Hoeveel tags bij een artikel plaatsen

hoeveel tags bij een artikel plaatsen

Bijgewerkt op 8 november 2023

Hoeveel tags mag je bij een artikel plaatsen om er maximaal SEO profijt van te hebben? Korte antwoord: zoveel als nuttig is. Als je wilt weten hoeveel tags je bij een artikel zou moeten plaatsen, dan moet je eerst nagaan wat een tag precies doet. Wat is de functie van een tag?

Wat doet een tag voor je artikel?

Als jij een tag aanmaakt, dan maakt je website spontaan een pagina aan voor die tag. En het artikel waar je die tag aan gehangen hebt komt op die pagina te staan. En als je die tag aan nog een artikel hangt, dan komen ze allebei op die tag-pagina te staan.

Als je deze artikelen goed bij elkaar zoekt, dan kan het enorm behulpzaam zijn voor je bezoekers dat je die tag aan die artikelen gehangen hebt. Want hierdoor kunnen ze gemakkelijk meer artikelen vinden over hetzelfde onderwerp.

Je kunt overigens beter categorieën gebruiken want Google houdt van een hiërarchische structuur. Maar als dat niet logisch is, bijvoorbeeld doordat het gaat over een onderwerp dat door categorieën heen loopt, dan help je je bezoekers door deze artikelen te clusteren met een tag.

Hoeveel tags bij een artikel plaatsen?

De vraag hoeveel tags je zou moeten plaatsen is dus geen relevante vraag. Als ze een functie hebben door je bezoekers te helpen meer content over hetzelfde onderwerp te vinden, dan is het goed.

Maar als je ze gebruikt als een soort zoektermen en ze clusteren helemaal niets doordat er maar 1 artikel aanhangt, dan is dat beslist niet goed. Je bent je content dan op een afschuwelijke manier aan het verdunnen en al die tags voegen dan niets toe.

Stel je lezers niet teleur

Denk dus na als je een tag aanmaakt. Vraag je af wat een bezoeker die te zien krijgt:

  • Krijgt deze bezoeker meer interessante content over hetzelfde onderwerp te zien?
  • Of krijgt je bezoeker een kort stukje van het huidige artikel te zien?

Als je bezoeker 1000 tags bij je artikel ziet staan en ze een voor een aanklikt en hij krijgt telkens alleen een stukje van het huidige artikel te zien, dan is dat niet interessant voor je bezoeker. Dat heeft geen meerwaarde. En als het niet interessant is voor je bezoeker en je bezoeker niet helpt, dan is het ook niet goed voor SEO.

De vraag is dus niet hoeveel tags je zou moeten plaatsen, maar waarom je een tag zou moeten plaatsen. Maak alleen een nieuwe tag aan als je er een interessante pagina van kunt maken die een duidelijke meerwaarde heeft voor je bezoekers. Maar als je daar niet zeker van bent, maak die tag dan liever niet.

Tags doen het minder goed in de zoekresultaten

Tags doen het niet zo goed in de zoekresultaten. Categorieën doen het veel beter. Voor SEO moet je dus liever categorieën gebruiken. Maar zoals ik eerder zei: soms geeft dat een rare structuur doordat een onderwerp door alle categorieën heen loopt.

Je kunt dan ook nog overwegen om die tag er uitsluitend bij te zetten om bezoekers die al op je website zijn verder te helpen en ‘m niet aan te bieden aan de index.

Tag uit de index houden

Een tag uit de index houden doe je zo. Ga naar:

  • Berichten
  • Tags

Kies nu de tag die je uit de index wilt halen, open ‘m en scrol helemaal naar beneden naar de velden van Yoast. Open het tabblad “Geavanceerd” en zeg dat hij niet in de zoekresultaten getoond mag worden. Als deze tag al in de zoekresultaten stond duurt het even voor hij eruit verdwijnt, maar verder hoef je daar niets aan te doen.

Alle tags uit de index houden

Als je alle tags uit de index wilt houden ga je naar:

  • Yoast SEO
  • Instellingen
  • Categorieën en tags
  • tags
  • en dan zet je het schuifje om

Als je dit doet geldt dit alleen voor nieuwe tags die je ooit aan gaat maken. Dit doet niets voor je bestaande tags. Dus als je bestaande tags uit de zoekresultaten wilt halen moet je naar de tagpagina gaan.

Ik vind het aan te raden om al je tags uit de zoekresultaten te houden tot je zover bent dat je een mooie, goed gevulde tagpagina kunt aanbieden. En zet daar dan ook een inleiding boven zodat het een echt unieke en informatieve pagina is. Tot je zover bent houd je ze gewoon uit de zoekresultaten want ze voegen dan niets toe.

Hoeveel tags bij een artikel plaatsen

We begonnen met de vraag hoeveel tags je bij een artikel moet plaatsen om er maximaal SEO profijt van te hebben. En het antwoord is dat je eventueel SEO profijt hebt van tags als je ze uitsluitend relevant plaatst en er mooie, informatieve pagina’s van maakt.

Over de auteur

Scroll naar boven