Kernwoord van je website

wat is het kernwoord van je website

Bijgewerkt op 7 december 2023

Het kernwoord van je website is het allerbelangrijkste woord waar je op gevonden wilt worden. Dat woord moet je op je website zetten, want Google is geen helderziende. Hij weet het niet vanzelf. Maar toch gaat het hier vaak fout. Want je hebt leuke pagina’s, maar dat woord staat nergens. Want voor jou is dit woord impliciet: je hele website gaat hierover.

Wat is het belangrijkste woord van jouw website?

Om dit begrijpelijk voor je te maken: mijn leraar gaf ons een keer de opdracht om op een beest te maken van taartdozenkarton. Dat is niet zo simpel, want een dier heeft een organische vorm en taartdozenkarton is daar niet het makkelijkste materiaal voor.

Toen zei hij ons dat we ons af moesten vragen: Wat is de essentie van het beest? Wat is nou kenmerkend voor dat beest? Wat is kenmerkend voor een giraffe? Wat is kenmerkend voor een kikker?

kernwoord wat ik het kenmerk

Zo is het met je website ook: vraag je eens af wat het woord is dat je hele website samenvat.

En vertel me nou niet dat de afbeeldingen op je website de essentie vormen. Want dat zal waar zijn, maar je zult er toch echt woorden bij moeten gebruiken want Google kan geen plaatjes kijken. Dus als je gevonden wilt worden moet je hem een beetje helpen.

Kernwoord controleren

Je kunt heel gemakkelijk controleren of jij het kernwoord van je website wel op je website hebt gezet. Daarvoor ga je naar de zoekmachine van Google en je vult in het zoekveld in:

Site:mijnwebsite.nl kernwoord

Geen https:// ervoor en ook geen www ervoor, geen spatie tussen site en mijnwebsite.nl. wel een spatie tussen nl en kernwoord. Gewoon zoals het hierboven staat, maar je vervangt “mijnwebsite.nl” door het webadres van jouw site.

En als het goed is zie je dan een rijtje pagina’s van jouw website waar dit woord op voorkomt. Als je geen pagina’s ziet, dan heb je dat woord niet op je website geschreven of je webbouwer heeft een fout gemaakt. Maar ga pas naar je webbouwer als je echt heel zeker weet dat dit kernwoord wel degelijk op je website staat.

Waar plaats je de belangrijkste zoekterm

Dit is je belangrijkste zoekterm en die zet je op de belangrijkste plaats. De belangrijkste plaats om dit woord te plaatsen is in de tagline of ondertitel van je website.

En de volgende belangrijke plaats is in de titel van een pagina. Je maakt een hele pagina waar mensen alles kunnen vinden dat betrekking heeft op dat kernwoord en je zet je belangrijke woord vooraan in de titel.

Omdat dit kernwoord over het thema van je website gaat, is het onvermijdelijk dat je het woord ook op andere plaatsen van je website gebruikt. Maar dat is niet gunstig, want hierdoor gaan je pagina’s en artikelen met elkaar concurreren in de zoekresultaten. Daarom ga je kijken op welke pagina’s dat woord ook nog staat en vanaf die pagina’s plaats je een linkje naar je belangrijke pagina die helemaal over het kernwoord gaat.

Het resultaat

Het resultaat hiervan is dat Google je website gaat aanbieden als mensen deze belangrijke zoekterm intikken. En hij gaat ‘m niet alleen aanbieden: hij kiest ervoor de belangrijke pagina die helemaal over dat kernwoord gaat als eerste aan te bieden en je andere pagina’s waar dat woord op staat pas daarna.

Dat resultaat is er niet direct. Het kan een paar dagen duren en het kan soms zelfs een paar weken duren. Maar je zult het zien gebeuren.

Kom je dan helemaal bovenaan in de zoekresultaten? Nee, zeer waarschijnlijk niet. Je zorgt er hierdoor voor dat je pagina’s en artikelen niet met elkaar concurreren in de zoekresultaten. En pas als je heel veel linkjes hebt geplaatst naar de pagina die helemaal over dat belangrijke woord gaat, dan heel misschien …

Het kernwoord van je website

Het kernwoord van je website is het allerbelangrijkste woord op je website. Het kernwoord beschrijft waar je website over gaat. Dit woord moet dus beslist op je website voorkomen en je plaatst het in de tagline of ondertitel van je website.

Over de auteur

Scroll naar boven