Homepage inrichten voor je bezoekers

homepage inrichten

Bijgewerkt op 8 november 2023

Als je je homepage gaat inrichten, is het belangrijk dat je beseft dat home niet de kaft van een boek is. En als je website goed presteert in de zoekresultaten, dan is home zelden de eerste pagina die je bezoekers zien. Vaak is het laatste pagina die ze bezoeken voor ze weer weggaan.

Daarom is het mosterd na de maaltijd als je op home iets zet als “Welkom op mijn website”, want vaak is je bezoeker al ergens op je website geweest.

Niemand vergeet om links naar het dienstenaanbod te plaatsen op home. Dat snap ik, want daar was het jou om begonnen. Maar zelden zie ik een link naar het complete blog. Soms zie ik wel plaatjes met links naar de nieuwste blogposts, maar een link naar het hele blog moet ik in het overvolle menu vinden.

Homepage vanuit jouw perspectief

Als we jouw homepage vanuit jouw perspectief bekijken, dan ziet dat er heel logisch uit: je verwacht dat je homepage de eerste pagina is die je bezoekers zien, en je wilt aan ze verkopen, dus je zet je diensten bovenaan. Maar toch heb ik een paar vragen bij je homepage vanuit jouw perspectief.

Waarom staan je diensten bovenaan?

Het lijkt met elkaar in tegenspraak dat je denkt dat mensen je website binnenkomen op home en dat ze dan direct gaan kopen. Want als je gelijk hebt dat ze voor het eerst binnenkomen op home, dan kennen ze je nog helemaal niet. Dus waarom zouden ze dan gaan kopen? Heb je iets dat zo goedkoop is en dat mensen altijd kunnen gebruiken? Want als je iets verkoopt waar mensen eerst even over na moeten denken of iets waarbij ze eerst vertrouwen in jou moeten hebben, dan is het niet logisch om te openen met je diensten.

Nieuwste blogposts op home

Het lijkt ook zo logisch om je nieuwste blogs op home te zetten. Want die zijn nieuw. Voor jou. Maar hoeveel procent van je bezoekers zijn terugkerende bezoekers die eerder op je website zijn geweest? Weet je dat? Als je een plugin zoals bijvoorbeeld Burst Statistics installeert, dan kun je dit heel eenvoudig zien. En dat is belangrijk om te weten, want alleen voor je terugkerende bezoekers zijn je nieuwste blogposts nieuw. Voor alle andere bezoekers zijn al je blogposts nieuw. Denk daar eens over na, want je kunt ook je beste blogposts op home promoten: je cornerstones.

Realiseer je ook dat oudere blogposts uitstekend kunnen presteren. Ik heb op mijn Mailchimp website in de zijbalk een widget staan met daarin mijn meestgelezen blogposts. Daar staat een datum bij en die datum vertelt beslist niet dat alleen nieuwe blogposts populair zijn. Kijk maar, daar zit zelfs een blogpost tussen uit 2015.

populaire artikelen op home

Homepage vanuit het perspectief van je bezoekers

Zolang je website nauwelijks bezoekers krijgt, zou je kunnen denken dat je ‘m voor jezelf hebt. Maar dat is natuurlijk niet zo. Je hebt een website voor je bezoekers.

Daarom moet je je bezoekers geven wat ze willen: ze willen weten wie je bent en wat je doet en ze willen gratis tips. Geef dus je beste gratis tips. Zet er nog een review bij en je bent klaar.

Homepage inrichten vanuit het perspectief van Google

Google heeft een ander doel dan je bezoekers, maar verder lijken ze merkwaardig op elkaar. Realiseer je altijd dat als mensen iets niet kunnen vinden, dan kan Google het ook niet vinden. Besef ook dat als mensen iets niet kunnen vinden, Google het ook niet kan vinden. Zorg dus dat hij meer kan vinden dan alleen je diensten.

Hoe richt je de homepage in?

Bij het inrichten van je homepage begin je met de zaken te bekijken vanuit het perspectief van je bezoekers. Realiseer je dat ze – zodra je website goed gaat presteren in de organische zoekresultaten – zelden op home zullen binnenkomen. Ze landen vanuit de organische zoekresultaten op een blogpost. En voor ze weggaan, kijken ze nog even op home.

Over de auteur

Scroll naar boven