Redirects vertragen je website

redirects vertragen je website

Bijgewerkt op 8 november 2023

Even een opfrisser: als je een pagina of blogpost weggooit, dan moet je een redirect maken om ervoor te zorgen dat de links blijven werken. Hier kun je lezen hoe je dat doet. Je zou denken dat je nu klaar bent, want je kunt niet weten waar al die links naar die pagina precies staan. Want die staan ook in de zoekresultaten en daar kun je niets aan veranderen.

Maar op je eigen website staan natuurlijk ook pagina’s waar een link op staat naar het oorspronkelijke webadres. Met die redirect heb je een verhuisbriefje achter gelaten. Hierdoor kan Google de nieuwe pagina vinden. Maar daar heeft hij wel extra werk aan.

Hoe erg is een redirect?

Op zich is het geen drama als er her en der een link op de pagina’s staan waar een redirect achter zit. Maar er is wel iets anders: je pagina wordt er iets trager door. En snelheid is een ranking factor.

Dus nou hangt het er maar net vanaf hoe jij de lat legt. Als jij graag bovenaan in Google wilt dan telt alles. Je moet dan gewoon de beste zijn. Dus als je dan een redirect maakt, dan moet je ook even zoeken waar die oorspronkelijke URL staat op je eigen website. Want dan kun je een nieuwe link maken naar het nieuwe webadres.

Hoe vind je de oorspronkelijke URL

Daar zijn meerdere manieren voor. Als je een tool als Sitechecker.pro gebruikt, dan krijg je een lijst aangeleverd van alle pagina’s waar een link op staat met een redirect er achter. En dan kun je ook nog zien welke links er op die pagina’s staan en welke een 301 is.

Maar als je zo’n tool niet hebt, dan kun je ze ook vinden. Dan ga je naar “Alle berichten” in de zijbalk. Rechts boven staat een zoekveld. In dat zoekveld vul je de slug van de oorspronkelijke URL in. De slug is het laatste deel van de URL, zonder je domeinnaam er in.

redirects vertragen je website, gebruik het zoekveld om ze te vinden

Dan klik je op “Berichten zoeken” en vind je alle berichten waar de oorspronkelijke URL in staat waar nu de redirect onder staat. Klik het bericht aan en wijzig de link. Als je ze allemaal gehad hebt, dan doe je hetzelfde nog een keer voor je pagina’s.

Redirects repareren

Omdat redirects je website vertragen, moet je ze repareren. Of je website snel genoeg is kun je makkelijk testen. En als je nu ontdekt dat hij eigenlijk toch wel een beetje te traag is, dan is dit iets dat je zelf kunt doen. Je hebt er geen technische kennis voor nodig.

Voorkomen dat je veel redirects krijgt

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Het is dus nog beter als je kunt voorkomen dat je veel redirects krijgt. Dat kun je doen door je slug slim te construeren.

Als je een titel van een pagina maakt, dan zet WordPress de hele titel in de slug. Maar dat is eigenlijk niet nodig. Het is voldoende als de essentiële woorden er in staan. En de essentiële woorden zijn de woorden die de inhoud beschrijven. Je titel wil je natuurlijk graag een beetje leuker hebben en dat kan ook. Maar haal al die extra woorden even uit de slug.

Want het kan gemakkelijk gebeuren dat je een fantastische titel bedenkt, die later toch een beetje te veel concurrentie heeft of het gewoon niet goed doet. En dan kun je ‘m veranderen. Als je nou zorgt dat je alleen de essentiële woorden in de slug hebt staan, dan kun je de titel veranderen zonder een redirect te hoeven maken.

Niet te veel redirects op je pagina’s

Naast het belang van snelheid, is het ook belangrijk dat je niet te veel redirects op je pagina’s hebt staan. Volgens MOZ moet je zorgen dat het niet meer is dan 10% is op je hele website. Want als het meer wordt, dan krijg je hier echt last van m.b.t. SEO. Je moet hier dus aandacht aan schenken en je weet nu ook wat je moet doen. En dat monnikenwerk doe je natuurlijk blijmoedig, want je doet het vrijwillig. Je kunt het ook laten doen.

Over de auteur

Scroll naar boven