wel aan te raden om categorieën en tags aan te maken, want dat komt de SEO structuur van je website ten goede.

Duplicate content

Kleine stukjes van blogposts die op meerdere pagina’s voorkomen noemt men duplicate content of dubbele content. Op een website kan heel veel dubbele content staan: hoe meer tags je een blogpost meegeeft, hoe meer duplicate content je creëert. Hoe meer tags je een blogpost meegeeft, hoe slechter de verhouding tussen unieke en duplicate content wordt.

De makkelijkste manier om hier iets aan te doen is: nadenken. Met name tags worden vaak gemakkelijk aangemaakt en dat is geen goed idee. Tags kunnen meerwaarde hebben doordat ze blogposts met elkaar kunnen verbinden, maar het heeft geen enkele zin om met tags pagina’s te creëren die sprekend op elkaar lijken.

Excerpts of handmatige samenvattingen

We waren gebleven bij dat kleine overlappende stukje dat heel gemakkelijk heel vaak op je website voorkomt: denk na voor je tags en categorieën aanmaakt. Maar er is nog iets dat je kunt doen: excerpts gebruiken.

Excerpts zijn kleine samenvattingen van een blogpost. Terwijl je een blogpost maakt staat er in de zijbalk rechts een speciaal veld: “Handmatige samenvattingen” of soms gewoon “Samenvatting”. Als het niet in je zijbalk te vinden is, kijk dan onder je artikel.

Hoe deze handmatige samenvattingen op je website getoond worden hangt af van het theme dat je gebruikt. Soms vervangen deze excerpts het kleine overlappende stukje en soms komen ze boven het kleine stukje van je blogpost te staan. Soms staan ze ook op de overzichtspagina van je blog, maar soms ook alleen op de overzichtspagina’s van tags en categorieën. Probeer dus gewoon iets en kijk waar het geplaatst wordt.

Hoe excerpts duplicate content verminderen

Door deze handmatige samenvattingen te maken verminder je dubbele content want:

  • je vervangt het overlappende stukje door er iets anders voor in de plaats te zetten
  • of je breidt het overlappende stukje uit met een extra stukje tekst,

afhankelijk van hoe je thema ermee omgaat.

Vervangen

Als excerpts het overlappende stukje vervangen, dan komt deze vervanging op je overzichtspagina’s. Dat is nog steeds heel vaak, maar het is ieder geval een ander stukje dan je in je blogpost hebt staan.

Uitbreiden

Als de excerpts boven je overlappende stukje komen te staan, dan heb je in ieder geval een stukje tekst toegevoegd dat niet in je blogposts staat. In beide gevallen verbeter je er dus de verhouding tussen unieke content en duplicate content mee waardoor je de kwaliteit van je website als geheel iets verbetert.

Wat zegt Yoast?

Hier kun je een video van Yoast zien waarin hij het uitlegt. Houd er rekening mee dat het slechts om een kleine verbetering gaat, want de excerpts die je plaatst komen nog steeds op al je overzichtspagina’s. Je winst is dat er een verschil ontstaat tussen de teksten die je in je blogposts plaatst en de teksten die je op overzichtspagina’s plaatst.

Aandachtspunten bij excerpts op je blog

Een aandachtspunt is dat je er rekening mee moet houden dat als je excerpts gaat gebruiken deze excerpts ook de inhoud worden van je RSS-feed. Dat kan fijn zijn, of juist niet, afhankelijk van wat je wilt. Bij sommige themes is het zelfs noodzakelijk om de excerpt in te vullen als je een RSS nieuwsbrief wilt maken. Bijvoorbeeld Divi. Als je Divi gebruikt én  je wilt een RSS nieuwsbrief, dan moet je de excerpt invullen omdat je lezers anders alleen de titel van je nieuwste blog krijgen toegestuurd en dat is een beetje mager om rond te sturen.

Maar als je een RSS nieuwsbrief rondstuurt is het sowieso een uitstekend idee om handmatige samenvattingen te maken op je blog. Want daarmee kun je precies regisseren wat er in je RSS nieuwsbrief komt te staan. En kijk dan ook even bij de preview van je nieuwsbrief of je handmatige samenvatting wel lang genoeg is. Want in de zijbalk van je website is het maar een klein vakje en dan lijkt het al snel dat je genoeg tekst geplaatst hebt. Maar als je dat terugziet in je nieuwsbrief kan het ineens erg weinig zijn.

Handmatige samenvattingen voor pagina’s

Bij je blogposts is het geen probleem om een excerpt te maken. WordPress heeft daar een veld voor klaarstaan. Dit veld staat onder je blogposts of het staat in de zijbalk. Even zoeken. Maar bij pagina’s hoef je geen moeite te doen om te zoeken, want daar staat geen veld voor een excerpt.

En dat is toch wel heel erg jammer. Vooral als je een plugin gebruikt waarmee je ook pagina’s in categorieën kunt zetten is het jammer als je er geen excerpt bij kunt maken.

Gutenberg editor

In de Gutenberg editor is dit opgelost. Schrijf gewoon je samenvatting boven de tekst van de pagina. Klik dan het “more” blok aan en vink aan dat de samenvatting verborgen moet zijn op de volledige pagina. En dan is de samenvatting niet te zien op de pagina en wel op je overzichtspagina’s.

Andere editors

Als je een andere editor gebruikt kun je zelf een veld voor samenvattingen maken of je vraagt dit aan je webbouwer.

Handmatige samenvattingen

De hoeveelheid duplicate content op je website kan soms – naast een heleboel andere factoren – invloed hebben op de vindbaarheid van je website. Maar dat is dan geen op zichzelf staand probleem dat je op kunt lossen met excerpts.

En meestal is het niet de dubbele content die het werkelijke probleem is, maar het gebrek aan unieke content. bijvoorbeeld doordat je artikelen van anderen overneemt of doordat je dezelfde tekst op je eigen website zet én ergens als een gastblog.

Over de auteur

Scroll naar boven