Bijgewerkt op 8 november 2023
Begin even met nadenken:
- Waar ga je dit blog neerzetten?
- Voor wie ga je schrijven?
Dit zijn de eerste vragen die je nog moet beantwoorden nog voordat je een letter op papier zet.
Wie wil je aantrekken?
Voor je gaat bloggen is het nodig dat je onderzoek doet, want het web is groot en je woorden kunnen allerlei mensen aantrekken, terwijl lang niet iedere bezoeker interessant voor je is. Daarom moet je onderzoek doen naar de mensen die je met je blog wilt aantrekken. Wat zijn dat eigenlijk voor mensen?
Je moet weten voor wie je schrijft, zodat je je taalgebruik aan je bezoekers kunt aanpassen, waardoor de kans dat Google deze bezoekers naar je toestuurt een stuk groter wordt. Zoek naar de overeenkomsten tussen de bezoekers van je blog.
Profiel maken
- Zijn het voornamelijk mannen of zijn het voornamelijk vrouwen?
- Hoe oud zijn ze ongeveer?
- Hoe wonen ze?
- Hebben ze een gezin of juist niet?
- Waarom zoeken ze naar de informatie waar jij over wilt gaan schrijven?
- Verzin er zelf nog eens een paar kenmerken bij die specifiek voor jouw branche relevant zijn
- En verzin er een paar bij die volgens jou niet relevant zijn
Wie je bezoekers precies zijn is een belangrijke vraag, want de bezoekers van je blog worden naar jouw blog gebracht door de woorden die jij op je blog schrijft en een man van 80 gebruikt andere woorden dan een meisje van 16.
Klanten aantrekken met je blog
Jij hebt dit blog omdat je graag meer klanten wilt krijgen. Maar je bezoekers denken daar vaak heel anders over. Als zij op je website komen dan zijn ze vaak op zoek naar informatie. Vaak zijn ze beslist niet van plan om iets te kopen.
Het is niet uitgesloten dat bezoekers die op zoek zijn naar informatie iets gaan kopen, maar meestal doen ze dat niet, ze willen eerst nog een poosje nadenken, daarna willen ze nog een beetje vergelijken en dan, heel misschien … worden ze klant. Maar ze worden nooit je klant als je niets doet om ze te binden, want tja, ze kunnen je website niet terug vinden.
Daarom is het zinvol om je in te spannen om een mini-overeenkomst met je bezoeker te sluiten: jij krijgt mijn e-book, mijn whitepaper of mijn e-mail serie en ik krijg jouw e-mailadres … En omdat je je bezoeker mag mailen, kun je het vertrouwen van je bezoeker winnen. En dat vertrouwen heb je nodig om te kunnen verkopen.
Kennis delen
En dan een paradox: hoe meer passende content je stuurt, hoe groter de kans dat je bezoeker je klant wordt. Dat zou je niet verwachten, je zou eerder denken dat je klant zelfredzaam wordt door al die content die je stuurt. Je zou denken dat het hierdoor niet meer nodig zou zijn om je klant te worden. Toch is dat niet zo.
Als je het onderzoek in het begin goed hebt gedaan, dan is de abonnee van je nieuwsbrief niet zomaar iemand. Het is je favoriete klant die bij je gekomen is. Je favoriete klant is gekomen omdat hij op zoek was naar dat wat jij te bieden hebt. En nu is je favoriete klant je aan het vergelijken met anderen, die hopelijk minder interessante content sturen. Zo verander je geleidelijk aan de juiste bezoekers in je favoriete klanten.
Bezoekers in klanten veranderen
Als je dit vergelijkt met wat er gebeurt op een website zonder blog, dan springt direct iets in het oog. Een website zonder zakelijk blog heeft geen aanbod voor mensen die nog niet zover zijn dat ze willen kopen.
Zonder een zakelijk blog biedt een website een bezoeker twee mogelijkheden: alles of niets. Een website zonder blog kan mensen die nog niet zover zijn dat ze willen kopen niet binden.
Dat is dramatisch: deze bezoekers zijn al op zoek naar informatie over je product of je dienst. En ze hebben je website al gevonden! Maar jij hebt geen aanbod dat past bij het pré-aankoop stadium. En dus gaan deze bezoekers weg en je ziet ze nooit weer terug.
