Bijgewerkt op 8 november 2023
Als we het hebben over de structuur van webpagina’s dan hebben we het over een goede ordening in je website. Want dan kan Google al je pagina’s vinden, zelfs als je geen sitemap verstuurd hebt.
Hiërarchische structuur
De vindbaarheid van je pagina’s hangt o.a. af van de structuur van je website en de indeling van je webpagina’s. Als je een website maakt of als je nieuwe pagina’s toevoegt, dan is het voor de vindbaarheid van je pagina’s erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat de structuur van je website hiërarchisch is. Een hiërarchische structuur zorgt ervoor dat Google al je pagina’s kan vinden.
Je kunt voor die hiërarchische structuur zorgen door pagina’s die bij elkaar horen doordat ze over eenzelfde onderwerp gaan, in te delen in hoofd- en subpagina’s. Een hiërarchische structuur van hoofd- en subpagina’s kun je aanbrengen door eerst de hoofdpagina te schrijven en te publiceren. Daarna kun je aan die hoofdpagina verschillende subpagina’s koppelen door in de zijbalk aan te geven welke pagina de hoofdpagina is.
Terwijl je een pagina aan het maken bent, zie je op je scherm in de zijbalk: Pagina-attributen. Hieronder zie je staan: Hoofd met daarbij een dropdown. Let op: dit zie je natuurlijk alleen bij pagina’s en niet bij berichten.
Piramidestructuur met pagina attributen
Benodigde tijd: 1 minuut
We gaan nu een subpagina maken.
- Maak eerst je pagina
Hierbij is niets bijzonders, je doet het gewoon zoals je het altijd doet.
- Pagina-attributen
Nu ga je in de zijbalk rechts naar de pagina-attributen. Let erop dat je het tabblad “Document” open en hebt staan in de zijbalk en niet het tabblad “Blok” want dan vind je de pagina attributen niet.
- Kies een hoofdpagina in het dropdown
Kies in het dropdown een hoofdpagina en geef de subpagina waar je nu aan werkt een nummer. Het is handig om met tientallen te nummeren: 10-20-30 etc. want dan kun je er later als dat nodig is een pagina tussen schuiven zonder de hele nummering te hoeven veranderen.
Als je je website op deze logische manier opbouwt, dan zou je zelfs geen sitemap naar Google hoeven te versturen. Deze structuur noemt men een piramidestructuur. Dit is niet de enige manier om structuur aan te brengen. Maar zeker voor dienstverleners is het wel de manier die het beste werkt.
Structuur van webpagina’s: volgorde
Het handig om je pagina’s nummers te geven als 10, 20, 30 etc. Hierdoor zit er ruimte tussen de nummering, waardoor je er later, als dat eens nodig is, gemakkelijk nummers tussen kunt voegen.
Je hoofdpagina’s nummer je dus als 10, 20, 30 etc. Met je subpagina’s doe je dat ook. Je kunt hierdoor je pagina’s ook gemakkelijk terugvinden als je inlogt op je website. Ze staan netjes onder elkaar zoals jij ze genummerd hebt:
- eerst hoofdpagina 10 met bijbehorende subpagina’s 10, 20 en 30
- dan hoofdpagina 20 met bijbehorende subpagina’s 10, 20 en 30
- dan hoofdpagina 30 met bijbehorende subpagina’s 10, 20 en 30
Ga niet dieper dan hoofd – sub – subsub ofwel moederpagina – dochterpagina – kleindochterpagina, want als je dieper gaat wordt het ook niets met de vindbaarheid van je pagina’s. Het wordt dan te complex.
- Moeder
- Dochter
- Kleindochter
- Dochter
Snel bewerken en pagina’s nummeren
Misschien wist je niet dat het mogelijk is om je pagina’s te nummeren waardoor je pagina’s aan de binnenkant van je website allemaal door elkaar staan. Als je dat wilt kun je dit snel in orde maken:
- klik in de zijbalk op Pagina’s – Alle pagina’s
- klik daarna per pagina op: Snel bewerken
Hierna krijg je een mogelijkheid om je pagina snel een nummer te geven. En zo kun je dus ook de volgorde snel veranderen. Dat zie je niet direct als je het gedaan hebt. Het lijkt dan alsof er niets gebeurd is. Maar als je opnieuw gaat naar Pagina’s – Alle pagina’s, dan zie je de nieuwe volgorde.
Waarom je pagina’s nummeren
Aan de buitenkant zet je je pagina’s netjes in een menu, zodat iedereen snel kan vinden wat hij zoekt. Het nut van het nummeren van je pagina’s is: structuur aanbrengen aan de binnenkant van je website.
Aan de binnenkant van een website is het vaak een rommeltje: alle pagina’s staan door elkaar. In dit rommeltje kun je structuur aanbrengen door je pagina’s te nummeren, zodat ook jij gemakkelijk kunt vinden wat je zoekt.
Structuur van webpagina’s verbeteren
Is de binnenkant van je website een rommeltje geworden? Staan er misschien gepubliceerde pagina’s die je uit het menu gehaald hebt toen je ze niet meer nodig had maar die je niet hebt weggegooid? Deze pagina’s kunnen een risico vormen voor de vindbaarheid van je website.
Staan er misschien een heleboel concepten? Kun je niets meer terugvinden en zie je door de bomen het bos niet meer? Ga dit dan opruimen.
Door de structuur van je website te verbeteren kun je een enorme verbetering van je positie in de zoekresultaten krijgen dus dat is echt de moeite waard om aandacht aan te besteden. En denk dan gelijk ook aan de structuur van je blog.