Hoeveel zoektermen in je tekst? Keyword density

hoeveel zoektermen in je tekst

Hoeveel zoektermen in je tekst?

Hoeveel zoektermen in je tekst gebruiken is een serieuze vraag. Want als je de focus zoekterm te weinig in je tekst zet, dan weet Google eigenlijk niet helemaal zeker of artikel wel over die zoekterm gaat. Maar als je ‘m te veel gebruikt, dan vindt Google je tekst een slechte tekst die hij liever niet aanbiedt. En zo moet jij koorddansen om je keyword density in te orde krijgen en te houden.

Keyword density handmatig berekenen

Je kunt de keyword density handmatig berekenen:

  • Tel het aantal malen dat je focus zoekterm in je tekst voorkomt.
  • Deel de uitkomst door het totale aantal woorden van je tekst.
  • En vermenigvuldig het resultaat met 100.

Niemand doet dat op deze manier want als je dit voor iedere pagina moet doen, dan heb je erg veel werk. Handiger is het om een SEO plugin te gebruiken, want die vertelt het je gewoon. En hij vertelt het je ook direct als jij iets verandert aan je tekst waardoor ook de verhouding tussen het aantal zoektermen en je totale tekst verandert. Op dit moment mag je keyword density iets meer dan 1% zijn. Anders gezegd: minder is meer.

En als Google iets verandert aan de gewenste keyword density, dan krijg je plugin een update en dan zie je dat je optimalisatie ineens niet meer in orde is. Hij was wel in orde, maar nu niet meer. Je hebt dus een plugin nodig.

Werken met een SEO plugin

Als je de keyword density laat berekenen door je SEO plugin, dan moet je die plugin wel goed gebruiken. Besef dat je keuzes moet maken over wat je focus zoekterm moet zijn. Maak hier heel heldere keuzes in. Want die plugin gaat tellen en jij moet ‘m natuurlijk wel vertellen wat hij precies moet tellen.

Hierin vind ik de gratis versie van de plugin van Yoast tekortschieten. In de gratis versie van de SEO plugin van Yoast kun je focus zoekterm laten tellen, maar dat is niet genoeg. Want je focus zoekterm heeft ook varianten en die tellen ook mee.

Analyseren van de tekst

Als hij bijvoorbeeld deze tekst gaat analyseren, dan moet ik kiezen wat mijn focus zoekterm is. “Hoeveel zoektermen”, maar een variant is “zoektermen in je tekst” en een synoniem is “keyword density”. Die tellen allemaal mee, maar je kunt in de gratis versie van de plugin van Yoast niet instellen dat hij ze allemaal moet tellen.

Dit betekent niet dat ik de plugin van Yoast afraad. Ik gebruik ‘m zelf erg graag, maar niet de gratis versie. Er zijn veel meer SEO plugins en als het gratis moet, let er dan op dat je de synoniemen van je focus zoekterm ook kunt laten meenemen in de analyse.

,

Judith de Vries

Over Judith de Vries

SEO interesseert en fascineert me. Ik vind het prachtig om te ontdekken hoe je een webpagina hoog in de zoekresultaten kunt krijgen. Mijn eerste SEO cursus volgde ik in 2012 en ik ben er nooit mee gestopt. Ik heb zelf ook SEO-cursussen gegeven en experimenten uitgevoerd met mijn eigen websites.Tegenwoordig kun je SEO aan me uitbesteden.

Scroll naar boven