En daarom is het essentieel voor de groei van je bedrijf dat je:
- een zakelijk blog hebt
- waarop je de juiste content schrijft
- voor de juiste doelgroep
Dat betekent dat je kennis weg moet geven en dat kan heel veel weerstand bij je oproepen. Bij mij roept het vaak ook weerstand op. Maar besef dat als je dit niet doet, niemand weet dat jij die kennis hebt. En dus weet ook niemand dat jij de juiste persoon bent om de klus te klaren.
Maar als je die kennis wel op je blog zet, dan trek je daar je klanten mee aan. En die mensen denken dan dat jij zoveel weet dat je het je met een gerust hart kunt permitteren om erover te schrijven. Ze denken dat je nog veel meer kennis hebt, waar je niet over hebt geschreven. En dat is natuurlijk ook zo.
Inspiratie voor je zakelijke blog
Het kan lastig zijn om telkens opnieuw een onderwerp te bedenken om over te bloggen. Je kunt natuurlijk een copywriter inhuren om deze klus van je over te nemen, maar een copywriter heeft een eigen stijl waardoor jouw stijl niet herkenbaar is voor je klanten. Je kunt ook geholpen zijn met een dosis inspiratie.
Vragen van klanten
Je blogposts moeten ondersteuning bieden aan je dienstenpagina’s of aan je shop. Het is daarom een goed idee om te onderzoeken welke vragen mensen hebben over jouw diensten en producten. Je kunt daarom inspiratie krijgen door goed naar je klanten te luisteren. Als je gesproken hebt met een klant dan heb je beslist een paar vragen beantwoord. Zaten daar vragen tussen die geschikt zijn om te beantwoorden op je zakelijke blog?
Titelgenerator
Er is een titelgenerator waar je titels voor je blog (of voor je nieuwsbrief) mee kunt genereren.
Je geeft 3 zelfstandige naamwoorden in en de tool geeft jou daarna 5 titels waar die woorden in voorkomen. En dat is werkelijk inspirerend, want goede titels zijn vlaggen die een lading moeten dekken. Dus als je goede titels hebt, weet je waar je blog over moet gaan.
Maar gebruik deze titels als inspiratie en neem ze niet rechtstreeks over als titel van een blogpost, want bij de titel van je blogpost is het belangrijk dat je het belangrijkste woord vooraan zet.
En het hoort bij de aandachtspunten bij zakelijk bloggen dat de problemen van je klant de beginpunten zijn bij het schrijven van je artikelen. Denk hier wel aan. Kies niet gewoon voor een leuke titel, maar neem een echt probleem van een klant als beginpunt.
Bestaand zakelijk blog optimaliseren
Het Internet staat vol met oud nieuws. En als je je zakelijke blog gaat optimaliseren, let er dan ook op hoe je dat blog hebt genoemd. Heet dat misschien “nieuws”? Besef dan dat je daar verwachtingen mee schept die je waarschijnlijk niet waar kunt maken.
Herschrijven en optimaliseren
Een bestaand blog optimaliseren is een uitstekend idee als je website minder goed presteert. Denk aan het herzien en herschrijven van blogposts, of het samenvoegen van twee blogposts. Of haal sommige blogposts uit de index. Blog optimaliseren en vernieuwen is een goed idee als je blog al wat langer bestaat. Blogposts die voor vernieuwing in aanmerkingen komen zijn blogposts die:
- Gedateerd zijn: er staat verouderde en/of achterhaalde informatie in. Een blogpost die verouderd is draagt niets bij aan je geloofwaardigheid.
- Niet goed presteren: geen mens die ze ooit leest. Blogposts die niemand meer leest dragen niets bij aan je zichtbaarheid.
- Erg weinig of gewoon te weinig woorden bevatten. Want Google heeft een filter waarmee hij dunne content weg filtert uit de zoekresultaten.
Doorzoekbaarheid en interne navigatie
- je totale blog niet goed doorzoekbaar is. Want een goede interne navigatie is belangrijk voor je ranking.
- je toen je het artikel schreef niet helder voor ogen had voor wie je het schreef.
Al deze blogposts staan onder jouw naam op het web en kunnen gevonden worden, daarom is het een goed idee je blog eens na te lopen. Google waardeert het als je dat doet.
Verouderde en achterhaalde berichten
Als een blogpost een paar jaar oud is, heb je het geschreven met de kennis en de ervaring die je toen had. Waarschijnlijk heb je er inmiddels een heleboel bijgeleerd en heb je nu ook veel meer ervaring. Schrijf de blogpost daarom opnieuw vanuit de kennis en de ervaring die je nu hebt. En dan optimaliseer je het gelijk ook even. Soms is een blogpost echt verouderd en achterhaald.
