Bijgewerkt op 8 november 2023
Als mensen horen dat een blog de motor van een website is, dan gaan ze vaak razend enthousiast van start met goede voornemens: vanaf nu publiceer ik elke week een blogpost. Dat is lang geen slecht idee, maar dat is wel een hoog tempo waarvan je je af mag vragen of je dat wel vol kunt houden.
Denk daarom voor je begint eerst na over wat nou precies een te behappen tempo voor jou is. Want bloggen is het gemakkelijkste als het een gewoonte is. En een gewoonte ontstaat doordat je iet regelmatig doet. Maar misschien nog wel belangrijker: je moet je bestaande blogs ook updaten. Dat moet je doen om verschillende redenen:
- Het is behoorlijk moeilijk om echt tijdloze blogs te schrijven. En als ze niet echt 100% tijdloos zijn, dan moet je ze regelmatig updaten om te voorkomen dat je een verouderd blog hebt.
- Je schrijft regelmatig nieuwe content en die nieuwe content is vaak gerelateerd aan eerdere content. Dus je zou moeten linken vanuit je oudere blogs naar je nieuwere blogs. En daarvoor moet je je blog updaten.
- Naarmate je blogpost langer gepubliceerd is, is het ook vaker aangeboden in de zoekresultaten. En dan is het handig om de zoektermen uit Google Search Console te oogsten zodat je je blogpost kunt aanvullen met zoektermen waar je weinig aandacht aan geschonken had.
Tijdloosheid van je blogposts
Het is niet echt handig om te schrijven over actuele onderwerpen die morgen verouderd en gedateerd zijn. Daarmee bezorg je jezelf een heleboel werk, terwijl het weinig zal opleveren.
Natuurlijk is dit niet alle situaties waar. Je kunt best een agenda met cursussen neerzetten. Maar als je voor elke cursus een pagina maakt die je weggooit nadat de cursus geweest is, zorg er dan wel voor dat je een redirect maakt. Want als jij een pagina weggooit is hij niet direct weg uit de zoekresultaten.
Interne link structuur
Interne links zijn links binnen je eigen website, tussen je pagina’s en blogposts onderling. Als je een nieuwe blogpost schrijft over een onderwerp waar je eerder iets over geschreven hebt, dan kun je op het moment waarop je schrijft gemakkelijk linken naar die eerdere blogpost. Maarzouje nieuwste blogpost zou ook een link mogen krijgen vanaf je oudere blogpost.
Dat is allemaal prima te managen zolang je blog nog niet zo groot is. Maar als je een heel groot blog volgeschreven hebt, dan is het een stuk lastiger om te weten welke blogs je zou moeten updaten met een link naar je nieuwste artikel. Daarom heb je een systeem nodig.
En gaandeweg kan het gebeuren dat je ontdekt dat je nieuwste blogpost eigenlijk een aanvulling is op een eerdere blogpost. Dan kan het ook logisch zijn om die twee blogposts samen te voegen tot 1 grotere blogpost.
Zoektermen in Google Search Console
Of je blogpost het nou wel of niet goed doet in de zoekresultaten, hij zal vast aangeboden worden. En als hij aangeboden wordt, dan kun je in Google Search Console zien op welke zoektermen hij aangeboden is. Kijk goed naar die zoektermen, want hier kunnen juweeltjes tussen zitten die je uitnodigen om exra alinea’s aan je blogpost toe te voegen.
Hoe vaak je blog bijwerken
Je moet je blog vaak genoeg bijwerken om te voorkomen dat er verouderde content op staat. Want als een klein deel van je blog niet in orde is, dan kan dat een negatief effect hebben op de ranking van je hele website.
Om eraan te denken dat je zoektermen kunt gaan oogsten in Google Search Console heb je een wekker nodig waardoor je wakker schrikt. En diezelfde wekker kun je ook gebruiken om jezelf eraan te herinneren dan je naar nieuwere blogposts kunt gaan linken.
Systeem aanbrengen
Als je blog nog niet zo heel erg groot is, dan kun je overwegen om je oudste blogpost te updaten en ‘m gelijk een nieuwe datum te geven. Dat is een manier.
Ik vind dat niet zo fijn, want als je een blog hebt dat al jaren bestaat, dan is dat toch een pré. En de datum bij je oudste artikel laat zien hoe lang je blog al bestaat. Dat vind ik zonde om teniet te doen.
Ik gebruik daarom Trello om de boel te managen. Op Trello kun je lijsten met daarop kaarten maken. Ik maak voor elke blogpost een kaart en ik geef ‘m een datum mee waarop ik ‘m weer eens moet gaan bekijken. En dan geeft Trello me een seintje dat die datum bereikt is. Ik kan die kaarten ook nog makkelijk sorteren zodat ik weet aan welke blogposts ik weer eens aandacht moet schenken.
Op die kaarten noteer ik ook wanneer ik een blogpost in mijn nieuwsbrief heb rondgestuurd. Want in je nieuwsbrief hoef je geen nieuws te schrijven. Oudere blogposts die je hebt opgefrist kunnen nog prima een rondje mee.
Blog bijwerken: datum van de laatste update
Voor je lezers is het fijn als er een datum bij je artikelen staat. Want hierdoor hoeven ze niet onzeker te zijn of het nog wel waar is wat er in je blogpost staat. Ik vind een datum belangrijk. Maar dat hoeft niet de publicatiedatum te zijn. Dat mag ook de datum van de laatste update zijn.
Als je de datum van de laatste update wilt publiceren, kun je dat heel eenvoudig met een plugin doen. Er zijn een heleboel plugins beschikbaar die dat voor je kunnen regelen.
Je oude blogposts updaten doet vaak meer voor je dan in een razend tempo nieuwe blogs schrijven. Hoe vaak je je blog moet updaten hangt niet alleen af van het onderwerp waar je over schrijft. Want het is ook belangrijk je interne linkstructuur regelmatig te herzien. En misschien vind je in Google Search Console zoektermen die je nieuwe invalshoeken bieden.