Bijgewerkt op 8 november 2023
Als je een pagina verwijdert van je website, dan blijft die pagina gewoon in de zoekresultaten staan. Mensen kunnen die pagina kiezen om te bezoeken en dan zien iets als “Helaas, deze pagina is weg …”
Pagina’s moet je zorgvuldig beheren. Een pagina verwijderen moet daarom met beleid gebeuren want je verwijdert ‘m van je website, maar hij blijft staan in de zoekresultaten. En als er links naar die pagina zijn, dan blijven die ook gewoon. Bezoekers die een dergelijke link volgen komen op een 404 pagina (dat betekent “niet gevonden”. Als je een pagina gewoon weggooit dan krijgen je bezoekers dus een slechte gebruikerservaring.
Als je pagina nauwelijks bezocht wordt
Anderzijds: als je website al een poosje bestaat dan staan er waarschijnlijk niet alleen pagina’s op die veel bezoekers ontvangen. Er zullen vermoedelijk ook pagina’s en blogposts op staan die zelden of nooit een bezoeker krijgen.
Voor je ranking kan het erg goed zijn als je die pagina’s weggooit. En dat geen passende oplossing is, dan kun je een pagina die nauwelijks bezocht wordt misschien samenvoegen met een andere pagina die het beter doet. Een pagina verwijderen moet je eigenlijk nooit doen zonder een redirect maken. Er zijn verschillende soorten redirects die je kunt maken.
Soorten redirects
Er zijn meerdere soorten redirects. En die soorten zijn eigenlijk een codering die een boodschap aan de zoekmachines doorgeven. Die verschillende soorten redirects doen verschillende dingen en vertellen elk een eigen verhaal aan Google.
301 redirect: verhuisbericht
Een 301 redirect is een “verhuisbericht”. Het is een briefje voor Google waarin je schrijft: deze pagina is verhuisd naar [URL van een andere pagina]. Je vertelt aan Google dat de pagina permanent verhuisd is.
Vaak is dat niet helemaal waar want die pagina heb je in de prullenbak gegooid. Hij is dus eigenlijk nergens meer. Maar het onderwerp waar de pagina over ging, dat is er nog wel. Daarom maak je dan een redirect naar een andere pagina die over hetzelfde onderwerp gaat. Als die nieuwe pagina goed uitkiest dan merken bezoekers er helemaal niets van. Bezoekers die ergens een link naar de weggooide pagina vinden, worden netjes naar het nieuwe adres gestuurd als je een 301 redirect gemaakt hebt.
Een 301 verhuisbericht kun je gemakkelijk maken als je hiervoor een plugin installeert. Welke plugin je hier ook voor gebruikt: het is een goed idee om na het maken van de redirect de URL even in je browser te plakken om te kijken of de redirect goed werkt.
Redirection
Je kunt een redirect maken met de kosteloze plugin Redirection. Na het installeren ga je in de zijbalk naar Gereedschap. In het submenu vind je dan Redirection.

Bij Source URL vul je de oude URL in, bij Target URL vul je de nieuwe URL in. Dan klik je op Add Redirect en je bent klaar.
Yoast Premium
Als je de betaalde versie van de plugin van Yoast gebruikt dan vind je daar ook een mogelijkheid om een 301 redirect te maken.

Schade
Nog niet zo lang geleden was een 301 redirect maken schadelijk voor je positie in de zoekresultaten. Daarom was het beter dit te voorkomen. Nu kun je het ongestraft doen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je er eindeloos veel kunt maken. Want de structuur je website wordt er natuurlijk niet beter door. Daarom is het zinvol om wanneer een redirect maakt binnen je eigen website, gelijk even te zoeken waar de links op je eigen website staan. Dan kun je ze gelijk even aanpassen.
302 redirect maken
Een 302 redirect heeft bijna hetzelfde effect. Als je een 302 redirect maakt dan zorg je er ook voor dat bezoekers netjes naar de nieuwe pagina doorgestuurd worden.
Maar nu vertel je aan Google dat de pagina tijdelijk verhuisd is. Bijvoorbeeld als er iets op je website gerepareerd moet worden. Je gebruikt deze redirect alleen als het tijdelijk is, want dit is pijnlijk: omdat dit tijdelijk is blijft de opgebouwde linkwaarde bij de oude pagina. Deze linkwaarde wordt niet doorgegeven naar de nieuwe pagina. De mogelijkheid om een 302 redirect te maken kun je vinden bij de betaalde versie van de plugin SEO van Yoast.
410 response code
410 is geen redirect, maar hij hoort hier wel bij. Een 410 response code betekent dat je aan Google vertelt dat je de pagina hebt weggegooid. Je zegt dat de pagina verdwenen is en dat Google er niet meer naar hoeft te zoeken. Google haalt de pagina dan uit de zoekresultaten en hij gaat er ook niet meer naar zoeken.
Je zou je af kunnen vragen waarom je de 410 response code dan niet altijd gebruikt als je een pagina weggooit. Nou, dat zou je best kunnen doen, maar het is een beetje jammer. Als er op je website pagina’s staan met content die lijkt op de content van de pagina die je hebt weggegooid, dan kun je met een 301 redirect niet alleen je bezoekers doorsturen, maar ook de linkwaarde. Een 410 maken is dus eigenlijk een soort verspilling. Dat doe je alleen als je geen alternatief hebt.
Je kunt een 410 maken met de betaalde versie van de plugin van Yoast of met de plugin 410 for WordPress. Deze laatste vind ik overigens stukken minder goed omdat hij lange rijen weggegooide dingen aanbiedt die er eigenlijk niet toe doen. URLs van weggegooide plugins bijvoorbeeld.
Redirects controleren
Als je de redirect gemaakt hebt zou je denken dat je dan klaar bent en in principe is dat ook zo: een redirect die eenmaal gemaakt is, blijft gewoon werken. Maar in de praktijk gaat het toch een beetje anders.
- Misschien heb je in je URL van je blogpost de naam van de categorie opgenomen. Dan moet je een redirect maken als je deze blogpost naar een andere categorie wilt verhuizen. Je hebt de pagina dan niet weggegooid, maar je hebt ‘m wel verhuisd naar een andere rubriek.
- En omdat jij verandert en groeit en steeds meer inzicht krijgt, zou het zomaar kunnen gebeuren dat je de blogpost later nog een keer wilt verhuizen.
- Dan maakt je weer een redirect. Je hebt dan een redirect van A naar B gemaakt en vervolgens van B naar C.
Dat klinkt ingewikkeld en misschien denk je dat je dat zoiets op jouw website niet voorkomt, maar ik verzeker je dat dit absoluut doet. En het is geen goed idee. Als je bezoekers te vaak omleidt, dan komen ze niet op je blogpost. Daarom moet je je redirects eens in de zoveel tijd controleren.
Als je de structuur van je website verandert, ga je mogelijk ook tags en categorieën verwijderen. Realiseer je dan dat dit ook pagina’s zijn en dat je voor deze pagina’s ook redirects moet maken.
Redirect maken als je een pagina verwijdert
Zodra je iets verandert aan de webadressen van je pagina’s en blogposts ontstaat er een 404-pagina op het oude adres. En daar kun je iets aan doen door een redirect te maken. Doordat je een redirect maakt kun je ervoor zorgen dat je bezoekers er helemaal niets van merken en je kunt aan Google vertellen wat je met die pagina hebt gedaan en wat hij ermee moet doen.