Bijgewerkt op 4 september 2023

hoog in google

Hoog in Google

Vergeet ieder idee dat je hoog in Google kunt komen door het toepassen van trucjes, want dat lukte 10 jaar geleden wel, maar nu niet meer. En als een trucje misschien tijdelijk nog heel even werkt, dan heb je door datzelfde trucje straks een penalty. Maar als je vandaag gaat focussen op topkwaliteit, dan sta je straks bovenaan in Google.

Focus op kwaliteit

Daarom: focus op de kwaliteit van je website:

  • Voegt je website iets toe aan het web?
  • Onderscheidt je website zich op de een of andere manier van andere websites die over hetzelfde onderwerp gaan?
  • Gaan je artikelen over je diensten, of schrijf je over tuinieren terwijl je heel andere diensten aanbiedt omdat je bang bent dat je klanten alles zelf kunnen als je goede tips geeft?
  • Zijn je artikelen compleet, of heb je belangrijke details achtergehouden omdat je bang bent dat je anders geen klanten krijgt?
  • Heb je je bronnen vermeld of heb je dat maar niet gedaan omdat je bang bent dat je concurrent dan ook kan wat jij kunt?
  • Kunnen lezers zien hoe lang geleden je het artikel hebt geschreven?
  • Gebruik je op je website de woorden die je klanten gebruiken als ze zoeken?

Vormgeving en structuur

Is de navigatie op je website een beetje makkelijk of moeten mensen de pijltjes in hun browser gebruiken? Zijn je artikelen gerubriceerd en zijn je categorieën ook zichtbaar op je blog? Of vond je designer dat niet mooi en is de hele interne navigatie daarom onzichtbaar gemaakt? Gebruik je kopjes of weet je niet hoe dat moet en heb je daarom alleen een vette letter gebruikt?

Is je website ingericht alsof het een boek is met de homepage als kaft? Of heb je er rekening mee gehouden dat je bezoekers op iedere pagina van je website kunnen landen? Kan iemand die op een willekeurig artikel van je blog landt daar ook naar andere pagina’s zonder het hoofdmenu te gebruiken?

Hoog in Google: inhoud

Als mensen vanuit de zoekresultaten op je website komen, gaan ze dan direct geboeid lezen? Of moeten ze zich door een eindeloze inleiding heen ploeteren voordat ze krijgen waarvoor ze gekomen zijn?

Weet je heel zeker dat je voor je lezers schrijft? Of staan je artikelen vol met vaktermen die erg interessant zijn voor je collega’s en je concurrenten? Kunnen je lezers je artikelen wel gemakkelijk begrijpen? Is je uitleg duidelijk of hebben lezers een woordenboek nodig bij het lezen van jouw teksten?

Moeten je lezers een zin eerst helemaal uitlezen voor ze ‘m kunnen begrijpen? Is de content op je blog behulpzaam voor je lezers? Hebben ze er echt iets aan? Of vertel je maar een klein stukje waar ze eigenlijk niet verder mee komen?

Dit zijn allemaal zaken die van belang zijn als je hoog in Google wilt komen. Stop daarom met het zoeken naar snelle oplossingen, want die zijn er niet. Gebruik je tijd liever aan het opbouwen van een sterk blog.

Hoe hoog sta jij in Google?

Hoe hoog sta jij in Google? Op welke positie sta je? Je bent niet de enige die zich dit afvraagt. Google geeft persoonlijke zoekresultaten. Dit kan een beetje misleidend uitpakken als je wilt weten hoe hoog je eigen website in Google staat. Je zult zien dat hoe vaker je je website opzoekt, hoe hoger je ‘m ziet komen.

Hoe hoog sta je in Google?

Vaak vertellen mensen me dat hun website het best goed doet, want als ze een zoekopdracht geven komt hun website er op de eerste pagina van Google uit.  En daarom denken ze dat hun website hoog in Google staat. Dat klopt niet, maar als ik doorvraag en vraag welke zoekopdracht gebruikt is, dan klopt het nog veel minder. De zoekopdracht is dan vaak de naam van de eigen website.

