Lees meer in WordPress

lees meer in wordpress

Bijgewerkt op 8 november 2023

Als je een artikel één of meer tags meegeeft, dan maakt je website voor iedere tag een aparte pagina aan. En deze pagina’s maakt WordPress ook spontaan aan als je een categorie aanmaakt. Op die spontaan aangemaakte pagina staan uitsluitend artikelen die dezelfde tag meegekregen hebben of die in dezelfde categorie geplaatst zijn.

Doorzoekbaarheid

Dit kan fijn zijn voor je bezoekers, want hierdoor kunnen je bezoekers gemakkelijk informatie vinden die over een specifiek onderwerp gaat. Het is dan echter wel belangrijk dat je je artikelen afbreekt door het “meer”-blok te gebruiken ofwel lees verder neer te zetten.

Als je het “meer”-blok gebruikt, komt er op de pagina van de tag of categorie een klein stukje van je artikel te staan + lees meer of lees verder.

Zonder “lees meer”

Als je dat niet doet dan staan je complete artikelen op de pagina van de categorie of de tag. Dat helpt je bezoeker niet om snel het artikel te vinden dat hij of zij zoekt. Integendeel: je biedt je bezoeker dan een hopeloze brij van woorden.

Als er op een tagpagina, op een categoriepagina (of op de overzichtspagina van je blog) je volledige artikelen komen te staan, dan betekent dat eigenlijk dat je bezoeker je website niet meer gemakkelijk kan doorzoeken.

Om informatie over een specifiek onderwerp te vinden moet hij of zij al je artikelen per stuk helemaal lezen. Hierdoor staan de oudere artikelen die verder naar beneden staan zo diep onderaan de pagina dat je bezoeker is afgehaakt voor hij daar is.

Samenvatting

Beter is het als je eraan went om je blogposts te beginnen met een samenvatting van de inhoud. Daarna gebruik je het “meer”-blok. Hierdoor kan een bezoeker op de overzichtspagina’s van de tags, categorieën of van je blog de samenvattingen van je artikelen lezen. Aan de hand van samenvattingen kan je bezoeker besluiten of er in het artikel iets staat waardoor het de moeite waard is om het artikel helemaal te gaan lezen.

Die verkorting staat er vanzelf als je “lees meer” gebruikt, maar het is beter als je een handmatige samenvatting maakt. Want dan wordt de overzichtspagina een pagina met unieke teksten. Dat vindt Google leuk en dan nemen je kansen dat je pagina hoog in de zoekresultaten komt toe.

Lees meer in WordPress

Of je lees meer moet gebruiken hangt af van het theme dat je website gebruikt. Om te weten of het nodig is ga je naar de buitenkant van je website naar het blog. Als je op je blogpagina complete artikelen ziet staan, dan is het nodig het “meer”-blok te gebruiken. Maar als je kleine stukjes van je artikelen ziet staan met daarbij “lees meer”, dan kort je theme de artikelen af en dan hoef je niet zelf het “meer”-blok aan te klikken.

Waar vind je het “more” blok?

Benodigde tijd: 2 minuten

Op deze manier kort je je pagina af en voeg je “lees meer” aan je pagina of blogpost toe in de Gutenberg editor:

  1. Klik op het plusje dat je linksboven ziet staan

    Je opent hiermee de blokken van Gutenberg. nieuw blok gutenberg

  2. Typ in het zoekveld: meer

    Dan verschijnt het blok: meer. lees meer blok gutenberg

  3. Klik het blok “meer” aan

    En dan staat het blok in je blogpost op de plaats waar het artikel afgebroken wordt. lees verder

  4. Teaser wel of niet tonen

    In de zijbalk staat nu een schuifje waarmee je kunt beslissen of je het stukje boven de more-tag wel of niet op de pagina wilt tonen. Als je het schuifje wit is, dan is het stukje boven “Lees meer” zichtbaar op je overzichtspagina én in je blogpost.

    Als je het schuifje om zet dan wordt het blauw. Nu komt het stukje boven de more-tag wel op de overzichtspagina van je blog, maar niet in je blogpost. Als je er met het schrijven van je teksten rekening mee houdt dat niet iedereen je bovenste alinea ziet, dan is het beter om op je overzichtspagina’s een unieke tekst te zetten. Want daardoor verminder je dubbele content.

    teaser verbergen

Lees meer in WordPress

Ervoor zorgen dat mensen niet door eindeloze pagina’s hoeven te scrollen doet natuurlijk veel voor de gebruiksvriendelijkheid van je website. En gebruiksvriendelijkheid verbeteren helpt ook als het gaat om het verbeteren van de vindbaarheid van je pagina’s. Daarom is gebruiksvriendelijkheid een aandachtspunt bij het optimaliseren van websites.

,

Over de auteur

Scroll naar boven