Hebben de social media invloed op SEO?

Hebben de social media invloed op SEO

Bijgewerkt op 8 november 2023

Om te beginnen: als je een gloednieuwe website hebt die nog maar net online staat, plaats dan maar vlug een linkje in het profiel op een social media platform dat geindexeerd wordt. Bijvoorbeeld LinkedIn of Twitter. Want Google gaat je website indexeren zodra hij ergens op het web een linkje vindt.

Als je website al langer bestaat hoef je dit niet te doen om Google in actie te krijgen, want je kunt er dan op rekenen dat hij je website al lang al gevonden heeft. Maar de social media kunnen dus helpen om ervoor te zorgen dat Google een gloednieuwe website snel vindt.

Hebben de social media invloed op SEO?

Maar ik vermoed dat je iets meer van Google hoopt dan alleen de indexatie van je website. Ik bedoel: een zoekmachine zal nooit je klant worden, dus als hij verder niets doet, dan heb je daar niet zoveel aan. Dat wil je ook niet. Je wilt dat jij je artikelen laat zien in de organische zoekresultaten.

Ranking van social media profielen

Maar, zoals ik hierboven al zei, Google indexeert sommige platforms zoals LinkedIn en Twitter. En dat betekent dat alles wat je daar publiceert, ook in de zoekresultaten kan komen. Social media-profielen kunnen zelf goed ranken in zoekmachines. Door je bedrijfsnaam consistent te gebruiken op verschillende platforms en boeiende informatie toe te voegen, vergroot je de kans dat jouw social media-profielen worden weergegeven wanneer mensen naar je bedrijf zoeken.

Meer verkeer naar je website

Social media-links kunnen beslist ook helpen om meer verkeer naar je website te leiden. Wanneer je interessante posts publiceert op je sociale mediaprofielen, kun je hierdoor meer clicks en meer bezoeken aan je website krijgen. Dit verhoogt weer de kans op hogere rankings in zoekmachines.

Relevante zoekresultaten

Daarnaast kunnen social media-signalen zoals likes, shares en comments ook bijdragen aan het verbeteren van SEO. Ik ben er niet van overtuigd dat zoekmachines deze signalen als indicatoren van relevantie en populariteit beschouwen. Maar verkeer naar je website natuurlijk wel.

En ik heb een keer een website gezien die niet zoveel voorstelde, maar die op een specifieke zoekterm wel op positie 1 in Google stond. Bij die website hoorde een grote #dtv pagina op Facebook. En kennelijk had de #dtv pagina wel degelijk invloed op de ranking.

Denk nu niet dat je ermee wegkomt als je wel populariteit opbouwt op de social media, maar de content op je website eigenlijk niets voorstelt. Want dat gaat niet lukken. Besef dat de website waar ik het hier boven over heb, wel rankte, maar ik heb ze slechts op 1 keyword kunnen vinden.

Google Plus en Author Rank

Een tijdje geleden toen Google Plus nog bestond, heeft Google dit wel geprobeerd. Toen hadden we “Author Rank”. Dat betekende zo ongeveer dat als je populair was op Google Plus, dat je dan vast een goede auteur was. En als je volgers ingelogd waren in Google en ze gebruikten de zoekmachine, dan hadden jouw blogpostst voorrang in de zoekresultaten. Dat was best leuk, want iedereen die Gmail gebruikt is bijna altijd ingelogd in Google.

Maar Google lijkt niet de flair te hebben om een social media platform tot een succes te maken. En dit platform is mislukt en nu het is weg. De invloed van Google plus op de zoekresultaten is dus ook weg.

Hebben de social media invloed op SEO?

Online hangt alles met elkaar samen en het zijn vaak een heleboel kleine dingen samen die zorgen voor het resultaat. Daar moet je altijd aan denken, want het is nooit 1 ding dat zorgt voor het resultaat. Het gaat om een optelsom. Dus: ga ervoor en zorg dat je populair wordt op de social media. Goed idee.

,

Over de auteur

Scroll naar boven