Instructie “how to”

instructie boven de zoekresultaten

Bijgewerkt op 26 januari 2024

Een instructie boven de zoekresultaten is eigenlijk een stappenplan in de vorm van een geordende lijst. En als je dit stappenplan in de juiste vorm giet, dan kun je daarmee op positie 0 in de zoekresultaten komen. Positie 0 is boven de organische zoekresultaten en onder de advertenties. Deze positie kun je bereiken door een heldere instructie te schrijven en daarvoor een “how to” blok te gebruiken.

Instructie boven de zoekresultaten: een voorbeeld

Hier heb ik een voorbeeld van een instructie die boven de zoekresultaten stond.

[

Zoals je ook in de afbeelding ziet staan waren er voor deze zoekopdracht maar 9180 zoekopdrachten want dit was een long tail zoekopdracht. En dan is het niet zo moeilijk om met een instructie boven de zoekresultaten te komen.

Je schrijft gewoon de best mogelijke instructie. Laat het achterste van je tong zien, want reken erop dat er concurrentie is. Hoe beter jouw instructie is, hoe groter de kans is dat Google jouw instructie kiest om bovenaan te zetten.

How to: maak een stappenplan

Met deze “how to” instructies krijg je in een Gutenberg blok een blauwdruk voor een stappenplan. Dat maakt het makkelijker om een instructie te schrijven.

Maar evengoed is het een goed idee om datgene dat je wilt instrueren zelf stap-voor-stap uit te voeren. Ook al weet jij precies hoe het moet, voer het evengoed uit voor je gaat schrijven en maak daar aantekeningen bij. Want juist omdat jij de kennis hebt, zullen veel stappen voor jou impliciet zijn. Maar voor je lezers zijn die stappen niet impliciet.

 1. Voer het uit.
 2. Maak bij elke stap aantekeningen.
 3. Sla geen enkele stap over, ook niet als die stap je zo vanzelfsprekend en simpel lijkt dat het raar lijkt die stap in je instructie op te nemen.
 4. Maak van je aantekeningen de instructie.

Zelf een instructie op het web zetten

Benodigde tijd: 1 uur

Hoe maak je een instructie die boven de zoekresultaten komt? Dit is een beschrijving voor de Gutenberg editor.

 1. Zoek het “how to” blok op.

  Voor deze instructie heb ik de plugin van Yoast gebruikt. Er zijn ook andere plugins waar je dit mee kan doen.
  how to blok yoast

 2. Schrijf je instructie in de vorm van een stappenplan

  Wees hierin gerust gedetailleerd: mensen moeten het met jouw instructie gewoon uit kunnen voeren.

 3. Voeg ook afbeeldingen toe

  Afbeeldingen kunnen enorm verhelderend werken, voeg daarom afbeelding toe als dit je instructie duidelijker maakt.

 4. Hoe lang duurt het?

  Bovenaan je instructie kun je de totale tijd invullen die nodig is om je instructie uit te voeren.

Instructies in Google Search Console

De instructies die je hebt gemaakt vind je ook terug in Google Search Console, in de zijbalk links. Daar kun je zien of je “how to” blocks fouten hebben. Of waarschuwingen etc. En dan kun je dus ook kijken of je iets verbeteren moet. En het is sowieso een goed idee om zo af en toe eens in Google Search Console te kijken of alles wel goed gaat en of je iets verbeteren moet.

,

Judith de Vries

Over Judith de Vries

SEO interesseert en fascineert me. Ik vind het prachtig om te ontdekken hoe je een webpagina hoog in de zoekresultaten kunt krijgen. Mijn eerste SEO cursus volgde ik in 2012 en ik ben er nooit mee gestopt. Ik heb zelf ook SEO-cursussen gegeven en experimenten uitgevoerd met mijn eigen websites.Tegenwoordig kun je SEO aan me uitbesteden.

Scroll naar boven