Meta omschrijving optimaliseren

sterke meta description schrijven

Bijgewerkt op 30 november 2023

Google toont natuurlijk niet alleen jouw pagina als antwoord op een zoekopdracht. Hij toont er veel meer. Daarom is het belangrijk een sterke meta description te schrijven. Want als het eenmaal gelukt is om hoog in de zoekresultaten te komen, dan moet je vervolgens zorgen dat mensen jouw pagina kiezen om te bezoeken. En daar moet de meta description voor zorgen.

Wat is een meta omschrijving

De meta description van je pagina is de samenvatting die in de zoekresultaten getoond wordt direct onder de titel van je pagina. Het is een beknopte beschrijving van wat er op je pagina te lezen is. Een meta description wordt ook meta omschrijving of samenvatting of snippet genoemd.sterke meta description

Waar vul je de meta description in?

Google zegt dat je de meta description ofwel samenvatting in de head section van je pagina moet zetten. Maar dit is voor de meeste mensen abracadabra. Maar dat probleem heeft de plugin van Yoast voor je opgelost. Yoast heeft een vakje gemaakt waar je de meta description in kunt invullen en de plugin zorgt dat samenvatting die je daar invult keurig in de head section van je pagina komt.

sterke meta description schrijven

Google belooft niet dat hij jouw meta description gaat gebruiken. Dat bepaalt hij gewoon zelf. Hij kiest ervoor jouw samenvatting van de pagina te gebruiken als hij denkt dat jouw beschrijving beter is dan een stukje tekst dat hij zelf uit de pagina plukt.

Dus als je de regie wilt hebben over de samenvatting die Google in de zoekresultaten toont, dan moet je zorgen dat jij het beter doet dan wat hij zelf kan doen.

Sterke meta description: schrijf een pitch

Om jouw samenvatting in de zoekresultaten te krijgen moet je het dus beter doen dan iets dat Google zelf kan verzinnen. Ga daar echt even voor zitten en schrijf een pitch: je moet je pagina verkopen in een omgeving vol concurrentie. Dit is het moment dat je mensen ervan moet overtuigen dat ze op jouw pagina vinden wat ze zoeken. Maar tegelijkertijd moet je je ook aan de feiten houden: de vlag moet de lading dekken.

Maak een unieke samenvatting

Je samenvatting moet uniek zijn. Als er 2 pagina’s van jou in de zoekresultaten getoond worden, dan moeten mensen aan je meta description kunnen zien op welke van die 2 ze gaan vinden wat ze zoeken. En dat kan alleen als je onderscheidende samenvattingen schrijft. Vertel in je meta beschrijving beknopt wat mensen moeten weten om te kunnen kiezen voor jouw pagina.

Je moet het aantrekkelijk en duidelijk maken. Zet hier dus geen rijtje zoektermen neer waar je op gevonden wilt worden. Want dat is niet aantrekkelijk en ook totaal niet duidelijk. Vertel gewoon wat er op je pagina te vinden is en doe dit niet voor zoekmachines maar voor mensen.

Span je maximaal in

Span je maximaal in om een echt goede beschrijving te maken die glashelder laat zien wat er op de pagina te lezen is en waarom mensen jouw pagina zouden moeten kiezen om te bezoeken. En let erop hoeveel clicks je post krijgt uit de organische zoekresultaten. Want als hij wel hoog staat maar weinig clicks krijgt, dan moet je iets veranderen aan de meta description.

Je kunt ook een call-to-action in de omschrijving van je pagina plaatsen. Dat lukt niet altijd want je omschrijving moet er natuurlijk in de eerste plaats normaal en natuurlijk uitzien. Maar als het kan er een call-to-action in mee te nemen, dan moet je dit zeker doen.

Betere prestaties van je pagina

Een sterke meta description schrijven is een van de dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je pagina beter gaan presteren. Eerst moet je zorgen dat je pagina hoog genoeg in de zoekresultaten komt om gezien te worden. Maar dan moet je zorgen dat hij ook gekozen wordt om te bezoeken. En daar moet je meta description voor zorgen.

Over de auteur

Scroll naar boven