Bijgewerkt op 8 november 2023
Vaak kan de content die je al hebt veel beter presteren dan het nu doet. Daarvoor moet je content natuurlijk eerst gaan optimaliseren. En als er op je blog voornamelijk nieuws staat, dan moet je dat eerst veranderen. Dat is nodig omdat nieuws op een blog altijd gedateerd is. En oud nieuws is niet interessant voor de zoekmachines.
Snippets verbeteren
De eerste tip is: ga naar Google Search Console en kijk daar naar pagina’s en blogposts die wel hoog in de zoekresultaten staan, maar die weinig bezoekers krijgen. Want deze pagina’s hoeven niet meer te stijgen, ze hoeven alleen vaker gekozen te worden uit alle mogelijkheden die de zoekresultaten bieden.
Pagina’s die hoog in de zoekresultaten staan maar die toch weinig bezoekers krijgen, leggen het af tegen de concurrentie. De mensen die de zoekopdracht hebben ingetikt hebben jouw pagina wel aangeboden gekregen, maar ze hebben de pagina van de concurrent gekozen om te bezoeken.
Verbeter bij deze pagina’s je snippets. De snippet is het tekstje dat je onderaan je pagina invult in de velden van de plugin van Yoast: de metabeschrijving. Presenteer de inhoud van je pagina op een aantrekkelijke manier die uitnodigt om de pagina te bezoeken.
Zorg dat de inhoud van je snippet duidelijkheid geeft over wat er op de pagina te vinden is, want anders krijg je bezoekers die niet vinden wat ze zoeken. En als bezoekers niet vinden wat ze zoeken dan gaan ze direct weer weg. Hierdoor krijg je een hoge bounce rate en dan gaat je pagina dalen in de zoekresultaten.
Sterke pagina’s met weinig bezoekers
Tweede tip: zoek naar sterke pagina’s die nauwelijks bezoekers krijgen uit de organische zoekresultaten. Omdat die pagina’s sterk zijn, zouden ze beslist wel bezoekers moeten krijgen uit de organische zoekresultaten. Sterke pagina’s zijn pagina’s met inhoud waar mensen naar op zoek zijn omdat ze iets hebben aan die inhoud.
Als sterke pagina’s weinig bezoekers krijgen kun je er vanuit gaan dat het om pagina’s gaat waar verkeerde woorden op staan. Op deze sterke pagina’s staan woorden die niet gebruikt worden door mensen die de zoekopdracht geven. Zoekwoordenonderzoek kan hier uitkomst bieden. En dat kan heel simpel: welke woorden gebruiken jouw klanten als ze jouw dienst omschrijven? Hoe noemen ze jouw dienst?
Snel stijgen in Google: woorden aanpassen
Een praktische SEO strategie is: luister heel goed naar je klanten en pas de woorden op je website aan. Gebruik de woorden die je klanten gebruiken.
- Als je een hovenier bent en je klanten noemen je een tuinman, dan moet je beslist het woord tuinman in je teksten gebruiken want anders kunnen je klanten je niet vinden.
- Als je een galerie hebt en je schrijft op je website over een expositie terwijl zoekers het woord “tentoonstelling” als zoekopdracht gebruiken, dan moet je het woord “tentoonstelling” ook op je website gebruiken.
Je kunt ook ontdekken welke zoektermen je klanten gebruiken door een zoekveld op je website te zetten. Zoek pagina’s waar je andere woorden gebruikt dan je klanten doen, vul de zoektermen in je teksten aan en je zult het organische verkeer zien toenemen.
Pagina’s die nauwelijks bezoekers krijgen
En je zult waarschijnlijk ook een paar zwakke pagina’s hebben die weinig bezoekers krijgen. Pagina’s die te weinig kwaliteit hebben, kunnen je hele website naar beneden halen. Het is daarom geen goed idee deze pagina’s gewoon te laten staan. Zorg dat je de kwaliteit van deze pagina’s verbetert, of verwijder deze pagina’s van je website.
Pagina’s die weinig kwaliteit hebben moet je beslist niet op je website laten staan, want deze pagina’s kunnen de ranking van je hele website naar beneden halen. Je moet dus keuze maken, want als jij niet kiest doet Google dat en dan kies hij niet voor jou.
Snel stijgen in Google met bestaande content
Juist als je al een heleboel content hebt, is het niet zo verschrikkelijk moeilijk om die content beter te laten presteren. Ga er eens met de stofkam doorheen en wees kritisch. Vraag jezelf voortdurend af: is dit het beste dat ik te bieden heb en wat hebben mijn lezers aan dit artikel?