Bijgewerkt op 9 november 2023
Zijn je artikelen betrouwbaar? Dat vraagt Google zich af om uit te vinden of jouw website wel moet aanbieden in de zoekresultaten. Want als jij allerlei onzin uit je duim zuigt en Google biedt die onzin aan als antwoord op zoekopdrachten, dan maakt hij natuurlijk geen beste beurt.
Zou je de informatie in dit artikel vertrouwen?
Google productblog
Hoe kun je zien of een blog betrouwbaar is?
Dit wil Google dus graag weten voordat hij jouw artikelen hoog in de zoekresultaten aanbiedt. Hieruit volgt de vraag: waar moet je op letten om te weten of informatie die je op internet vindt betrouwbaar is? Waar moet jij op letten als je een artikel schrijft? Hierbij zijn vijf punten van belang:
- Hoe betrouwbaar is de auteur? Is dat bijvoorbeeld een expert of is het iemand die er eigenlijk niets over weet?
- Is de informatie volledig en zijn de gebruikte bronnen vermeld?
- Kunnen bezoekers de informatie verifiëren?
- Is de informatie juist?
- Hoe actueel is de informatie?
Hoe betrouwbaar is de auteur
Of een auteur betrouwbaar is kun je natuurlijk nooit helemaal zeker weten, maar er zijn wel indicaties die wijzen op betrouwbaarheid:
- Hoe deskundig is de auteur? Daar heb je het alweer: is de auteur een expert of niet?
- Is de auteur bereikbaar?
- Van wie is de site, is de organisatie bekend, is de uitgever bekend?
- Kun je de auteur uitsluitend per e-mail bereiken of zijn er ook andere mogelijkheden om de auteur te bereiken?
Als je (nog) niet bekendstaat als een deskundige, ga hier dan iets aan doen. Dat neemt natuurlijk wat tijd. Maar die andere dingen kun je vandaag nog in orde maken.
Bereikbaarheid
Is de auteur bereikbaar? Dit kun je eenvoudig regelen: zet iets meer op je website dan alleen je e-mailadres. Zorg dat je ook op andere manieren bereikbaar bent. Bijvoorbeeld via de telefoon en zet een fysiek adres op je website.
Eigenaar van de site
Van wie is de site? Maak duidelijk wie de eigenaar van de site is.
Betrouwbaarheid: bronvermelding
Als je een artikel schrijft, doe het dan goed. Streef ernaar om de informatie die je geeft volledig en compleet op je website te zetten.
- Staat er bij het artikel een overzicht van de gebruikte bronnen of heb je in je artikel gelinkt naar je bronnen?
- Ontbreekt er informatie of ontbreken er relevante bronnen?
- Zijn de bronnen die je gebruikt wel van toepassing op je artikel?
Verificatie
Om zeker te weten dat je de informatie die je op je website plaatst niet uit je duim gezogen hebt, moet je je bronnen bekendmaken. Die bronnen die je gebruikt hebt moeten betrouwbaar zijn en die bronnen moeten zelf ook verwijzen naar hun eigen bronnen. Het hele proces van het ontstaan van de informatie moet te controleren zijn.
Is je informatie juist en informatief?
Wat is het doel van het artikel? Waarom heb je het geschreven? Een artikel dat geschreven is om een product te promoten is uiteraard minder objectief dan een wetenschappelijk artikel (“Wij van wc-eend adviseren wc-eend”). Bestaat de inhoud van je artikelen uit feiten of uit meningen? Als je artikel voornamelijk bestaat uit meningen, heb je die meningen dan degelijk onderbouwd?
Betrouwbaar en actueel
Ik las een keer op een blog: “zorg dat je artikelen actueel zijn. Zit boven op het nieuws”. Dat raad ik je sterk af. Zorg liever dat er op je blog geen nieuws staat, want nieuws is in een paar minuten oud nieuws. Dat is niet bij te houden voor een eenmanszaak en voegt ook weinig toe tenzij je de ambitie hebt een krant te worden.
Maar je website moet wel actueel zijn. Dat betekent dat je er regelmatig iets nieuws op moet zetten. En dat je regelmatig moet controleren of je artikelen nog wel kloppen. Staan er gedateerde of achterhaalde zaken in? Als dat zo is, moet je je artikel bijwerken.
Staat er een datum bij je artikel zodat je lezers kunnen zien hoe oud je artikel is? Hoe lang geleden heb je je website voor het laatst bijgewerkt, ofwel: is je website nog wel actueel?
Betrouwbaarheid van je artikelen
De betrouwbaarheid van je artikelen heeft dus alles te maken met de vindbaarheid van je website. En dat is ook helemaal niet vreemd. Als je betrouwbaarheid van je artikelen gaat verbeteren, dan mag je verwachten dat je website beter vindbaar wordt. En dat kun je direct gaan doen. Je hebt er geen technische kennis voor nodig, ga gewoon direct aan de slag.