Prestaties in Google Search Console bekijken

Prestaties zien in Google Search Console

Bijgewerkt op 8 november 2023

Google Search Console is het hulpprogramma voor webmasters dat Google biedt. Als je dat programma wilt gebruiken, moet je je website koppelen aan een account in Google Search Console. Vaak heeft je webbouwer dat al gedaan en dan kan je webbouwer je toevoegen waardoor jij ook alles kunt zien.

Welke prestaties zie je in Search Console

In Google Search Console zie je o.a.:

  • naar aanleiding van welke zoekopdracht je website vertoond is
  • het aantal vertoningen binnen een bepaalde periode
  • het aantal klikken
  • de verhouding tussen het aantal vertoningen en het aantal klikken
  • de gemiddelde positie van je website in de zoekresultaten

Dit is niet alles wat het hulpprogramma voor webmasters te bieden heeft, je kunt er ook zien of je site gehackt is, of je site wel geïndexeerd kan worden en nog veel meer interessante zaken.

Prestaties in Google Search Console bekijken

Als je binnenkomt in Google Search Console ga je naar het tabblad ¨Prestaties” in de zijbalk, dan zie je bovenaan een aantal gekleurde vakjes staan waar getallen in staan. Standaard staat een periode van 3 maanden ingesteld, maar je kunt ook een andere periode instellen.

prestaties in Google Search Console bekijken van de hele website
  • Links in het lichtblauwe vakje zit je het totale aantal klikken in de periode die je hebt ingesteld.
  • Rechts daarvan in het donkerblauwe vlak zie je het aantal vertoningen. Dat is het aantal keren dat Google een webpagina van jouw website in de zoekresultaten heeft aangeboden.
  • In het groene vlak zie je de gemiddelde CTR. De CTR of click through rate is de verhouding tussen het aantal maken dat je pagina is vertoond en het aantal malen dat iemand erop geklikt heeft om je website te bezoeken.
  • Helemaal rechts in het oranje vlak zie je de gemiddelde positie. De gemiddelde positie gaat over je hele website (alle pagina’s en alle blogposts) in de ingestelde periode.

Prestaties bekijken: zoekopdrachten

In Google Search Console kun je zoekopdrachten en de positie per zoekterm zien. Zo kun je af en toe even kijken waar je staat op voor jou belangrijke zoektermen. Om dit te kunnen zien moet je eerst zorgen dat je website verbonden is met Google Search Console. Als je je website net met Google Search Console verbonden hebt, moet je een paar dagen wachten voor er iets te zien is.

Zoekopdrachten bekijken

  • Ga naar Google Search Console. Daar kom je binnen in het overzicht. Kies nu in de zijbalk voor Prestaties.
  • Nu zie je bovenaan een paar buttons en een tekst: nieuw.
  • Klik aan: nieuw.
  • Kies dan voor: Zoekopdracht.
prestaties vergelijken in Google Search Console

Hier kun je een zoekopdracht intikken. Dat kan een enkel woord zijn, maar het kan ook een klein zinnetje zijn. Let op wat je instelt, want je hebt hier meerdere mogelijkheden:

  • zoekopdrachten met
  • zoekopdrachten zonder
  • of exact query

Je kunt dus kiezen wat je precies wilt zien, maar dat hoeft niet. Je kunt het ook gewoon laten staan zoals het is. Dan kies je automatisch voor “zoekopdrachten met”.

  • Daarna klik je op Toepassen.

Nu moet je even scrollen en dan zie je de zoekopdrachten die aanleiding zijn geweest om een pagina van jouw website aan te bieden.

Prestaties bekijken: positie per zoekterm zien

Kies een zoekterm waar je graag op gevonden wilt worden en voer die zoekterm in. Zorg dat je het vakje “Positie” hebt aangevinkt en zorg ook dat je het vakje “Gemiddelde CTR” hebt aangevinkt. Die vakjes vind je helemaal bovenaan. Ze staan vlak onder de knoppen waar we het net over hadden.

Op de afbeelding hieronder zie je precies hetzelfde als op de afbeelding bovenaan de pagina. Maar op de afbeelding hieronder gaat het over 1 enkele zoekterm. Ik heb hier een korte zoekterm ingetikt, dat is een zoekterm van 1 woord.

prestaties in google search console bekijken van een enkele pagina

Aan- en uitvinken

Je kunt deze gekleurde vakjes aan- en uitvinken. Dat kan handig zijn als je nog meer wilt weten. Want als je naar beneden scrolt, zie je een grafiek. Als je minder data in die grafiek wilt zien, dan vink je een paar vakjes uit. Als je nog iets verder scrolt, zie je een tabel. In die tabel zie je precies in welke long tail zoektermen deze zoekopdracht verwerkt was en hoe hoog hij gemiddeld komt op die long tail zoektermen.

