Zichtbaar of vindbaar

zichtbaar of vindbaar

Bijgewerkt op 8 november 2023

Ben je zichtbaar of vindbaar? Laatst vroeg iemand me wat ik nou precies bedoelde met vindbaarheid. Dat ga ik nu uitleggen. Want hoewel er niet veel verschil lijkt te zijn, is het verschil tussen zichtbaarheid en vindbaarheid enorm. Ik wil daarom hier zichtbaarheid en vindbaarheid eens vergelijken en de kenmerken boven tafel halen.

Hoe word je zichtbaar

Laten we eens beginnen met hoe je zichtbaar kunt worden. Zichtbaar word je bijvoorbeeld door een organische social post te plaatsen op een social platform.

  • Jij plaatst de social post
  • iemand anders ziet ‘m
  • en jij bent dus zichtbaar voor die ander.

Heel misschien denk die ander: leuk, ik ga eens naar de website die bij de social post hoort. Maar meestal gebeurt dat niet. Mensen zien die post, geven ‘m misschien een like en daarmee klaar. Zichtbaar kun je worden door actief te zijn op de social media. Dat kan via organische posts en het kan via advertenties.

Zichtbaarheid en advertenties

Als je het via advertenties doet, dan is je bereik veel groter dan wanneer je het via organische social posts doet. Maar evengoed moet je er rekening mee houden dat die mensen niet op zoek zijn naar je diensten. Dus als het meezit kun je ze verleiden om een e-book of zoiets te downloaden, maar verwacht niet dat ze direct hun portemonnee trekken om iets van je te kopen, want ze waren nergens naar op zoek.

Dus als het meezit krijg je ze op je mailinglijst. Dan mag je ze mailen en een deel zal misschien ooit klant worden. Maar dat gaat lang duren want ze hebben niet echt behoefte aan je diensten. Dat kun je zeker weten, want als mensen echt behoefte hebben aan je diensten gaan ze naar je op zoek. En dat hebben ze niet gedaan. Ze vonden je download gewoon leuk.

Vindbaarheid: urgent probleem

Met vindbaarheid ligt het anders. Vinden heeft een directe relatie met zoeken. Vindbaarheid betekent gevonden worden door mensen die actie hebben genomen op je te vinden. Door mensen die actief op zoek zijn naar jouw diensten.

Via de social media zal dat niet snel gebeuren, want gebruik jij de zoekmachine van Facebook als je een probleem hebt dat om een oplossing vraagt? Misschien ben jij een uitzondering, maar de meeste mensen doen dat niet. De meeste mensen gebruiken dan een van de grote zoekmachines zoals bijvoorbeeld die van Google. Is jouw website vindbaar voor mensen die zoekmachines gebruiken?

Dat betekent dat je een ander soort prospects aantrekt, want mensen die een probleem hebben dat zo urgent is dat ze moeite doen om een oplossing te vinden, zijn veel sneller geneigd om te kopen dan mensen die geen probleem ervaren maar die je advertentie toevallig zagen.

Vindbaarheid en advertenties

Je kunt ook nog op Google adverteren natuurlijk als je niet vanzelf vindbaar bent in de organische zoekresultaten. Wat dan het effect is hangt ervan af waar Google de advertentie toont:

  • Als hij hem bovenaan de zoekresultaten toont dan is er nog steeds een actie vereist van degene die zoekt: die moet een zoekopdracht intikken. Dan heb je een aardige kans dat het iemand is die een probleem heeft.
  • Maar als je ‘m laat tonen op een website die over een onderwerp gaat dat min of meer past bij jouw advertentie, dan ligt het anders. Dan kom je toevallig langs bij iemand die iets heel anders aan het doen is. Dat is minder effectief natuurlijk want die persoon zocht niet naar jou.

Remarketing advertenties

Met remarketing advertenties ligt het nog weer anders. Dit zijn advertenties die getoond worden aan mensen die je website hebben bezocht. Dus je was al gevonden.

Langere kopersreis

Als je alleen zichtbaar bent, dan kun je ook best klanten krijgen. Massa’s mensen doen dat. Maar het traject voordat iemand klant wordt is langer. Daarom heb je dan funnels nodig om mensen zover te krijgen dat ze gaan kopen. En je moet ook zichtbaar zijn voor heel veel mensen. Want lang niet iedereen die je advertentie of social post ziet zal klant worden.

Mensen die naar je diensten op zoek zijn, dan worden veel sneller klant. Hun buyer’s journey of kopersreis is veel korter omdat die mensen zelf al ontdekt hebben dat ze een probleem hebben en zelf al op zoek zijn gedaan naar een oplossing.

Dit zijn zaken om af te wegen bij het kiezen van je marketingstrategie. De vraag is dan of je wilt investeren in social media + funnels of dat je wilt investeren in je vindbaarheid via de organische zoekresultaten waardoor je daarna minder hoeft te doen om je bezoekers tot klanten te maken. Want ze waren er al van overtuigd dat ze een dienst als de jouwe nodig hadden.

Zichtbaar of vindbaar?

De vraag of je zichtbaar of vindbaar wilt zijn is dus eigenlijk de vraag waar je in wilt investeren:

  • een lange kopersreis via de social media + funnels
  • of een veel kortere kopersreis door mensen aan te trekken die actief op zoek zijn.

En er is niets dat je verhindert om het allebei te doen. Is dat een idee?

Over de auteur

Scroll naar boven