Wat is domein autoriteit (DA)?

Bijgewerkt op 8 november 2023

Domein autoriteit is een getal dat aangeeft hoe waarschijnlijk het is dat een pagina van een specifieke website in de zoekresultaten zal verschijnen. Want voor iedere zoekterm heeft Google een ruime keuze aan websites, hij kan kiezen. Hoe hoger je domein autoriteit is, hoe waarschijnlijker het is dat hij jouw website zal kiezen.

Deze cijfers gaan van 1 tot 100 en dit gaat logaritmisch omhoog. Dat betekent dat het niet zo moeilijk is om je domein autoriteit te laten stijgen van 1 naar 10. Maar van 10 naar 20 is een stuk moeilijker. En van 90 naar 100 is helemaal verschrikkelijk moeilijk.

Maar dit getal is geen absoluut getal: als je concurrent iets doet waardoor z’n domein autoriteit stijgt, dan kan dat als gevolg hebben dat de domein autoriteit van jouw site een beetje daalt. Dat zie je gewoonlijk niet, want het getal van je domein autoriteit ziet eruit alsof het stabiel is. Dat komt doordat het zo moeilijk is om het te laten stijgen. Dalen gaat dan gewoonlijk ook niet zo hard.

Maar er is ook een situatie waarin je domein autoriteit wel heel snel kan dalen. Die situatie hebben we gehad met de Google link spam update. Want het aantal inkomende links op je website heeft effect op je domein autoriteit.

Er zijn een heleboel bedrijven die zich hebben ingespannen om zoveel mogelijk inkomende links te krijgen. Met de link spam update heeft Google het grootste deel van deze links afgekeurd omdat ze geen waarde hadden. En dat kan een enorm effect hebben op de DA van een website.

Hier zie je een voorbeeld van een bedrijf dat maar liefst 3054 inkomende links verzameld heeft, maar toch slechts een DA ofwel domein autoriteit heeft met score 10. En dat is uitzonderlijk laag voor een bedrijf dat zo veel inkomende links heeft. Dat betekent dat die website van zichzelf niet zo goed is. Hij heeft waarschijnlijk wel een erg hoge domein autoriteit gehad. Maar dat is ongedaan gemaakt omdat het om spam links ging.

inkomende links

Let wel: dit is geen Google Penalty. Een Google Penalty is handmatige actie van Google omdat je de richtlijnen voor webmasters overtreden hebt. Maar deze lage domein autoriteit is gewoon een gevolg van een verbetering van het algoritme. Als dit gebeurt is dat vreselijk voor een bedrijf, want dat betekent dat hun pagina’s veel minder vaak aangeboden zullen worden. Maar ja, als je niets anders voor je website hebt gedaan dan spamlinks verzamelen, dan is er voor Google ook geen reden om de website vaak aan te bieden.

Tegenwoordig moet je niet meer mikken op het verwerven van onzinnige links. Je moet tegenwoordig zorgen dat je website kwaliteit biedt.

Andere updates

De Link Spam Update heeft de zoekresultaten herordend, want websites die onterecht een hoge positie hadden doordat ze onzinnige links verworven hadden, hebben nu hun hoge positie af moeten staan aan andere websites waar meer kwaliteit op staat.

Dit was een opvallende update met een opvallende herordening van de zoekresultaten, maar Google heeft zo’n 500 updates per jaar. Het is daarom helemaal niet praktisch om je website voortdurend aan te moeten passen aan updates, want het algoritme verandert ongeveer 2x per dag.

Maar deze updates hebben gemeenschappelijke kenmerken: ze leiden naar een betere kwaliteit van de zoekresultaten. Dus als je zorgt dat je website in alle opzichten een mogelijke kwaliteit heeft, dan hoef je je niet druk te maken over updates, want die werken dan altijd in je voordeel.

Panda update

Google heeft dit ook nadrukkelijk gezegd bij de Panda update:

Ons advies aan webmasters is nog steeds om zich te richten op het aanbieden van de best mogelijke gebruikerservaring en zich niet te veel te richten op wat ze als de rankingsalgoritmen of signalen voor ranking van Google beschouwen.Google blog

Wat is domein autoriteit (DA)?

Domein autoriteit is ontwikkeld door MOZ. MOZ biedt tools om dingen te meten. Het is dus een hulpmiddel voor SEO. Deze tool is niet goedkoop, maar ze bieden ook tools die je voor niets mag gebruiken. Bijvoorbeeld de MOZ-bar. Van de MOZ-bar heb ik hierboven een screenshot geplaatst. Daarmee kun je o.a. meten hoe hoog de domein autoriteit van een website is.

Dus als jij wilt weten hoe hoog de DA van jouw website is, dan maak je daar een account aan, je installeert de MOZ-bar en je gaat naar je website. Dan weet je dat. En hier staat top 100 van websites met de hoogste DA.

Hoe verhoog je de DA van je website?

Domein autoriteit kun je verhogen door inkomende links te werven. Maar dat moet je dan natuurlijk niet doen zoals het bedrijf in het screenshot hierboven, want dat heeft niet het gewenste effect. Als je links gaat werven, moeten dat gezonde links zijn vanaf sites die over hetzelfde onderwerp schrijven als jij doet. Zomaar een link vanaf een andere site is niet gezond voor jouw site.

Het moeten dus links zijn die met je onderwerp te maken hebben. En het liefst zijn die links afkomstig van een website die zelf een hoge domein autoriteit heeft. Dat zijn interessante links die je helpen om vooruit te komen.

Die links krijg je natuurlijk niet zo makkelijk, want dat zijn vaak concurrenten. Maar toch kun je wel iets doen. Wat je kunt doen is goed zorgen voor je website. Schrijf goede artikelen die mensen interessant vinden. Als je dat gewoon doet, dan krijg je vanzelf inkomende links vanaf artikelen die er iets mee te maken hebben. Want dan staat er op jouw website aanvullende content.

Wat is domein autoriteit?

Je kunt de DA van je website verhogen zoals ik hierboven beschreef. Maar DA is geen klant, dus we gaan ons niet druk maken om DA. We gaan ons inspannen om een kwaliteitswebsite te maken. Want al het andere is het gevolg van een hoge kwaliteit van je website.

Over de auteur

Scroll naar boven