Bijgewerkt op 30 november 2023
Als je wilt gaan publiceren op het blog van een andere website, denk dan eerst even na waarom je dit wilt. Want of dit een goed idee is of juist niet, hangt af van je motivatie en je doelen. Misschien wil je gastbloggen om je content zoveel mogelijk te verspreiden of misschien wil je het om inkomende links te verwerven en je eigen website te laten stijgen.
Gastbloggen om je boodschap te verspreiden
Misschien heb je gedachten als “zoveel mogelijk verspreiden”. Realiseer je dan dat het essentieel is dat al je content uniek is. Als je dezelfde blogpost op je eigen blog plaatst en op het blog van een ander, dan voeg je niets toe aan het web. Besef dat Google je blogs meestal prima weet te vinden, maar ervoor kiest om ze niet hoog in de zoekresultaten te tonen. Dat verandert niet als je dezelfde blogpost ook nog eens ergens anders plaatst. Integendeel, dat is duplicate content en dat wijst Google af.
Als je vanuit de gedachte “zoveel mogelijk verspreiden” dezelfde content op meerdere plaatsen op het web zet, dan vererger je dus het probleem en dan span je het paard achter de wagen.
Gastbloggen voor inkomende links
Een andere motivatie die je kunt hebben, is gastbloggen voor inkomende links. Bij een gastblog mag je gewoonlijk een link naar je eigen blog plaatsen. En dan heb je een inkomende link. Maar helaas, dit vindt Google niet goed. Het is strijdig aan de richtlijnen voor webmasters.
Google vraagt van je dat je een dergelijke link nofollow maakt. En sinds de link spam update is dit zelfs een eis geworden. Dus hebt niets meer aan gastbloggen als je dit doet om inkomende links te krijgen. Als je wilt gastbloggen moet je dus goed rekening houden met Google, want anders levert het je helemaal niets op.
Gastbloggen om een ander publiek te bereiken
Maar er is ook een heel andere insteek mogelijk. Je kunt ook publiceren op het blog van een ander om het publiek te bereiken dat die ander verzameld heeft. Het gaat je er dan niet om dat je de content van je blog zoveel mogelijk verspreid en het gaat je ook niet om inkomende links.
Doe vooraf goed onderzoek, want het blog van de ander moet echt het publiek aantrekken dat jij ook wilt bereiken. Schrijf unieke content voor dat andere blog en geef de links naar je eigen blog het nofollow-attribuut mee.
Als het blog waar je voor gaat schrijven goed gekozen hebt, dan zou het je best nog eens iets op kunnen leveren. Maar stel jezelf wel vooraf de vraag: wat als je gastblog heel hoog stijgt in Google? Zou je er dan niet meer aan hebben als die tekst op je eigen blog zou staan?
Hoe je daar ook over denkt: gastbloggen is in elk geval geen effectieve manier om je eigen website hoger in de zoekresultaten te krijgen.
Gastbloggen, met welke motivatie?
Ook als je het leuk vindt dat de andere website gaat stijgen dankzij jouw gastblog: gastbloggen is in elk geval geen effectieve manier om je eigen website hoger in de zoekresultaten te krijgen. Denk er daarom vooral over na of je je tijd en energie niet beter kunt besteden.