Bijgewerkt op 8 november 2023
SEO en samengestelde woorden: Google let op spelfouten. Daarom is het interessant om te weten wat hij er zelf van bakt. Dit is een doorgaand onderzoek naar de vraag of Google in staat is om zoekopdrachten met samengestelde woorden goed te beantwoorden.
Wat doet Google met samengestelde woorden?
Wat kun je het beste doen met samengestelde woorden als het om SEO gaat? Los of aan elkaar? Tekstschrijvers twijfelen daar niet over: je doet het gewoon correct zoals het hoort. Maar ik ben geen tekstschrijver en ik wil graag de feiten zien. Ik wil weten wat er gebeurt als ik het fout doe en wat er gebeurt als ik het goed doe. Ik wil het verschil zien.
Spelling en SEO hebben met elkaar te maken, want Google Panda rekent je af op spelfouten. Maar wat doet Google zelf met samengestelde woorden als “rodewijnglazen” en “rode wijnglazen”? Kan hij deze zoekopdrachten goed uitvoeren?
In dit artikel volg ik wat Google door de jaren heen met deze zoekopdrachten gedaan heeft. Krijgen we waar we naar zoeken of krijgen we iets heel anders? En wat moet je dus doen als je een SEO tekst aan het schrijven bent?
Staan er spel- of stijlfouten in dit artikel of bevat het onjuiste feiten?
Dit is een vraag die Google zichzelf stelt bij het beoordelen van de kwaliteit van jouw website. Het is dus ook een vraag waar je goed rekening mee moet houden bij het schrijven van je webteksten. Want het antwoord op deze vraag is medebepalend voor de positie van je website in de zoekresultaten.
Wat zijn samengestelde woorden
Samengestelde woorden zijn woorden die aan elkaar geplakt zijn waardoor ze samen 1 woord geworden zijn. Een samengesteld woord schrijf je zonder spatie tussen de delen van het woord. De betekenis is vaak anders dan die van de oorspronkelijke 2 losse woorden.
Onze Nederlandse taal kent samengestelde woorden die bij zoekopdrachten niet goed uit de verf komen:
- rodewijnglazen
- boogiewoogiepianist
- goudenmedaillewinnaar
- stommefilmactrice
Rodewijnglazen
Als jij glazen wilt verkopen die bestemd zijn om rode wijn uit te drinken, dan raad ik je aan om zowel “rodewijnglazen”als “rode wijnglazen” in je tekst op te nemen. Rode wijnglazen zijn wijnglazen van rood glas en niet specifiek bestemd om te gebruiken bij het drinken van rode wijn, maar Google weet dat niet.
Samengestelde woorden testen
Dit kun je testen. Kijk eens naar de verschillen in de zoekresultaten:
- rodewijnglazen
- rode wijnglazen
Het verschil in deze zoekopdrachten kon Google in augustus 2014 niet herkennen. In oktober 2016 heb ik deze test opnieuw gedaan en toen kon Google het ook niet. Toen werd het interessant en werd het een project voor mij. Daarom heb ik vanaf september 2017 screenshots gemaakt van de zoekresultaten die ik kreeg bij deze zoekopdrachten. Ik heb de test daarna regelmatig herhaald. De resultaten van deze tests vind je hieronder.
Samengestelde woorden in oktober 2023
Rode wijnglazen
In oktober 2023 kreeg ik op mijn zoekopdracht “rode wijnglazen” een resultaat van Google shopping:

Onder deze grote advertentie kreeg ik nog een advertentie een paar veelgestelde vragen.

Toen kreeg ik nog meer advertenties, maar op de hele eerste pagina kreeg ik geen enkel wijnglas van rood glas.
Stommefilmactrice

Dit lijkt wel alsof Google’s mentale capaciteiten achteruit gaan: ik geef als zoekopdracht “stommefilmactrice” en hij “verbetert” mijn zoekopdracht! Maar ondertussen krijg ik wel de antwoorden waar ik om gevraagd heb. En met de suggestie om de zoekopdracht in te tikken die ook echt had ingetikt.
Als ik zijn suggestie aanklik en dus dezelde zoekopdracht plaats die ik al geplaatst had, dan krijg ik andere zoekresultaten. Hier word ik onzeker van: had ik de eerste keer een spelfout gemaakt? Maar kijk zelf maar hierboven: geen verschil.

Stomme filmactrice
Maar dan: nog wonderlijker, als ik de zoekopdracht “stomme filmactrice” plaats, dan krijg ik hetzelfde antwoord als wanneer ik om een “stommefilmactrice” vraag.

Conclusie SEO en samengestelde woorden in oktober 2023
De conclusie van oktober 2023 is opnieuw dat Google de Nederlandse taal niet echt begrijpt en dat je dus niet te correct moet schrijven, want dat kan omzet kosten.
Conclusie SEO en samengestelde woorden
Als het om samengestelde woorden gaat bakt Google er niets van. Dit is belangrijk om je te realiseren als je de teksten voor je website schrijft of laat schrijven. Google faalt in het geven van relevante zoekresultaten bij een correcte spelling van samengestelde woorden. En daar moet je rekening mee houden als je omzet wilt.
Samengestelde woorden schrijven
Samengestelde woorden zou je dus niet correct gespeld in je teksten moeten opnemen, want dat kost omzet. Het is niet mooi om een woord op 2 manieren gespeld in je tekst op te nemen. Het is zelfs heel erg lelijk. Maar zolang Google een zoekopdracht met daarin een samengesteld woord niet goed kan uitvoeren, zou je dat toch moeten doen. Want degene die niet correct spelt komt op positie 1 in Google en degene die wel correct spelt moet concurreren met de website van Beter Spellen, met de taaltelefoon etc.
De kip of het ei
De vraag is nu natuurlijk wat er eerst was, de kip of het ei? Hiermee bedoel ik als je weet dat je beter scoort dankzij onjuist spatiegebruikt, dan ga je natuurlijk spaties plaatsen. En je als zoeker niet weet dat er geen spatie hoort te staan, dan zul je een spatie opnemen in je zoekopdracht. En als je die spatie opneemt in je zoekopdracht, dan krijg je precies de antwoorden waar je naar op zoekt bent. Je merkt dan dus helemaal niet dat je een woord niet goed gespeld hebt. En zo is Google onze taal aan het veranderen.
SEO en samengestelde woorden
Maar Google wordt steeds intelligenter en er zal dus ooit een moment komen dat hij het verschil begrijpt tussen rode wijnglazen en rodewijnglazen. Of niet, doordat onze taal veranderd is. Maar het duurt wel erg lang en tot het zover is, is het sterk aan te raden om niet al te correct te schrijven. Want dat kost bezoekers en dat kost dus ook omzet. En daar is je opdrachtgever niet blij mee.