Site verificatie meta tag

site verificatie meta tag

Bijgewerkt op 8 november 2023

De site verificatie meta tag is de meta tag van Google Search Console. In dit artikel kun je lezen hoe je je website kunt verifiëren in Google Search Console met deze code en hoe je die code weer kunt verwijderen als je dat zou willen. Bijvoorbeeld als je een bestaande website hebt gekocht en jij nu de nieuwe eigenaar bent.

Site verificatie meta tag: Google account nodig

Je hebt een Google account nodig. Als je een Gmail adres hebt dan heb je een Google account, dus daar hoef je dan niets meer aan te doen. Heb je geen Google account dan maak je er gewoon eentje. Dit hoef je niet te doen met een Gmail-adres. Je kunt dit ook doen met elk ander e-mailadres.

In Search Console zie je op iedere pagina aan de linkerkant helemaal bovenaan een drop down. Als je die drop down opent dat zie je daar al je geverifieerde property’s. En helemaal onderaan een plusje met: Property toevoegen.

Hoe je de Google code toevoegt

Benodigde tijd: 10 minuten

Je website verbinden met Google Search Console met een site verificatie meta tag.

  1. Ga naar Google Search Console

    Open het dropdown voor property’s, dat vind je links boven. En kies voor “Property toevoegen”.

  2. Property toevoegen

    Je ziet nu een pop-up waarin je de url van je property kunt invullen. Vul ‘m in incl. https:// en klik daarna op “Doorgaan”.

    property toevoegen

  3. Verificatiemethode

    Nu zie je een nieuwe popup met daarin bovenaan de aanbevolen verificatie methode. Dat is niet de enige verificatie methode. Als je een beetje naar beneden scrolt dan zie je nog meer methoden.

  4. HTML-tag kiezen

    Kies hier voor “HTML-tag”. Klik op het pijltje om ‘m te zien.

    kies voor html-tag

  5. Naar de website

    Ga nu naar je website, naar de plugin van Yoast. Hier kies je voor “SEO” en dan voor “Algemeen”. Kies nu voor het tabblad “Webmaster Tools”. Daar zie je een o.a. een vakje waarin je de Site Verificatie Meta Tag uit Search Console kunt plakken. Plak ‘m er in en klik op: “Wijzigingen opslaan”.

  6. Terug naar Google Search Console

    Nu ga je weer naar Search Console en daar klik je op: “Controleren”. Als het goed gegaan is, ben je nu eigenaar van de property.

Alle varianten van je website

Het lijkt alsof je 1 website hebt, maar die website is bereikbaar onder verschillende varianten van de URL. In de ogen van Google zijn dit totaal verschillende websites. Daarom moet je alle varianten van de URL verifiëren in Google Search Console:

  • http://jouwwebsite.nl
  • http://www.jouwwebsite.nl
  • https://www.jouwwebsite.nl
  • https://jouwwebsite.nl.

Maar je moet dit niet doen als je site al gekoppeld is aan Google Search Console doordat hij eerst een andere eigenaar had. Dan moet die oude koppeling eerst ongedaan gemaakt worden, want anders denkt Google dat je site gehackt is.

Site verificatie meta tag verwijderen

Misschien heb je het een keer fout gedaan en is iemand anders per vergissing de eigenaar van je website geworden. Of misschien heb je een website die al in gebruik is gekocht en staat er nu een meta tag van de vorige eigenaar op je website.

Dan wil je site verificatie meta tag verwijderen. Dat gaat zo:

  • Zet alle plugins uit
  • Ga naar Google Search Console
  • Selecteer de eigenaar of de eigenaren die je wilt verwijderen
  • En verwijder ze
  • Zet alle plugins weer aan en de meta tag is verwijderd.

Andere manieren om je website te koppelen

Dit is niet de enige manier om je website te koppelen aan Google Search Console. Er zijn meer manieren om deze koppeling te maken. Maar deze manier is een makkelijke manier voor minder technische dummies zoals jij 😉

Als het niet lukt en je het daarom aan je webbouwer vraagt, zal je webbouwer een andere manier gebruiken.

Google Search Console

Google Search Console is een belangrijk platform. Ik vind dat je website verbinden met Search Console bij de basis van SEO hoort, want je kunt daar veel informatie vinden over de organische prestaties van je website en over de gezondheid van je website. Daar kun je nog meer over lezen in de rubriek over Google Search Console.

Over de auteur

Scroll naar boven