zoekterm of keyword kiezen

Bijgewerkt op 9 november 2023

Voor je artikel gaat schrijven moet je eerst je focus zoekterm kiezen. Want als je een zoekterm kiest die niemand gebruikt, dan zal je artikel geen bezoekers krijgen.

Wat je nodig hebt is een zoekterm die je doelgroep daadwerkelijk gebruikt. En daarvoor moet je eerst je doelgroep helder in beeld hebben. Om je doelgroep helder in beeld te krijgen kun je eventueel een profiel van een buyer persona maken. Want een man van 80 gebruikt andere woorden dan een meisje van 16.

Wat is een zoekterm

Een zoekterm is het woord of de woordenreeks die je bezoeker gebruikt heeft om je webpagina te vinden in de organische zoekresultaten

Wat vragen mensen aan zoekmachines

Begin eens met te kijken op answerthepublic.com. Daar kun je vragen vinden die gemaakt zijn van zoekopdrachten die mensen aan de zoekmachines hebben gesteld. Die vragen zou je kunnen gaan beantwoorden.

Daarmee ben je er niet, want je wilt ook nog weten of die zoekterm regelmatig gebruikt wordt, want anders heb je er nog niets aan. Uitvinden hoe vaak een zoekterm gebruikt wordt is een lastig punt. Je kunt zoekvolumes vinden op Google Trends. Kijk daar dus vooral ook.

Luister naar je klanten

Luister vooral ook naar je klanten. Luister naar de exacte woorden die ze gebruiken als ze praten over je dienst of product. Want die woorden gebruiken ze ook als ze via de zoekmachines naar je diensten of producten zoeken. 

Waarom zoeken mensen hiernaar?

Ook als je een zoekterm hebt gevonden die je doelgroep daadwerkelijk gebruikt en waar een redelijk zoekvolume voor is, dan ben je er nog niet. Want je wilt natuurlijk niet alleen maar gevonden worden. “Gevonden worden” is een stap in je verkoopproces. Maar je eigenlijke doel is verkopen.

Bij het kiezen van je focus zoekterm is het een uitstekend idee om je werkelijke doel in gedachten te houden. Misschien wil je dat mensen iets van je gaan kopen, of misschien wil je mensen iets leren, of een leuk verhaal delen. Bij deze verschillende zoekintenties gebruiken mensen ook verschillende zoektermen.

Zoekintentie

De zoekintentie kun je uitvinden door de zoekterm in te tikken in verschillende browsers. Je krijgt dan een rijtje zoekresultaten te zien en die zoekresultaten ga je eens heel goed bekijken terwijl je jezelf afvraagt:

  • hoort jouw artikel in dit rijtje thuis?
  • en waar zoeken de mensen naar die dit rijtje als antwoord krijgen?

Je kijkt of jouw artikel in dit rijtje thuishoort, want als jouw artikel eigenlijk over iets heel anders gaat dan heb je er nog niet veel aan. En je kijkt waar de mensen die dit rijtje als antwoord krijgen nou eigenlijk precies naar zoeken. Wat willen deze mensen?

Hoe noemt je klant het probleem?

Hoe noemt je klant het probleem eigenlijk? Het is voor je klant wel duidelijk dat er een probleem is, maar hoe noemt hij of zij dat probleem? Dat is belangrijk om te weten, want anders kun je je klant niet bereiken en zelfs wegjagen.

Als je klant op zoek gaat naar een oplossing voor het probleem, dan is het waarschijnlijk dat je klant een zoekmachine zal gebruiken om meer informatie te vinden.

De meeste mensen gebruiken in die situatie een van de grote zoekmachines. Het gebeurt zelden dat een klant in die situatie de zoekmachines van LinkedIn, Facebook of Twitter gebruikt. Dat zouden ze best kunnen doen, maar dat doen ze niet. Jijzelf zou dat waarschijnlijk ook niet doen als je op zoek bent naar een oplossing voor een probleem.

Spreek de taal van je klant

Maar dat doe je niet alleen voor de zoekmachines. Het is een vuistregel dat als het goed is voor mensen, dat het dan ook goed is voor de zoekmachines. Voor die zoekmachines hoef je dus niets heel speciaals te gaan doen.

Het is goed voor jouw contact met je klant als jij op je website termen gebruikt die je klant zelf ook gebruikt. Hierdoor ontstaat er een beter contact.

