Links in de voettekst van je website

link naar de website van je designer

Bijgewerkt op 8 november 2023

Links in de voettekst van je website staan overal op je website, op iedere pagina. Dat maakt dat deze links bijzondere links zijn. Gewoon omdat ze overal staan. Men noemt dit “site wide”.

Als het om interne links gaat, dan hoef je daar niets mee. Interne links zijn links die leiden naar een andere pagina op je eigen website. Google volgt deze links ook en ze helpen hem om meer pagina’s op je website te vinden.

Als het om uitgaande links gaat, dan is dat een ander verhaal. Een gewone uitgaande links is een soort “like”, op voorwaarde dat het een zinvolle link is. Een zinvolle link is een link naar aanvullende of gerelateerde content op een andere website. Google houdt daarvan, want hierdoor wordt jouw website een knooppunt op het web. Maar dit type links plaats je niet in de voettekst van je website. Je zet ze gewoon op je pagina.

Maar als het om een link naar de website van je designer gaat, dan staat hij gewoonlijk in de voettekst en dus op iedere pagina van je website. Maar die link vertelt niets over het onderwerp van je website. Die link is handig voor mensen die je website mooi vinden, want dan kunnen ze je designer vinden. Maar verder heeft niemand er iets aan en hij ook totaal geen helderheid over het onderwerp van je website. Andere links geven hier wel helderheid over, want dat zijn links naar gerelateerde of aanvullende content.

Kwaliteit van de zoekresultaten

Links op je website zijn erg belangrijk, daarom ben ik eens gaan kijken wat er nou eigenlijk precies gebeurt als je een dofollow link naar de website van je designer in de voettekst van je website hebt staan. Bijvoorbeeld: Branding: naam van de webdesigner.

Het bleek toen dat de website waar die tekst in de voettekst stond, werd aangeboden als iemand zocht naar de designer. Als jij geen designer bent, dan gaat het nergens over dat jouw website aangeboden zou worden als iemand zoekt naar een designer. Een uitgaande link in de voettekst van je website naar de website van je designer heeft deze effecten:

  • Als iemand in de zoekresultaten naar jouw designer zoekt, dan wordt jouw website ook aangeboden, ergens heel laag in de zoekresultaten.
  • Hierdoor vervuil je je statistieken, want je hebt geen helder zicht op de gemiddelde positie van je website.
  • Jij hebt helemaal niets aan die link.
  • En je designer heeft er tegenwoordig ook niets meer aan. Wat het voor je designer doet heb ik beschreven in het artikel over domein autoriteit.

Hier zijn geen winnaars bij, want iedereen verliest er bij.

Als jij zo’n link naar je designer in de voettekst van je website hebt staan, lees het contract dat je met je designer gesloten hebt dan eens na. Staat daar iets in over een link naar de website van de designer op iedere pagina van je website? Als dat er niet in staat en je designer dit gewoon gedaan heeft, dan zou ik die link gewoon weghalen.

Ik vind dit ook niet netjes van een designer. Want jij bent de klant en jij weet waarschijnlijk niet dat die link “link-juice” doorgeeft aan de website van de designer. Dat betekent dat jouw website ietsje daalt door die link, terwijl de website van de designer ietsje stijgt.

Jij wist dit waarschijnlijk niet, maar als je designer zo’n link plaatst, dan hoort hij ook te weten wat het effect van die link is. En dat weet hij natuurlijk ook, want juist daarom plaatst hij die link. Ik vind het niet netjes om jezelf te verrijken ten koste van je klant.

De link in de voettekst naar de website van je designer is meestal een gewone link. Dat mag niet. Als jij het goed vindt dat daar een link naar de site van je designer staat, dan moet dit een nofollow link zijn die geen link juice doorgeeft. Omdat Google dit niet wil, zijn al deze links geraakt door de Link Spam Update. Want het zijn gewoon spam links.

Het gevolg van de Link Spam Update is dat veel websites van designers enorm gedaald zijn in de zoekresultaten. Dat is niet het gevolg van een penalty. Die websites zijn gewoon teruggezet naar de plaats die ze zouden hebben als ze deze verboden inkomende links niet zouden hebben.

Ga eens kijken in de voettekst van je website om te zien of je designer daar een link naar zijn eigen website heeft geplaatst. En als dat zo is, kijk dan in je contact of dit expliciet afgesproken is. Want designers doen dit vaak gewoon, zonder dat het afgesproken is. Als het niet is afgesproken kun je die link gewoon weghalen. En als je dit wel hebt afgesproken, zorg dan dat die link een “nofollow” link wordt die geen link-juice doorgeeft.

Besef dat een website geen schilderij is dat door de kunstenaar gesigneerd is. Ik heb ook nog nooit een website in het Stedelijk Museum zien hangen. Het is ook geen film met een aftiteling. Die signering mag dus alleen in de voettekst van je website staan als jij dit goed vindt en je mag het weigeren. En deze link mag geen link-juice doorgeven.

Over de auteur

Scroll naar boven