Sitemap maken XML en HTML

sitemap maken

Bijgewerkt op 9 november 2023

Wat is een XML-sitemap?

Een XML-sitemap is een sitemap die de structuur van je site laat zien. Mensen hebben er niets aan. Dit type sitemap is bedoeld voor zoekmachines.

Wat is een HTML-sitemap?

Een HTML-sitemap is een sitemap voor mensen. Het is een opsomming van al je pagina’s, blogposts, categorieën, tags en wat je verder op je website hebt staan.

XML sitemap: structuur van je website

Een XML-sitemap is een plattegrond waarmee je aan  Google of een andere zoekmachine vertelt hoe je de structuur van je website is. Deze sitemap is echt alleen voor de zoekmachines. Het is als het ware een plattegrond van je website. Mensen hebben er niets aan.

Hij vertelt aan Google dat je pagina’s hebt en dat je categorieën hebt. En misschien dat je ook nog custom posts hebt. Maar hij vertelt niet welke pagina’s of artikelen dat zijn. Hij helpt Google om alles te vinden, maar verder is er niets op te zien.

XML-sitemap vinden

Deze sitemap is er dus al, je hoeft ‘m alleen te vinden. En hij zit in de plugin SEO van Yoast. Zo kun je ‘m vinden:

  • Ga in de zijbalk naar SEO van Yoast
  • Kies voor “Instellingen”
  • Kies voor “Site functies” en scrol door de plaatjes die je daar ziet staan.
  • De XML sitemap staat bij API’s.
  • Zorg dat het schuifje voor de plattegrond op “aan” staat.
  • Klik dan op “Bekijk de XML-sitemap en kopieer de URL.
xml-sitemap

Plattegrond van je site versturen

Zorg eerst dat je website verbonden is met Google Search Console en verstuur je plattegrond dan in Google Search Console.

Benodigde tijd: 5 minuten

XML-sitemap van je website versturen in Google Search Console

  1. Ga naar Google Search Console en zoek de voorkeursversie van je website op.

    Waarschijnlijk zie je er 4 versies staan: eentje die begint met http://, een andere die begint met http://www, nog eentje die begint met https:// en eentje die begint met https://www. Als je niet weet wat de voorkeursversie is, ga dan naar je homepage, kopieer daar de URL en plak ‘m in een document. Dan zie je de URL van de voorkeursversie.

  2. Kijk nu in de zijbalk en zoek naar “Sitemaps”

    De zijbalk vind je links op de pagina.

  3. Vul nu de slug van je sitemap in

    Haal het begin van de URL weg, want die staat er al.

  4. Klik nu op “Verzenden”

    Als alles goed is gegaan verschijnt er daar onder in groen: “Succesvol”.

En als je denkt dat je webmaster dit vast wel geregeld heeft maar je weet het niet zeker, volg dan ook deze navigatie en controleer het gewoon even.

Functie van een XML-sitemap

Het versturen van een plattegrond is erg zinvol, maar ook als je dat niet doet gaat het meestal goed. Als de sitestructuur van je website logisch is en je pagina’s met elkaar verbonden zijn, dan is het niet beslist nodig om een sitemap te versturen.

Maar meestal zit een site als je begint wel logisch in elkaar, maar die logica wordt in de loop van de tijd vaak wat minder. Dat kun je vooral erg goed zien als je breadcrumbs op je site zet. En ook als jouw site wel logisch in elkaar zit, dan helpt het versturen van een plattegrond ook om de vindbaarheid van al je pagina’s te verbeteren.

Google vindt het leuk!

Google vindt het fijn als je een plattegrond verstuurt. Want Google gebruikt de sitemap niet alleen als plattegrond van je website. Hij gebruikt ‘m ook als een kalender van je website. Als je een sitemap verstuurt kan Google in de sitemap zien wanneer je een artikel voor het laatst hebt gewijzigd. Hij weet hierdoor of hij een artikel opnieuw moet crawlen, of dat dit niet nodig is omdat hij de inhoud al heeft en er niets gewijzigd is sinds de laatste keer.

Het allerbelangrijkste: het versturen van een XML-sitemap kan nooit in je nadeel uitpakken, terwijl het wel kan helpen. Doe het dus maar wel.

HTML-sitemap voor mensen

Een HTML-sitemap is een pagina met daarop lijsten van al je pagina’s, blogpost, categorieën en tags. Als je nog meer op website hebt, bijvoorbeeld doordat je een plugin hebt voor evenementen, dan maak je daar ook een lijst van en die zet je ook op die pagina.

Je plaatst deze lijsten op een aparte pagina van je website en je zet een linkje naar deze pagina in de voettekst van je website. Zo kunnen mensen die de weg kwijt zijn op je website je HTML-sitemap gemakkelijk vinden.