Daar kan ik kort over zijn: als je niet heel heel hoog in de zoekresultaten verschijnt wanneer je de naam van je eigen website intikt dan is er iets goed mis! Wat je dan te zien krijgt heeft niets te maken met je werkelijke positie in de zoekresultaten.

Eigen website zoeken

Je moet je heel goed realiseren dat Google persoonlijke zoekresultaten geeft. Als jij regelmatig zoekopdrachten geeft om je eigen website te vinden en vervolgens ook klikt op je eigen website, dan is Google helemaal tevreden over zichzelf: hij heeft het gewenste antwoord op je zoekopdracht gegeven.

Hoe vaker jij dit doet, hoe hoger Google jouw website in jouw persoonlijke zoekresultaten zal plaatsen, want je vertelt telkens opnieuw aan de zoekmachine dat jouw website het juiste antwoord op je eigen zoekopdracht is. Hij vindt dan dat hij je goed begrepen heeft en je opdracht goed heeft uitgevoerd. Maar dat betekent niet dat als iemand anders dezelfde zoekopdracht geeft, hij of zij jouw website ook zo hoog in de zoekresultaten ziet staan.

Bedrijfsnaam als zoekterm

En op welke zoekterm zoek jij je eigen bedrijf? Zoek je misschien op je bedrijfsnaam? Besef dan dat het geen erg interessante zoekterm is. Want mensen die jou nog niet kennen zullen beslist niet zoeken op je bedrijfsnaam, want die weten ze niet. Ze gaan op zoek naar een oplossing voor hun probleem. Dus hun zoekopdracht ziet er heel anders uit dan je dacht.

Google Search Console vertelt hoe hoog je staat

Hulpprogramma voor webmasters

Handiger is het om een account aan te maken bij Google Search Console, het hulpprogramma voor webmasters dat Google biedt. Als je dat doet, moet je je website koppelen aan het account.

In Search Console zie je o.a.

  • naar aanleiding van welke zoekopdracht je website vertoond is
  • het aantal vertoningen binnen een bepaalde periode
  • het aantal klikken
  • de verhouding tussen het aantal vertoningen en het aantal klikken
  • de gemiddelde positie van je website in de zoekresultaten

Dit is niet alles wat het hulpprogramma voor webmasters te bieden heeft, je kunt er ook zien of je site gehackt is, of je site wel geïndexeerd kan worden en nog veel meer interessante zaken.

Zoekopdrachten en positie per zoekterm zien

Zoekopdrachten zien

In Google Search Console kun je de positie per zoekterm zien. Zo kun je af en toe even kijken waar je staat op voor jou belangrijke zoektermen. Om dit te kunnen zien moet je eerst zorgen dat je website verbonden is met Google Search Console. Dat kun je eventueel ook aan je webmaster vragen.

  • Ga naar Google Search Console. Daar kom je binnen in het overzicht. Kies nu in de zijbalk voor Prestaties.
  • Nu zie je bovenaan een paar buttons en een tekst: nieuw.
  • Klik aan: nieuw.
  • Kies dan voor: Zoekopdracht.

Enkel woord of een zin

Hier kun je een zoekopdracht intikken. Dat kan een enkel woord zijn, maar het kan ook een klein zinnetje zijn.

  • zoekopdrachten met
  • zoekopdrachten zonder
  • of exact query

Dit kun je doen, maar dat hoeft niet. Je kunt het ook gewoon laten staan zoals het is. Dan kies je automatisch voor “zoekopdrachten met”.

  • Daarna klik je op Toepassen.

Nu moet je even scrollen en dan zie je de zoekopdrachten die aanleiding zijn geweest om een pagina van jouw website aan te bieden.

Positie per zoekterm zien

Kies een zoekterm waar je graag op gevonden wilt worden en voer die zoekterm in. Zorg dat je het vakje “Positie” hebt aangevinkt en zorg ook dat je het vakje “Gemiddelde CTR” hebt aangevinkt. Die vakjes vind je helemaal bovenaan. Ze staan vlak onder de knoppen waar we het net over hadden.

gemiddelde positie

Aanvinken

Als je alle vakjes bovenaan hebt aangevinkt en je scrolt naar beneden dan zie je niet alles vanzelf. Je moet dan telkens rechts scrollen. Dus vink alleen aan wat je nodig hebt. In dit geval Positie en Gemiddelde CTR. Nu scrol je naar beneden en dan ga je kijken op welke positie je staat voor die zoekterm.

