Tekst structureren met kopjes boven alinea’s

kopjes boven alinea's

Bijgewerkt op 8 november 2023

Je tekst structureren en netjes opmaken met kopjes boven je alinea’s heeft een aantal voordelen.

Je eerste voordeel is dat je bezoekers snel door je tekst kunnen scannen om te zien of er iets voor ze in je tekst staat. De tekst wordt er leesbaarder door en dat heeft als gevolg dat mensen minder snel afhaken en weggaan.

Een tweede voordeel is dat Google denkt dat de woorden die je in een kopje plaatst belangrijker zijn dan de andere woorden op je website. Google vindt kopjes net een klein beetje belangrijker. Hier kun je rekening mee houden bij het maken van die kopjes. Google gebruikt de kopjes in je tekst ook om de structuur van je artikel te begrijpen.

Daarnaast is het belangrijk je te realiseren dat kopjes een hierarchie hebben en dat Google ze gebruikt als een inhoudopgave van je pagina of blogpost.

Tekst structureren met kopjes boven alinea’s

Dat Google denkt dat de tekst die je voor je kopjes gebruikt net een beetje belangrijker is dan de rest van je tekst, betekent natuurlijk niet dat je van je kopjes een berg zoektermen moet gaan maken. Zo is het niet. Houd de functie van de kopjes goed in de gaten. De functie van kopjes boven je alinea’s is het structureren van je tekst.

Met kopjes boven alinea’s maak je voor mensen snel duidelijk waar een alinea over gaat. En doordat ze dit snel kunnen zien, kunnen ze ook snel zien of er in je tekst iets staat waar ze geïnteresseerd in zijn of waar ze belang bij hebben. En dat doel bereik je niet door een berg zoektermen in je kopjes te stampen.

Als je dit moeilijk vindt, kan het enorm helpen als je een inhoudsopgave boven je artikel zet. Er zijn plugins die automatisch linken naar de kopjes die je in je tekst verwerkt hebt. En dan zie je in je inhoudsopgave heel gemakkelijk of de kopjes die je geplaatst hebt een logische structuur weerspiegelen.

Scanbaar schrijven voor het internet

Scanbaar schrijven betekent dat je rekening houdt met de manier waarop mensen op het internet lezen. Ze gaan met hun ogen over de tekst om een indruk van het artikel te krijgen en beslissen pas daarna of ze het artikel ook gaan lezen. En ze gaan niet van boven naar onderen over de tekst:

Ze gaan niet van links naar rechts en van boven naar onderen over de tekst. In plaats daarvan volgen hun ogen de lijnen van de letter F. De ideale tekst op Internet moet daarom op een heel andere manier opgebouwd worden dan een tekst op papier.

Bij een tekst die je voor Internet schrijft, begin je met het belangrijkste:

 • als je een tekst op papier schrijft is de opbouw: inleiding – kern – samenvatting
 • bij een tekst op Internet is de opbouw: samenvatting – uitwerking – call-to-action

Welk kopje gebruik je niet

Je website heeft meerdere soorten kopjes, van kopje H1 t/m kopje H6. Hiervan is er eentje die we niet gebruiken. Dat is kopje H1.

Kopje H1

Kopje H1 is gereserveerd voor de titel van je pagina. Als je ‘m daarna nog een keer zou gebruiken, dan zou je een signaal afgeven dat het kopje waar je H1 voor gebruikt net zo belangrijk is als de titel van je pagina. De devalueert als het ware het belang van de titel van je pagina. En dat kun je beter niet doen.

Logische manier

Andere kopjes gebruik je op een logische manier: kopje H2 gebruik je voor het belangrijkste, kopje H3 voor iets dat ook belangrijk is, maar minder belangrijk dan de tekst waar je kopje H2 voor gebruikt hebt. Zo laat je het belang van de tekst bepalen welk kopje je gebruikt.

Denk je bij het schrijven ook aan dat het logisch is om een kopje H3 onder een H2 te gebruiken. En een H4 onder een H3. Dan bouw je je tekst logisch op. Doe dit ook echt op deze manier, zet niet een kopje h4 onder een kopje h2. Omdat Google je kopjes gebruikt als een inhoudsopgave, zou je het zo op moeten bouwen:

 • H1
  • H2
   • H3
   • H3
    • H4
   • H3
  • H2
   • H3

Gebruikt kopjes lager dan H2 ook echt als subkopjes van H2. En gebruik H4 als een subkopje van H3.

Hoe je kopjes maakt

Als je een kopje gaat maken moet je eerst de tekst schrijven dit je in het kopje wilt zetten.

Benodigde tijd: 1 minuut

Kopjes boven alinea’s in WordPress

 1. Kies een blok: Kop

  In de Gutenberg editor vind je dat blok door op het plusje te klikken.kopjes boven alinea's

 2. Kies het formaat van het kopje

  Het formaat kun je kiezen door getal van het nummer van het kopje aan te klikken.

 3. Nog meer formaten in de zijbalk

  Als je het blok hebt aangeklikt, vind je in de zijbalk van de instellingen van het kopje nog meer formaten.

Kopjes boven alinea’s hebben meerdere functies

Kopjes in je tekst hebben meerdere functies en ook een paar valkuilen waar je rekening mee moet houden.

Betere leesbaarheid

Kopjes boven je alinea’s maken dat je artikel er beter uitziet. Je artikel wordt er beter leesbaar door en dat is ook de bedoeling. Maar dat is niet het enige doel. Let er daarom op dat je kopjes niet alleen gebruikt om te zorgen dat het er goed uitziet. De andere functie van deze kopjes is dat je tekst een betere structuur krijgt. Gebruik ze daarom alleen als het zinvol is en zorg dat ze ook een zinvolle betekenis hebben. Zet niet te veel kopjes boven je alinea’s, maar benut ze om de betekenis van je tekst te verduidelijken.

Valkuil: erg lange koppen

Een andere valkuil is het gebruiken van erg lange koppen. Ik heb weleens een pagina gezien waar een kop in stond die 3 regels in beslag nam. Bedenk dat een dergelijke lange kop je lezer niet helpt om je tekst snel te scannen. En iets dat je lezer niet helpt, helpt ook niet voor SEO.

Valkuil: vette tekst

En dan een laatste valkuil: ik zie soms dat mensen wel kopjes willen maken, maar niet weten hoe het moet. En dan gebruiken ze gewone tekst die ze vet maken. Dat helpt je lezers natuurlijk wel een beetje en een half ei is beter dan een lege dop. Maar door dit te doen geef je geen extra informatie door aan de zoekmachines en dat is een gemiste kans.

Over de auteur

Scroll naar boven