Titels voor je blog voor SEO en social

titels voor seo en social

Bijgewerkt op 23 januari 2024

Titels voor SEO en social

Je pagina kan 3 verschillende titels hebben die gebruikt worden naargelang de omstandigheden:

  1. De titel die op je website te zien is bovenaan je pagina of blogpost
  2. En een speciale SEO titel die in de zoekresultaten getoond wordt
  3. Plus een titel voor de social media

Zorg dat al je titels altijd relevant zijn.

De zichtbare titel op je website

In de titel die op je website te zien is hoef je soms dingen niet te noemen die wel genoemd moeten worden in de titel die in de zoekresultaten staat of in de titel die op de social media getoond wordt.

Bijvoorbeeld: als je een hele website hebt volgeschreven over honden en je verkoopt ook drinkbakken voor honden, dan kun je op je website volstaan met de titel: Drinkbakken. Het is dan volkomen logisch dat je artikel gaat over drinkbakken voor honden, want je hele website gaat over honden. Iedereen begrijpt dit ook zonder nadere toelichting.

Sterke titel voor SEO in de zoekresultaten

Maar in de zoekresultaten ligt dat anders. Dan heb je niet genoeg aan een titel als “Drinkbakken” want mensen die de titel in de zoekresultaten zien weten niet dat je website over honden gaat. Dat is dan niet vanzelfsprekend.

Wat is een SEO titel?

De SEO titel van je pagina is de titel die in de zoekresultaten getoond wordt. Deze titel kan afwijken van de titel die op je website getoond wordt.

Met de plugin van Yoast kun je dit probleem oplossen. Je kunt je artikel een speciale SEO titel meegeven die in de zoekresultaten getoond wordt.

Wanneer een aparte SEO titel

Het is zinnig een aparte SEO titel te maken als je het op je pagina bijvoorbeeld hebt over drinkbakken voor honden, die je in de titel van je pagina gewoon “drinkbakken” hebt genoemd omdat het volkomen duidelijk is dat ze voor honden zijn. Want je hele website gaat over honden.

Maar in de zoekresultaten is het niet direct duidelijk dat ze voor honden zijn en niet voor kanaries. Dan maak je een speciale titel voor de zoekresultaten.

SEO titel maken

Onder je blogpost vind je de plugin van Yoast en daar kun je de SEO titel en de tekst veranderen.

sterke seo titel

Variabelen

De paarse blokjes die je in de afbeelding hierboven ziet staan, zijn variabelen. Als je ze laat staan nemen ze de tekst van je gewone titel en de naam van je website over. Je kunt ze ook weghalen en er iets anders typen. En je kunt de blokjes ook weer terughalen door Insert snippet variable aan te klikken.

De balk onder de titel is groen als je titel precies lang genoeg is. Als je titel te kort of te lang is dan is de balk oranje en dan moet je daar iets aan doen.

Meta-omschrijving

En vul dan gelijk ook een aantrekkelijke meta-omschrijving in. De meta-omschrijving is het tekstje dat getoond wordt in de zoekresultaten. Ook hier zie je een balk onder staan die groen moet zijn.

Titel voor de social media

Wat is een titel voor social media

Een titel voor social media is een titel van je pagina die je speciaal maakt om op de social media getoond te worden.

Daarnaast kun je je blogpost ook nog een speciale titel meegeven voor de social media. En dat is een goed idee, want als je de aandacht wilt trekken op de social media dan mag je titel best een beetje geheimzinnig zijn. Terwijl je titel in de zoekresultaten nou juist heel erg concreet moet zijn.

Hoe maak je een titel voor de social media

Om de titel voor de social media te kunnen maken moet je het tabblad “Sociaal” bij de velden van Yoast aanklikken.

Tabblad Sociaal aanklikken

Daarna kun je een speciale titel invullen, een klein bijschrift neerzetten en een afbeelding uploaden die getoond wordt als je blogpost op de social media gedeeld wordt.

Ideale formaten voor Facebook en Twitter

  • Facebook: 1200 x 628 px.
  • Twitter: 1024 x 512 px.

De URL van je blogpost

Even terug naar het begin: de titel van je blogpost zoals hij op de pagina te zien is. Zodra je deze titel geschreven hebt, maakt je website er een URL van. Die URL is ook erg belangrijk. Zorg dat de essentie van de inhoud van de pagina is opgenomen in je URL. Niet beginnen met “de” of “het”, maar direct met het belangrijkste woord. Alsof je een etiket op een ordner plakt.

Denk er ook aan dat je bij het kiezen van je titels niets iets vaags toevoegt als “deel 1” en “deel 2”. Besef dat niemand daar naar kan zoeken, omdat een titel als “deel 2” niets vertelt. En als je dat toevoegt aan de echte titel, dan heb je eigenlijk 2 pagina’s met bijna dezelfde titel. En 2 pagina’s met bijna dezelfde titels hebben allebei geen echt unieke titel.

Titels voor je blog

Je zit dus niet vast aan de titel die je voor je pagina of blogpost kiest. Je kunt op je website de ene titel tonen, in de zoekresultaten een heel andere titel en op de social media nog weer een andere titel. Door hiermee te variëren kun je je blogpost of pagina altijd op een aantrekkelijke manier tonen.

Judith de Vries

Over Judith de Vries

SEO interesseert en fascineert me. Ik vind het prachtig om te ontdekken hoe je een webpagina hoog in de zoekresultaten kunt krijgen. Mijn eerste SEO cursus volgde ik in 2012 en ik ben er nooit mee gestopt. Ik heb zelf ook SEO-cursussen gegeven en experimenten uitgevoerd met mijn eigen websites.Tegenwoordig kun je SEO aan me uitbesteden.

Scroll naar boven