Organische of gesponsorde zoekresultaten

organische en gesponsorde zoekresulaten

Bijgewerkt op 8 november 2023

Een veelgestelde vraag: wat is het verschil tussen organische en gesponsorde zoekresultaten en wat is waar over organische zoekresultaten? Het gaat hier om meerdere verschillen. En waar het ook om gaat: vanuit het perspectief van de eigenaar van een website zien die verschillen er anders uit dan vanuit het perspectief van degene die de zoekopdracht plaatst. 

Verschil tussen organische en gesponsorde zoekresultaten

Verschillen tussen organische en gesponsorde zoekresultaten begrijpen hoort bij de basis van SEO. En een klein beetje weten over SEO is voor iedere ondernemer van belang want het Internet is een feit, daar kun je niet meer omheen.

Als we het hebben over het verschil tussen organische en gesponsorde zoekresultaten, dan hebben we het over het verschil tussen SEO en SEA. SEO is een afkorting van Search Engine Optimization. En SEA is een afkorting van Search Engine Advertising. En dat vertelt het verhaal: wil je je inspannen om je webpagina in de organische zoekresultaten te krijgen of wil je adverteren?

Wat zijn organische zoekresultaten

Wat zijn organische zoekresultaten?

Organische zoekresultaten zijn gratis zoekresultaten. Deze zoekresultaten staan onder de gesponsorde zoekresultaten.

De eigenaar van de website hoeft hiervoor niets aan de eigenaar van de zoekmachine te betalen.  Deze pagina’s  worden naar aanleiding van een specifieke zoekopdracht getoond omdat op deze websites de beste antwoorden op de zoekopdracht staan.

Hoe zien bezoekers organische zoekresultaten?

In de organische zoekresultaten vinden bezoekers websites van goede kwaliteit. Als bezoeker kun je er behoorlijk goed op rekenen dat op deze websites relevante antwoorden op je zoekopdracht staan. Want voor de organische zoekresultaten selecteert Google de websites waar de beste antwoorden op zoekopdrachten op staan.

Wat vinden eigenaren van organische zoekresultaten?

Als je eigenaar van een website bent dan heb je er alle belang bij dat jouw website hoog tussen de organische zoekresultaten staat. Een dergelijke positie levert veel bezoekers op. Om deze positie te bereiken moeten er op je website de beste antwoorden op zoekopdrachten staan. Het gaat niet lukken om bovenaan in Google te komen met teksten als “Wij van WC-eend adviseren WC-eend”.

Wat zijn gesponsorde zoekresultaten

Met betaalde ofwel gesponsorde zoekopdrachten ligt het anders. Gesponsorde zoekresultaten zijn advertenties. De adverteerder heeft aangegeven dat hij wil dat zijn advertentie getoond wordt bij specifieke zoekopdrachten.

De term zegt het al: betaalde zoekresultaten kosten geld. Wat een advertentie precies kost hangt ervan af bij welke zoekopdrachten de advertentie getoond moet worden. Sommige zoektermen zijn veel duurder dan andere zoektermen.

Wat ervaren bezoekers?

De gesponsorde zoekresultaten zijn niet speciaal geselecteerd op kwaliteit. Als je een link van zo’n advertentie volgt kom je op een webpagina waar om het even wat kan staan. Er is geen controle op de kwaliteit van de inhoud van de pagina’s waar je naartoe gaat als je een link van een advertentie volgt.

Dat kun je natuurlijk ook verwachten. Besef goed dat pagina’s waar de beste antwoorden op je zoekopdracht op staan, geen advertentie nodig hebben. Pagina’s waar de beste antwoorden op zoekopdrachten op staan komen vanzelf hoog in de zoekresultaten.

Wat ervaren eigenaren bij gesponsorde zoekresultaten?

Eigenaren moeten betalen om hun advertentie te laten tonen. Kijk eens heel goed wat die betaalde advertenties je maandelijks kosten.  Realiseer je dat het geld dat je erin steekt daarna weg is. Als je geld steekt in het optimaliseren van je website zodat je webpagina’s hoog in de organische zoekresultaten komen, dan is dat geld niet weg. De resultaten van je investering blijven voor je werken.

Besteding van het budget

Als je toch liever adverteert, zorg dan dat je dit doet bij de juiste zoektermen, want anders kost dit je onnodig veel geld.

Ik zag laatst een betaalde advertentie met pal daaronder een pagina van hetzelfde bedrijf tussen de organische zoekresultaten. Een webpagina van het bedrijf stond dus op positie 1 in de organische zoekresultaten. Maar evengoed stond er een advertentie met het risico dat iemand op die advertentie zou gaan klikken. Die advertentie was bij deze specifieke zoekterm niet nodig. Dat lijkt een onhandige manier om je budget te besteden.

Maar dat schijnt dan nodig te zijn om te voorkomen dat de concurrent jouw bedrijfsnaam als zoekterm gaat gebruiken? Maar waar ben je nou mee bezig als je je advertentiebudget op deze manier gaat gebruiken?

Dan kun je toch veel beter zorgen dat je webpagina als eerste organische zoekresultaat pal onder de advertenties staat? Of dat je een goede instructie schrijft die boven de organische zoekresultaten en direct onder de advertenties staat?

Kwaliteitsverschil

Het verschil tussen organische en betaalde zoekresultaten is dus een kwaliteitsverschil vanuit het perspectief van de zoeker. Voor de eigenaar van de website is het een verschil tussen snelle resultaten of een langetermijnstrategie.

Overigens: als jij eigenaar van een website bent en heel graag snel bovenaan in de zoekresultaten wilt komen: organische ranking bouw je stap voor stap op. Snelle resultaten zijn vaak geen duurzame resultaten.

Organische en gesponsorde zoekresultaten

Google spant zich in om de beste antwoorden op vragen bovenaan te plaatsen. Die antwoorden staan vlak onder de advertenties. Advertenties kunnen gemakkelijk onwaar zijn. Maar de antwoorden die je daar vlak onder ziet staan, zijn volgens Google de beste antwoorden.

Over de auteur

Scroll naar boven