Daarnaast geef je Google de mogelijkheid om eenvoudig en simpel alle pagina’s en alle blogposts op je website te crawlen.

Alle pagina’s?

Een plugin om een HTML-sitemap te maken die alle pagina’s van je site op een rijtje op een pagina zet heeft een vervelend kantje: hij doet wat hij zegt, hij zet alle pagina’s neer. Hij plaats in dat rijtje dus ook je verborgen pagina’s. Alles komt er te staan:

  • de pagina waar mensen komen na inschrijving voor je nieuwsbrief en waar je je weggever hebt staan
  • en de bedankpagina nadat iemand succesvol je contactformulier heeft gebruikt.

Echt alles staat dan in de sitemap en wil je natuurlijk niet. Daarom heb je een plugin nodig die deze pagina’s uitsluit, maar die heb ik niet kunnen vinden. Daarom gebruik ik de plugin Shortcodes Ultimate om mijn pagina’s in de sitemap te zetten.

HTML sitemap met Jetpack

Een lijst van al je blogposts kun je heel gemakkelijk maken met de plugin Jetpack. Als je Jetpack hebt geïnstalleerd is dit super eenvoudig.

  • Maak een pagina aan
  • En zet op die pagina [ archives ]

Let op: ik heb een spatie geplaatst tussen de haken en de woorden, want anders werkt de shortcode en dan krijg je hier een eindeloze rij pagina’s en blogposts te zien. En dat is niet de bedoeling van deze uitleg. Maar als jij al je blogposts in een lange rij op een pagina wilt zetten, dan moet je die spaties niet neerzetten.

Shortcodes Ultimate

En als je Shortcodes Ultimate op je site hebt staan, dan kun je daar ook een lijst van al je blogposts mee maken. Als je deze plugin gebruikt, ste het dan zo in:

  • Open de shortcodes en zoek naar “Posts”.
  • Kies voor “templates/list-loop.php”
  • Posts per page: -1
  • Post types: Berichten
  • Taxonomy: Categorieën
  • Order: Descending
  • Order by: Date

Er staat nog meer in dat venster, maar dat mag je overslaan. En dan krijg je zoiets:

html-sitemap

Sorteren naar onderwerp

Google heeft gezegd dat hij graag wil dat je een sitemap die voor mensen bedoeld is ook een beetje netjes sorteert naar onderwerp. Dat kun je niet doen met de plugin van Jetpack, maar wel met Shortcodes Ultimate. Vooral als je site erg groot is, is dat handig. Dan kun je lijstjes maken van de inhoud van categorieën.

Sitemap voor pagina’s die je zelf kiest

Een lijst maken van pagina’s die je zelf kiest doe je zo:

  • Zet de hoofdpagina handmatig in de sitemap met een linkje.
  • Daarna open je Shortcodes Ultimate en je kiest voor sub-pagina’s.
  • De plugin vraag je nu om de ID van de hoofdpagina waar die subpagina’s bij horen. Die ID vind je helemaal bovenaan als je een pagina bewerkt. Iets als post=12345. Het getal dat je daar ziet staan is de ID van de pagina.
  • Geef ook de diepte aan: wil je alleen de subpagina’s of ook subpagina’s van subpagina’s enz. Probeer gewoon iets en kijk dan wat je te zien krijgt.

Een lijst van pagina’s maakt alles vindbaar

Denk nog even een linkje in de voettekst van je website, zodat de mensen voor wie je deze lijsten maakt ze ook kunnen vinden.

Maar je ziet zelden dat Google een een sitemap van een website op positie #1 in de zoekresultaten plaatst. Ik heb het in elk geval nooit gezien en ik vind dat ook geen nut hebben. Er zijn leukere pagina’s om bovenaan te plaatsen. Ikzelf vertel daarom aan Google dat hij de links in de HTML-sitemap wel moet volgen, maar dat hij de sitemap niet in de zoekresultaten hoeft te plaatsen.

Als jij dit ook wilt doen ga naar de pagina waar je de sitemap hebt staan en scrol helemaal naar beneden naar de velden van Yoast. Hier zie je helemaal onderaan staan “Geavanceerd”. Open “Geavanceerd” en geef daar aan dat de pagina niet in de zoekresultaten hoeft te komen, maar dat Google de links wel moet volgen.

XML en HTML sitemap

Hoewel een XML-sitemap speciaal voor de zoekmachines is en een HTML-sitemap in de eerste plaats voor bezoekers is, zijn ze toch allebei behulpzaam. Deze twee sitemaps maken kost weinig moeite. Dit hoort bij de kleine dingetjes die je kunt doen en al die dingetjes samen beïnvloeden de positie van je webpagina’s in de zoekresultaten.

Over de auteur

Scroll naar boven