Voor- en nadelen van SEO als marketingstrategie

voor- en nadelen van seo

Bijgewerkt op 8 november 2023

Net als elke andere marketingstrategie is SEO een strategie met voor- en nadelen. Maar de voordelen zijn veel bekender dan de nadelen. Daarom wil ik het er over hebben.

Ikzelf vind het grootste voordeel van SEO als marketingstrategie dat het volkomen duidelijk is wat ik moet doen: bloggen. Ik hoef nooit te twijfelen aan wat ik zou moeten doen aan mijn marketing, want ik moet bloggen. Dat is helder en als ik dat niet doe, dan zie ik dat onmiddellijk terug aan mijn bezoekersaantallen.

Kosten van SEO als marketingstrategie

Maar “focus” is meestal niet de reden waarom mensen met SEO als marketingstrategie beginnen. Meestal beginnen ze met SEO als ze ontdekken dat een website niet genoeg is. En dan lijkt SEO een logische stap want SEO heeft de naam “gratis” te zijn. Gedeeltelijk is dat ook zo want organische zoekresultaten zijn gratis zoekresultaten. Je hoeft er niet voor te betalen, Google biedt gratis de mogelijkheid om je blogs rond te strooien in de zoekresultaten.

Maar dat Google hier geen geld voor vraagt betekent niet dat SEO ook niets kost. Natuurlijk kom je niet vanzelf bovenaan in Google. Daar heb je ook goede spullen voor nodig. Je hebt bijvoorbeeld erg goede hosting nodig want met goedkope hosting is je website trager en snelheid is een ranking factor.

En als je SEO serieus neemt, dan heb je ook betaalde tools nodig zoals bijvoorbeeld de betaalde plugin van Yoast en misschien ook een account op Semrush. Dat is allemaal niet gratis. Als je jezelf ook nog serieus neemt, dan moet je ook een bedrag toekennen aan de tijd die je er in moet steken. En ik verzeker je: je moet er veel tijd in steken. Als je dat allemaal bij elkaar optelt dan is SEO zeker niet gratis, maar vaak wel veel goedkoper dan bijvoorbeeld adverteren.

Voor- en nadelen: relevante bezoekers

Maar het grootste voordeel is naar mijn idee dat je relevante bezoekers op je website krijgt die al een heleboel stappen in de kopersreis hebben gezet.

Voordat je website wordt aangeboden in de organische zoekresultaten moet iemand eerst een relevante zoekterm intikken. En dat doet iemand pas als hij daadwerkelijk op zoek gaat. Ik vind het een enorm voordeel dat de bezoekers van mijn website actief op zoek zijn naar iets dat op mijn website staat. Want hierdoor zijn ze vrij snel tot een aankoop bereid. En daardoor hoef ik geen ellenlange lead nurturing funnels te maken om iets te verkopen. Vaak hebben ze al gekocht voor ze ingeschreven hebben.

Maar dat geldt natuurlijk niet altijd. Of dit simpele gegeven dat mensen actief een zoekopdracht in moeten tikken ook voor jou gunstig is, dat staat nog te bezien. Dit voordeel is alleen een voordeel als de mensen die naar je zoeken in staat zijn een relevante zoekopdracht in te tikken. En of ze dat kunnen, hangt af van wat je doet. Als jij iets doet waar nog maar zelden iemand van gehoord heeft, dan is het niet waarschijnlijk dat iemand daar naar op zoek gaat en een relevante zoekterm intikt.

Daarom is onderzoek naar zoektermen zo belangrijk. Want als je iets doet waar nog niemand ooit van gehoord heeft, dan moet je extra goed zoektermenonderzoek doen om de zoektermen te vinden die jouw doelgroep gebruikt om te zoeken naar iets soortgelijks.

En dat is heel veel werk en dus weer niet gratis, want jouw inspanningen kosten ook geld. Als je helemaal niet van schrijven houdt of als je het niet kunt, dan kun je natuurlijk even goed een groot blog opbouwen, maar dan moet je het laten schrijven. En dat is beslist niet gratis.

Wanneer liever niet SEO als marketingstrategie?

Er zijn ook situaties waardoor ik denk dat je er beter niet aan kunt beginnen.

Als je bijvoorbeeld op zwart zaad zit en nu een klant moet hebben, dan is SEO geen goede marketingstrategie want het is een langetermijnstrategie. Als je nog moet beginnen met een blog op te bouwen en je plaatst trouw elke week een blogpost, dan mag je daar op z’n vroegst volgend jaar je eerste klant van verwachten.

En dit is iets dat mensen heel vaak onderschatten. Ze verwachten dat het veel sneller vrucht af zal werpen, maar dat is niet zo. SEO werkt heel veel vruchten af, maar die vruchten komen niet snel. SEO is wel een trein die door blijft denderen als hij eenmaal rijdt.

Voor- en nadelen van SEO als marketingstrategie

SEO als marketingstrategie heeft dus voor- en nadelen. En naar mijn idee zijn de voordelen:

  • Focus, want je weet precies wat je moet doen.
  • Relevante bezoekers die door hun relevantie veel sneller geneigd zijn om klant te worden dan mensen die je bijvoorbeeld via de social media aantrekt.
  • Als je je blog zelf kunt onderhouden dan is SEO niet extreem duur, maar het is zeker ook niet gratis.

De nadelen zijn naar mijn idee:

  • Het is heel veel werk en het duurt lang voor je daar iets voor terugziet.
  • Je trekt relevante bezoekers aan, op voorwaarde dat je relevant schrijft. Als je hier een misser in maakt dan trek je heel andere bezoekers aan dan je wilt.
  • Je kunt SEO niet halfslachtig doen, want de concurrentie is groot en dat merk je zodra je je inspanningen laat verslappen.

Over de auteur

Scroll naar boven