Terwijl anderzijds, als jij hetzelfde zegt maar jargon gebruikt, dan ervaart je klant een immense afstand tussen jullie. Je klant begrijpt jou dan niet goed en zal ook niet het gevoel hebben door jou begrepen te worden. Je kunt je klant zelfs wegjagen op die manier. Daarom: zorg dat je de taal van je klant spreekt.

Hoe ontdek je hoe je klant het probleem noemt?

De vraag is nu natuurlijk: hoe kun je ontdekken hoe je klant het probleem benoemt? Maar dat is minder moeilijk dan je denkt.

De makkelijkste manier om precies te ontdekken hoe je klant het probleem noemt is luisteren. Praat met je klant en luister heel goed naar de woorden die je klant gebruikt. Want in de zinnen die je klant spreekt zitten woorden. En die woorden zijn de woorden die je klant altijd gebruikt. En daar zitten dus ook z’n zoektermen tussen. Noteer die zoektermen en verwerk ze in je blogposts.

En wist je dat je in Google Analytics kunt zien welke zoektermen je klant invult in het zoekveld van je website? Vraag even aan je webmaster om dit voor je in te stellen.

Want hoe je klant het probleem noemt is dus veel belangrijker dan hoe jij het probleem noemt. En als je je dat niet realiseert kun je flink de mist in gaan. Daarom besteden we hier ook aandacht aan in cursussen SEO leren.

Zoekmachines

Het is voor die zoekmachines handig als jij het probleem benoemt in dezelfde termen die je klant gebruikt. En gebruik ook graag zoveel mogelijk synoniemen in je tekst. Geen jargon natuurlijk, want je klant kent dat jargon niet en kan die termen dus ook niet gebruiken als zoektermen.

Om gevonden te worden door mensen die een probleem hebben dat jij kunt helpen oplossen moet je daarom dezelfde termen gebruiken die je klant gebruikt.

Concurrentie op zoektermen

Nu ga je uitvinden hoe groot de concurrentie op het web is voor dit specifieke keyword. Dat betekent dat je gaat kijken hoeveel documenten Google aanbiedt voor die specifieke zoekterm.

Je kunt dit gemakkelijk uitvinden door de zoekterm in te tikken in de browser Google Chrome. Want Google vertelt dan ook hoeveel documenten hij aanbiedt voor die zoekterm. En dat is je concurrentie voor die zoekterm.

concurrentie op zoektermen

Zoektermen en synoniemen

Woorden en dus ook zoekwoorden hebben vaak synoniemen. Google is tegenwoordig tamelijk slim. Daarom kent hij ook de synoniemen van je keywords. Ik zie in mijn statistieken ook regelmatig dat ik gevonden ben op woorden die niet in mijn teksten staan, maar die synoniemen zijn van woorden die ik in mijn teksten hebt staan.

Toch is het een goed idee om die synoniemen wel in je teksten te verwerken. Want je teksten worden er leuker door. En dat is ook belangrijk. Want als mensen je artikel wel vinden maar niet lezen, heb je nog steeds helemaal niets.

Synoniemen van je zoekterm kun je gemakkelijk vinden op synoniemen.net. Ga daar dus ook even naar kijken. En als je een tekst waar je synoniemen in verwerkt goed wilt analyseren, dan is het ook zinvol om de betaalde versie van de plugin van Yoast te kopen.

Als iedereen die zoekterm gebruikt …

Want een lastig punt bij het kiezen van een goede zoekterm is dat iedereen die zoekterm gebruikt. Logisch natuurlijk, maar dat helpt niet echt om hoog in de zoekresultaten te komen.

Dit lastig punt kun je oplossen door een variant van je zoekterm te gebruiken die je zoekterm langer maakt. Als je een zoekterm langer maakt, dan verminder je zowel het zoekvolume als de concurrentie. Je artikel zal dus minder vaak worden aangeboden, maar als je een lange zoekterm gebruikt dan weet Google veel beter aan wie hij je artikel moet aanbieden, dus de bezoekers die je krijgt zijn relevanter.

Zoekterm of keyword kiezen

De zoekterm van je artikel kiezen is dus iets waar je echt tijd aan moet besteden en dit doe je voordat je je artikel gaat schrijven. Want een artikel dat je geschreven hebt rond een zoekterm die niemand gebruikt, zal geen bezoekers aantrekken. En een artikel dat je geschreven hebt rond een zoekterm die mensen gebruiken als ze informatie zoeken, zal geen klanten opleveren. Neem daarom de tijd om te onderzoeken wie je artikel moet gaan vinden en lezen, want die tijd betaalt zich dubbel en dwars uit!

Over de auteur

Scroll naar boven