Wie zijn je online concurrenten

Bijgewerkt op 9 november 2023

Je online concurrenten zijn pagina’s die over soortgelijke zaken gaan als waar jij over publiceert. Wil je weten hoeveel concurrentie je hebt op het web? Type dan eens een zoekterm in waar je graag op gevonden zou willen worden. Bovenaan de pagina van Google zie je dan een getal, bijvoorbeeld: ongeveer 1 miljoen zoekresultaten. Dat is de concurrentie voor die specifieke zoekterm.

Als jij wilt dat jouw website op die zoekterm gevonden wordt, dan moet je betere content aanbieden dan er in die miljoenen andere documenten staat. Zo simpel is het. Want Google wil de beste antwoorden op zoekopdrachten aanbieden. Dus jij moet zorgen dat je de beste antwoorden geeft.

Halfslachtigheid gaat niet lukken

Dit lijkt voor de hand liggend, maar dat is het voor veel mensen niet. Garanties om hoog in de zoekresultaten te komen kunnen niet gegeven worden. Dit kan niet omdat je niet weet welke prachtige documenten een ander gaat aanbieden aan de zoekmachines.

Maar zeker is dat er anderen zijn die ook erg hun best doen om hun documenten hoog in de zoekresultaten te krijgen. Daarom kun je er ook zeker van zijn dat het niet zal lukken als jij halfslachtige keuzes hierin maakt.

Misschien vind je dat het mooi meegenomen is als je hoog in de zoekresultaten komt. Maar denk je dat het zonder dat ook wel zal lukken. Vergeet een hoge positie in de zoekresultaten dan maar want dan gaat het niet lukken. Content marketing vraagt een behoorlijke inspanning van je.

Ik heb het daar wel eens met mensen over en dan hoor ik dingen als “wij zijn bescheiden”, maar als ik dan doorvraag, dan willen ze eigenlijk wel heel hoog in Google komen. Maar daar zul je echt alles voor moeten doen. Want als jij dat niet doet, dan doet je concurrent het gewoon wel.

En ik ik vertel dat als je werkelijk graag hoog in Google wilt komen, je een groot blog moet opbouwen en dat het een goede start is om daar vandaag mee te beginnen en vervolgens elke week een blogpost te publiceren, dan hoor ik dat dit wel wat veel lijkt. Maar dat is niet veel. Ook als je elke publiceert duurt het heel lang voor je blog groot genoeg is om op te gaan vallen.

Wie zijn je online concurrenten

Als we nagaan wie je online concurrenten zijn, dan ontdek je dat dit heel andere bedrijven kunnen zijn dan de bedrijven met wie je concurreert om klanten. Concurrentie op het web is concurrentie om aandacht en dat is wezenlijk anders. Allereerst: je concurreert met jezelf. Hoe groter je website wordt, hoe groter die concurrentie met jezelf op het web ook wordt. Tenzij je hier iets aan doet.

Kunstschilder

Een voorbeeld: je hebt een unieke website over een kunstschilder. Jouw website is de enige website die over deze kunstschilder gaat.  

  • Alle grote musea zijn je eerste concurrenten.
  • Daarna concurreren alle websites die over schilderkunst met je.

Vergis je niet: ook als jij de enige bent met een website over deze specifieke kunstschilder, dan heb je toch concurrentie. Als mensen niet speciaal naar deze kunstschilder op zoek zijn, dan worden alle documenten aangeboden die over soortgelijke kunstschilders gaan. Maar je kunt al deze concurrentie verminderen door naamsbekendheid op te bouwen.

Als je een gallery hebt, dan heb je ongeveer hetzelfde. Je concurreert niet alleen met iedere andere gallery. Daarnaast heb je concurrentie van musea en individuele kunstenaars. En misschien ook van een theehuis waar kunstenaars kunnen exposeren. En je hebt natuurlijk ook concurrentie van jaarlijkse kunstroutes.

Auteur

Je bent de enige met  een website over een heel speciale auteur. Bol.com is je grootste concurrent. Daarna volgen alle websites die over dezelfde schrijver publiceren. En dan websites die publiceren over schrijvers die soortgelijke boeken schrijven. En iedere offline boekhandel is je concurrent.

Online concurrenten vinden

En er zijn tools waarmee je online concurrenten kunt vinden. Maar je kunt ook een heel eind komen door gewoon je belangrijkste zoektermen in Google in te tikken en eens te kijken welke websites er dan naar boven komen.

En als dat eigenlijk geen concurrenten van je zijn, kun je overwegen een uitgaande link naar een dergelijke site te plaatsen. Want mensen kunnen daar waarschijnlijk gerelateerde content kunnen vinden. En als de concurrentie erg groot is, gebruik dan long tail zoektermen want dan gaat het direct beter.

Persoonlijke zoekresultaten

Nu denk je misschien: “Gelukkig, dit is niet aan de orde, mijn website staat hoog in de zoekresultaten”. Maar ook als jij dat ziet, zegt niets. Want dat zijn jouw persoonlijke zoekresultaten. Als ik op zoek ga naar jouw aanbod krijg ik heel andere zoekresultaten waar jouw website mogelijk niet bij zit.

Online concurrentie om aandacht

Online concurrentie is in de eerste plaats concurrentie om aandacht. Daarom overlapt online concurrentie de concurrentie om klanten. Maar online concurrentie is niet hetzelfde als concurrentie om klanten, het is veel breder.

Over de auteur

Scroll naar boven