Featured snippet of Google answer box

featured snippet of answer box

Bijgewerkt op 9 november 2023

Wat is een featured snippet of answer box

Een featured snippet is een klein uitgelicht stukje tekst van een website met een beknopt, glashelder en concreet antwoord op een zoekopdracht. Je antwoord is zo goed en zo helder dat het niet meer nodig is om je website te bezoeken.

Je komt daar door je manier van schrijven. Kom direct ter zake, geeft direct het antwoord op de vraag die in de zoekopdracht gesteld is.

Een goed antwoord geven

Realiseer je dat die featured snippet niet willekeurig gekozen is. Het is een antwoord op een specifieke zoekopdracht. Zorg daarom dat jouw teksten antwoorden zijn op zoekopdrachten. Bedenk daarom voordat je gaat schrijven wat de zoekopdracht is waar jouw artikel een antwoord op geeft.

Bedenk voordat je gaat schrijven op welke zoekterm je gevonden wilt worden. En bedenk dan niet alleen de zoekterm, maar denk ook even na over de zoekopdracht. Bij een zoekterm als “konijn” kunnen de zoekopdrachten uiteenlopen. Een zoekopdracht met de focus zoekterm “konijn” kan overal over gaan: wat is een konijn, wat eet een konijn, hoe fok je een konijn, kun je konijn bereiden enz.

Zorg dat je helder hebt

  • Voor wie je het artikel schrijft
  • En naar aanleiding van welke zoekopdracht je het artikel schrijft

Een zoekterm mag uit meerdere woorden bestaan maar iedere zoekterm mag niet vaker dan eenmaal op je website voorkomen.

  • Begin je titel met die zoekterm, alsof je een etiket op een ordner plakt.
  • Verwerk die zoekterm in je tekst.
  • Zorg dat je in je bericht het antwoord geeft op de zoekopdracht. Dit antwoord moet zo helder zijn dat mensen die deze alinea gelezen hebben genoeg weten. Het moet niet noodzakelijk zijn nog meer te lezen.

Het artikel dat in een answer box komt, hoeft niet het nieuwste van het nieuwste te zijn. Dit artikel heb ik gepubliceerd op 11 augustus 2014 en ik vond het in een answer box op 11 september 2021.

Die blogpost is dus bijna eeuwen oud en hij heeft ook nog een flinke concurrentie met 12.500.000 documenten op het web. Zeker als er een flinke concurrentie is, is het erg fijn als je op deze manier boven de zoekresultaten kunt komen.

Ook pagina’s kunnen op deze manier helemaal bovenaan komen. Realiseer je wel dat dit geen duurzame positie bovenaan Google is. Dit is heel tijdelijk, want jouw antwoord komt in een carrousel.

Juist voor SEO dummies

Je hebt hier gezien dat het regelmatig lukt om een artikel in een answer box te krijgen. Als iets regelmatig lukt, dan is het geen mazzel meer. Dan weet je hoe het moet of het is gewoon niet zo vreselijk moeilijk en dus ook voor anderen haalbaar.

Ik heb wel eens de indruk dat Google dit verzonnen heeft om het mogelijk te maken bovenaan te komen op basis van je vakkennis in plaats van op basis van je kennis over SEO. Als jij goed bent in je vak moet je dit echt eens gaan proberen, want hier ligt een gouden kans voor je.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Een opvallend nadeel is dat het complete antwoord op de zoekopdracht in de featured snippet staat. En als mensen het antwoord in de snippet voldoende vinden dan zijn ze klaar. Ze hoeven de website waar het antwoord vandaan komt niet te bezoeken.

Misschien is dit besef een reden voor je om juist geen featured snippet te willen. Als je dit echt niet wilt kun je er iets tegen doen. Maar realiseer je dan wel dat als Google een answer box wil, hij dit gewoon doet. Hij haalt de snippet dan gewoon van een andere website.

De snelweg naar de top

Featured snippets zijn de snelweg naar de top. En die snelweg is voor iedereen begaanbaar. Want er zijn nog een paar van dergelijke mogelijkheden om direct bovenaan in de zoekresultaten te komen. Over die andere kansen vertel ik hier.

Duurzaam aan de top

Maar hoewel dit natuurlijk erg leuk is, moet je wel beseffen dat je op deze manier geen duurzame positie hoog in Google verwerft. Je staat er eventjes en dan ben je weer weg. Eventjes bovenaan staan is zeer beslist niet verkeerd, maar je kunt jezelf ook een duurzame positie hoog in de zoekresultaten verwerven. Dat kun je doen door een uitstekende structuur op je website aan te brengen. Maar alleen als je ook de rest goed in orde hebt.

Bovenaan in Google met een featured snippet is voor iedereen haalbaar. Je hoeft er niets speciaals voor te kunnen. Je hoeft alleen een concreet antwoord te schrijven op een zoekopdracht. Je moet dus een stukje vakkennis laten zien. Zet ‘m op!

Over de auteur

Scroll naar boven