Korte zoekterm

Als je een korte zoekterm kiest van een enkel woord, dan zul je zien dat je veel verschillende kleine zinnen ziet staan met die zoekterm er in. Kijk eens of er eentje tussen zit die het waard is om een hele nieuwe blogpost voor te schrijven. Of misschien kun je een alinea toevoegen rond deze zoekterm.

Dat kan soms interessant zijn, want Google heeft een van jouw pagina’s aangeboden omdat er vraag naar is. Je hebt al iets geschreven dat bij de zoekterm past. Maar meestal sta je dan niet hoog genoeg voor die zoekterm. Daar kun je iets aan doen door er een mooie nieuwe blogpost over te schrijven zodat Google iets van je krijgt dat beter past, om aan te bieden voor die zoekterm.

Op welke pagina staat de zoekterm

Vervolgens kun je gaan kijken op welke pagina of pagina’s die zoekterm staat. Om dit te zien klik je in het menu onder de grafiek op “Pagina’s”.

Klik pagina’s aan

Pagina’s

Klik je vervolgens Pagina’s aan, dan zie je op welke positie een pagina is aangebonden voor de zoekterm die je gekozen hebt. Als je een korte zoekterm hebt gekozen van een enkel woord, dan zullen daar vaak ook meerdere pagina’s staan.

Heb je een lange zoekterm gekozen die uit meerdere woorden bestaat, dan zul je soms maar 1 pagina zien die voor die specifieke zoekterm is aangeboden. Zodra je weet welke pagina’s zijn aangeboden op een zoekterm en ook weet op welke positie die pagina’s zijn aangeboden, kun je eventueel iets optimaliseren.

Meer tabbladen

Er staan daar nog meer tabbladen: Landen, Apparaten, Zoekopmaak, Datums. Je kunt dus precies zien in welk land je pagina is aangeboden, welke apparaat die mensen gebruikten, wat de zoekopmaak was (bijvoorbeeld als je AMP op je website hebt staan) en op welke datums dit allemaal gebeurde.

Prestaties zien: Click through rate of CTR

De CTR is de click through rate. Het is de verhouding tussen het aantal malen dat je pagina getoond is en het aantal malen dat mensen jouw pagina gekozen hebben om te bezoeken. Die verhouding is interessant, want je hebt er niets aan als je hoog in Google staat maar niemand klikt je pagina aan.

CTR

  • Kies een zoekopdracht die belangrijk voor je is.
  • Open dan het tabblad Pagina’s.
  • Kijk op welke positie je pagina’s staan voor die ene zoekterm.
  • Zoek nu pagina’s die op positie 1, 2 of 3 staan.

Maar wat vooral leuk is als je wilt optimaliseren, is zoeken naar pagina’s die verbeterd kunnen worden.

Op positie 1, 2 of 3 sta je natuurlijk niet in je eentje, er staan ook 2 pagina’s van anderen. Op deze posities vallen de meeste clicks en je wilt natuurlijk dat mensen jouw pagina kiezen om te bezoeken en niet een van die 2 andere pagina’s.

Prestaties in Search Console als je heel hoog in Google staat

Je hebt nu dus deze situatie:

  • je staat al heel hoog, dat heb je al voor elkaar
  • en nu wil je het liefste ook alle clicks krijgen

Of je die clicks ook krijgt, hangt af van de aantrekkingskracht van je titel, de naam van de website (herkennen mensen je naam en kiezen ze ervoor) en het tekstje dat je onder de titel staat in de zoekresultaten.

Daar ga je nu dus naar kijken. 100% van de clicks krijgen is erg ambitieus, maar wel leuk om naar te streven. Streef daar dus gewoon naar. Ga het tekstje onder je titel maar eens verbeteren om de CTR omhoog te krijgen.

Zo kun je je positie per zoekterm zien en optimaliseren. Nu moet je over een paar dagen wel terugkomen in Google Search Console om te meten, want je kunt het natuurlijk ook verknallen en dan moet je er snel iets aan doen.

Prestaties in Google Search Console bekijken

In Google Search Console kun je dus zien wat je website doet in de organische zoekresultaten. Je kunt hier o.a. zien hoe een enkele pagina presteert en op welke zoekopdrachten die pagina wordt aangeboden. Hierdoor kun je een pagina of blogpost optimaliseren. En of dat lukt, kun je meten in Google Search Console.

Over de auteur

Scroll naar boven