Opmaak van je artikelen

Bijgewerkt op 8 november 2023

Wist je dat Google let op de opmaak van je artikelen? Google let eigenlijk overal op. SEO is een optelsom van een heleboel kleine dingetjes. De opmaak van je artikelen draagt bij aan de kwaliteit van je artikelen. Daarom let Google hier op.

Het is de moeite waard om aandacht te besteden aan de opmaak van je artikelen, want bij het beoordelen van de kwaliteit van jouw website vraagt Google zich af:

Is het artikel goed gemaakt of lijkt het haastig of slordig geproduceerd?

Google productblog

Google stelt zichzelf deze vraag bij het bepalen van de plaats van jouw artikel in de zoekresultaten met het oog op een verbetering  van de kwaliteit van de zoekresultaten.

Het loont daarom beslist de moeite hier aandacht aan te besteden. En bedenk ook: voor je lezers is een netjes opgemaakt artikel ook veel prettiger. En het is niet toevallig dat Google waarde hecht aan de ervaring van je lezers.

Layout: inhoud en indeling

De kwaliteit van je artikelen gaat uiteraard niet alleen over opmaak, maar vooral ook over inhoud. Als je artikelen te weinig inhoud hebben of te weinig informatief zijn, help een goede opmaak niet. Artikelen zonder inhoud kun je beter niet schrijven. Zorg dat je artikelen echt informatief zijn.

Indeling van je artikelen

Maar ook als een artikel een interessante en unieke inhoud heeft, kan het artikel onleesbaar zijn doordat het niet goed ingedeeld is. Hoe je een artikel indeelt heb je vroeger op school geleerd:

  • inleiding
  • kern
  • conclusie of samenvatting

Als je artikelen schrijft die je wilt publiceren op internet hoef je je hier niet aan te houden, want hier gelden andere regels.

Layout van een artikel op internet

Mensen die je artikel op internet lezen, hebben haast. Ze willen zo snel mogelijk weten of een artikel iets voor ze is of niet. Daarom is het een goed idee om te beginnen met het belangrijkste:

  • begin met het belangrijkste of een samenvatting
  • werk dit belangrijkste daarna uit
  • eindig met een call-to-action

Het is op internet nodig om met het belangrijkste te beginnen, want anders is de lezer al weg voordat je aan het belangrijkste toegekomen bent.

Alinea’s

Deel je artikel in korte alinea’s in en geef iedere alinea een kopje. Doe dit zo dat iemand die uitsluitend de kopjes leest een indruk heeft van waar het artikel over gaat.

Als je je alinea’s een kopje geeft, gebruik dan H2 of H3. Gebruik H1 liever niet als kopje in je bodytekst, want voor de titel van je artikel wordt kop H1 gebruikt. Als je H1 daarna nog een keer gebruikt, devalueer je het belang van deze kop.

Zorg dat je alinea’s niet langer zijn dan 4 tot 5 regels, want als je alinea’s langer zijn dan is je tekst niet meer scanbaar. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je na 5 regels een witregel zou moeten invoegen terwijl dat niet logisch is. Zorg dat je tekst een goede en leesbare structuur heeft.

Kleurcontrast

Zorg voor voldoende contrast, als je voor je letters een erg lichte kleur kiest, dan maak je het moeilijker voor je lezers om je artikelen te lezen. Een duidelijk contrast hoort dus ook bij een goede opmaak van je artikelen.

Denk hierbij ook aan voldoende contrast tussen de kleur van je gewone tekst en de kleur van de links. En nog beter: onderstreep de links, want kleurenblinden zien het contrast dat jij beoogt vaak niet. Het onderstrepen van de aanklikbare links draagt daarom bij aan een leesbare opmaak.

Lettertypes

Bij de opmaak van je artikelen hoort ook de keuze van de lettertypes. De twee lettertypes die het gemakkelijkste te lezen zijn op Internet zijn Arial en Verdana, vaak is het daarom een goed idee om je artikel in één van deze twee lettertypes te schrijven.

Afbeeldingen

Bij de opmaak van je artikelen horen ook afbeeldingen. Maak je artikel een beetje leuker om naar te kijken door er één of twee afbeeldingen bij te plaatsen. Gebruik hiervoor het liefste afbeeldingen voor die iets toevoegen aan de tekst, maar als dat niet kan, zorg er dan in ieder geval voor dat je afbeeldingen van goede kwaliteit gebruikt.

Hoe vindbaar is je artikel?

De mate van vindbaarheid van je website hangt van meerdere factoren af. Het is nooit één dingetje dat zorgt voor de vindbaarheid. En het is ook nooit één foutje dat ervoor zorgt dat al je andere inspanningen voor niets zijn. Het gaat om de kwaliteit van je website als geheel. Het verbeteren van de kwaliteit van je content is een goede stap als je hoger in Google wilt komen.

Over de auteur

Scroll naar boven