Een dergelijk artikel kun je een redirect geven naar een gerelateerd actueel artikel. Als je geen gerelateerd actueel artikel hebt kun je het verouderde artikel uit de sitemap halen zodat het niet meer aan de zoekmachines aangeboden wordt.
Zakelijk blog optimaliseren
Google heeft het hier zelfs expliciet over:
Een andere tip die we kunnen geven, is dat inhoud van lage kwaliteit op bepaalde gedeelten van een website effect kan hebben op de ranking van de hele site. Het verwijderen van pagina’s van lagere kwaliteit, het samenvoegen of verbeteren van de inhoud van afzonderlijke, kwalitatief mindere pagina’s tot nuttige pagina’s, of het verplaatsen van pagina’s van lage kwaliteit naar een ander domein zou je uiteindelijk kunnen helpen de ranking te verbeteren van de inhoud met hogere kwaliteit.Google blog
Je moet dus echt zorgen dat je hele blog goed is en dat er verouderde, gedateerde of te kleine artikelen op staan.
Zakelijk blog optimaliseren
Een artikel dat niet goed presteert moet je opnieuw schrijven. Kijk er eens heel kritisch naar:
- inhoud: oké?
- titel duidelijk?
- URL wel goed?
- kunnen de mensen voor wie je het geschreven hebt zich aangesproken voelen?
Zoek de reden waarom het artikel niet goed presteert en verbeter het artikel. Als je het artikel een nieuwe URL gaat geven, zorg er dan wel voor dat je de oude URL redirect naar de nieuwe URL.
Nadat je het artikel verbeterd hebt kun je het eventueel de datum van vandaag geven en bovenaan plaatsen. Dat kan, maar dat hoeft niet. Een artikel met een datum uit het verleden kan ook uitstekend presteren.
Of je kunt een plugin installeren die een nieuwe datum in je blogpost zet. En je kunt een code plaatsen waardoor de datum van de laatste update automatisch boven of onder je blogpost komt te staan.
Te weinig tekst
Je kunt het ermee eens zijn of niet, maar artikelen die meer dan 300 woorden bevatten doen het beter dan kleinere artikelen. Daarom is het belangrijk dat je artikel minimaal 300 woorden bevat. Alles is relatief natuurlijk: het moeten wel zinvolle woorden zijn.
Als je artikel geen 300 woorden bevat, dan kun je het uitbreiden. En als je niets meer te schrijven weet over dat onderwerp, dan kun je eens kijken of je andere gerelateerde artikelen hebt die ook eigenlijk te klein zijn en deze twee artikelen samenvoegen tot één interessant artikel met voldoende woorden.
Zakelijk blog optimaliseren: niet goed doorzoekbaar
Als je thema artikelen niet vanzelf afbreekt is het een goed idee het “lees meer” blok te gebruiken. Het “lees meer”-blok gebruiken maakt het voor je bezoekers gemakkelijker om je blog te doorzoeken. Als bezoekers op je blog komen hoeven ze dan niet door complete artikelen te scrollen, in plaats daarvan zien ze de titel en het beginstukje. Hierdoor kunnen je bezoekers snel zien of er een artikel op je blog staat dat ze willen lezen. Heb je in het verleden het “lees meer”-blok niet gebruikt? Doe dit dan wel als je je blog aan het vernieuwen bent.
Doelgroep aanpassen
Als je toen je het artikel schreef, nog niet helder had voor wie je het schreef of als je ondertussen een andere doelgroep gekozen hebt, dan is het ook erg belangrijk je blogposts te vernieuwen om de juiste doelgroep aan te trekken.
Categorie en tag structuur
Door heel zorgvuldig te kiezen welke categorieën en tags je een artikel meegeeft kun je nieuwe pagina’s met meerwaarde creëren. Kijk daarom gelijk ook in welke categorieën je het artikel hebt geplaatst en welke tags je het artikel hebt meegegeven
Zakelijk blog optimaliseren
Heb jij veel verouderde blogposts op je blog staan? Gebroken links? Niet ingedeeld in rubrieken? Gedateerde blogposts? Verweesde content? Dat heeft gevolgen voor de vindbaarheid van je website. En weet je waarschijnlijk ook wel. Ga er iets aan doen of laat het doen.