Niet alles hoeft in de zoekresultaten

niet alles hoeft in de zoekresultaten

Bijgewerkt op 8 november 2023

Mensen die net beginnen met SEO denken vaak dat hun website hoog in de zoekresultaten gaat komen doordat ze allerlei dingen optimaliseren. Maar besef dat het nooit een website is die hoog in de zoekresultaten komt. Het zijn altijd pagina’s, artikelen of categorieën die hoog in de zoekresultaten komen.

Een website is een verzameling van een heleboel pagina’s, artikelen en categorieën en de plaats van al die delen van je website varieert, want deze plaats hangt af van de zoekopdracht. Bij de ene zoekopdracht kan een pagina hoog scoren en bij de andere zoekopdracht zie je ‘m nergens. Maar denk eens heel diep na waar je werkelijk op gevonden wilt worden.

Niet alles hoeft in de zoekresultaten

Ik zal je een voorbeeld geven van iets dat niet in de zoekresultaten hoeft. Als ik ondernemers leer over wat belangrijk is bij marketing en wat niet belangrijk is, dan kom ik vaak tegen dat ze nog meer kennis missen. En dan help ik ze dat uit te zoeken.

Bijvoorbeeld: iemand wil betalingen via de website ontvangen. Daar zijn meerdere mogelijkheden voor en welke mogelijkheid het beste past hangt van de situatie af. Dat moesten we dus uitzoeken.

Ik realiseer me op zo’n moment dat deze vraag zich vaker kan aandienen. Dit kan ook een belangrijke vraag zijn voor mijn toekomstige klanten en die hebben elk hun eigen situatie. En die situatie ken ik nu nog niet. En dan is het handig om aantekeningen te maken, want anders moet ik het een volgende keer weer uitzoeken. Daarom heb ik een paar artikelen geschreven over betaalsystemen. Voor het gemak van de klant met wie ik op dat moment werkte en om het in een nieuwe situatie niet opnieuw uit te hoeven zoeken.

Moet zoiets in de zoekresultaten?

Een blog kun je dus op verschillende manieren gebruiken: om klanten aan te trekken, of voor het gemak van bestaande klanten, maar ook als naslagwerk voor jezelf. Maar als je het zo gebruikt, dan moet je echt even nadenken of alles wel in de zoekresultaten moet.

Als je pagina’s aan Google aanbiedt, dan mag je er ook op rekenen dat die pagina’s op een of ander moment opduiken in de zoekresultaten. Je gaat er mensen mee aantrekken. Maar moet dat wel met alles? Een verhaaltje over betaalmogelijkheden via je website is interessant voor sommige van mijn bestaande klanten. Maar ik heb er geen passende diensten bij. Dus waarom zou ik er dan op gevonden willen worden?

Heb je diensten die erbij passen?

Vraag je daarom altijd af waarom je een artikel schrijft. Wat is het doel van het artikel? Wil je er mensen mee aantrekken, of wil je iets verduidelijken? Of heb je nog een andere reden?

Als je er mensen mee wilt aantrekken, zet het artikel dan vooral in de zoekresultaten. Maar het niet echt nodig is om mensen aan te trekken met het artikel, haal het artikel dan uit de zoekresultaten.

En datzelfde geldt voor categorieën en tags. Sommige categorieën zijn mooie en interessante pagina’s die rechtstreeks met je diensten te maken hebben: zet die vooral in de zoekresultaten. Maar je kunt ook categorieën en tags gemaakt hebben die wel degelijk zinvol zijn voor de gebruikers van je website zodat ze gemakkelijk meer over hetzelfde onderwerp kunnen vinden, maar die in de zoekresultaten nauwelijks een functie hebben. Maak die categorieën en tags vooral wel, want ze helpen je bezoekers. Maar zet ze niet in de zoekresultaten.

Hoe je iets uit de zoekresultaten haalt

Als jij pagina’s of artikelen hebt die nauwelijks een relatie met je diensten hebben, haal ze dan uit de zoekresultaten en je zult zien dat je andere artikelen beter gaan scoren. Je kunt pagina’s en artikelen als volgt uit de zoekresultaten halen:

  • Als je de pagina bewerkt scrol je helemaal naar beneden, naar de velden van de plugin van Yoast.
  • Hier zoek je naar “Geavanceerd”.
  • Open “Geavanceerd” en vertel dat de pagina niet in de zoekresultaten hoeft.
  • Laat staan dat de zoekmachines de links mogen volgen.

Google wil geen magere content en hij wil wel graag behulpzame content hoog in de zoekresultaten plaatsen. Dus dan weet je hoe je kunt selecteren en je zult zien hoeveel beter het dan gaat. Want Google toont een enkele pagina in de zoekresultaten, maar hij beoordeelt je hele website.

Over de auteur

Scroll naar boven