Website optimaliseren begint met opruimen

website optimaliseren opruimen

Bijgewerkt op 8 november 2023

Als ik een website ga optimaliseren, dan zoek ik eerst naar de slechte delen van de website. Want Google heeft gezegd dat als de zwakkere delen van een website een negatieve invloed kunnen hebben op de ranking van de hele website. Slechte stukken in orde maken is dus een quick win.

Ik had laatst een website onderhanden die een heleboel minimale artikelen op het blog had staan. Er stonden ook gewone blogposts op, maar ook veel te veel korte mededelingen van een paar regels, bedoeld voor klanten.

Google Panda

Maar Google heeft een filter en dat filter zorgt ervoor dat websites waar te magere content op staat, niet hoog in de zoekresultaten komen. Ik moest dus iets doen aan al die korte mededelingen. Maar die hadden voor de klanten wel degelijk een functie. Deze artikelen konden dus niet weg. De oplossing die ik gekozen heb is ze uit de zoekresultaten halen. 

Dat hoeft niet altijd zo te blijven, dat is gewoon een eerste stap. Als we verder gaan met optimaliseren gaan we beslissen of deze mededelingen weg kunnen, of dat we ze gaan uitbreiden zodat het volwaardige blogposts worden. Maar voor nu heb ik ze onschadelijk gemaakt. 

Uit de zoekresultaten halen was een quick win die heel snel beloond werd, want de domein autoriteit steeg van 15 naar 17 terwijl ik geen letter geschreven had.

Google Search Console

De volgende stap die ik nam was naar Google Search Console gaan. In Google Search Console kun je o.a. alle pagina’s zien die Google niet heeft kunnen vinden. Bijvoorbeeld doordat je een pagina verwijderd hebt zonder een redirect te maken. 

Voor die pagina’s heb ik alsnog redirects gemaakt naar soortgelijke content. Dat is geen leuk werkje, maar het is wel bijzonder nuttig want de gebruiksvriendelijkheid neemt hierdoor toe (User Experience is een ranking factor) en de website wordt er ook sneller door. Dit is dus ook een quick win. 

Gedateerde content opruimen

De derde stap is dat ik alle blogpost heb gelezen om te zien of er gedateerde zaken in staan. Hiermee bedoel ik niet dat alle content die je op het web plaatst nieuws moet zijn. Beslist niet. 

Maar als je op je blog bijvoorbeeld schrijft over een workshop die je op een specifieke datum geeft, dan kan niemand meer inschrijven na die datum. Als je dit dan wel laat staan, dan is dat duidelijk gedateerde content die niet in de zoekresultaten hoeft. Dat betekent niet dat je je blogpost weg moet gooien. Kijk gewoon of je de tekst een beetje “om kunt schrijven” zodat het een gewone interessante tekst is, zonder workshop erbij. 

Het gaat niet om de datum van je artikel. Waar het om gaat is dat de inhoud bruikbaar en nuttig is voor je bezoekers. Daar moet je je content op screenen.

Interne linkstructuur optimaliseren

Als vierde stap heb ik gekeken of alle artikelen een interne link hadden. Dat is een link vanaf een andere pagina op dezelfde website. Want Google volgt gewoon de weg die mensen ook volgen.

Als je nergens op je website naar een artikel verwijst, dan kunnen mensen het niet vinden. En als mensen het niet kunnen vinden, dan kan Google het ook niet vinden.  

Website optimaliseren en opruimen

Een website optimaliseren gaat dus niet alleen om zoektermen onderzoek en onderwerpen om over te schrijven. Als je net begint met het optimaliseren van je website, dan kun je veel beter eerst allerlei zwakke punten van je website in orde maken. Daar heb je soms veel meer aan dan aan nieuwe content. 

Als je wilt dat je website beter gaat presteren, begin dan met opruimen. En als je dat niet zelf wilt doen, dan kun je dat ook door mij laten doen

Over de auteur

Scroll naar boven