Korte zoekterm

Als je een korte zoekterm kiest van een enkel woord, dan zul je zien dat je veel verschillende kleine zinnen ziet staan met die zoekterm er in. Kijk eens of er eentje tussen zit die het waard is om een hele nieuwe blogpost voor te schrijven.

Dat kan soms interessant zijn, want Google heeft een van jouw pagina’s aangeboden omdat er vraag naar is. Je hebt al iets geschreven dat bij de zoekterm past. Maar meestal sta je dan niet hoog genoeg voor die zoekterm. Daar kun je iets aan doen door er een mooie nieuwe blogpost over te schrijven zodat Google iets van je krijgt dat beter past, om aan te bieden voor die zoekterm.

Op welke pagina staat de zoekterm

Pagina’s

Klik je vervolgens Pagina’s aan, dan zie je op welke positie een pagina is aangebonden voor de zoekterm die je gekozen hebt. Als je een korte zoekterm hebt gekozen van een enkel woord, dan zullen daar vaak ook meerdere pagina’s staan.

Heb je een lange zoekterm gekozen die uit meerdere woorden bestaat, dan zul je soms maar 1 pagina zien die voor die specifieke zoekterm is aangeboden.

Zodra je weet welke pagina’s zijn aangeboden op een zoekterm en ook weet op welke positie die pagina’s zijn aangeboden, kun je eventueel iets optimaliseren.

Meer tabbladen

Er staan daar nog meer tabbladen: Landen, Apparaten, Zoekopmaak, Datums.

Je kunt dus precies zien in welk land je pagina is aangeboden, welke apparaat die mensen gebruikten, wat de zoekopmaak was (bijvoorbeeld als je AMP op je website hebt staan) en op welke datums die allemaal gebeurde.

Hoog in Google en CTR

CTR

  • Kies een zoekopdracht die belangrijk voor je is.
  • Open dan het tabblad Pagina’s.
  • Kijk op welke positie je pagina’s staan voor die ene zoekterm.
  • Zoek nu pagina’s die op positie 1, 2 of 3 staan.

Maar wat vooral leuk is als je wilt optimaliseren, is zoeken naar pagina’s die verbeterd kunnen worden.

Op positie 1, 2 of 3 sta je natuurlijk niet in je eentje, er staan ook 2 pagina’s van anderen. Op deze posities vallen de meeste clicks en je wilt natuurlijk dat mensen jouw pagina kiezen om te bezoeken en niet een van die 2 andere pagina’s.

Of dit ook gebeurt kun je zien aan de CTR. De CTR is de click through rate. Het is de verhouding tussen het aantal malen dat je pagina getoond is en het aantal malen dat mensen jouw pagina gekozen hebben om te bezoeken.

Heel hoog in Google

Je hebt nu dus deze situatie:

  • je staat al heel hoog, dat heb je al voor elkaar
  • en nu wil je het liefste ook alle clicks krijgen

Of je die clicks ook krijgt, hangt af van de aantrekkingskracht van je titel, de naam van de website (herkennen mensen je naam en kiezen ze ervoor) en het tekstje dat je onder de titel staat in de zoekresultaten.

Daar ga je nu dus naar kijken. 100% van de clicks krijgen is erg ambitieus, maar wel leuk om naar te streven. Streef daar dus gewoon naar. Ga het tekstje onder je titel maar eens verbeteren om de CTR omhoog te krijgen.

Zo kun je je positie per zoekterm zien en optimaliseren. Nu moet je over een paar dagen wel terugkomen in Google Search Console om te meten, want je kunt het natuurlijk ook verknallen en dan moet je er snel iets aan doen.

SEO tips voor nitwits

SEO tips voor nitwits zijn tips voor jou als niets of weinig over SEO weet en ook niet weet welke makkelijke mogelijkheden je hebt om betere resultaten te krijgen met je website.

Over de auteur

Scroll naar boven